Περί Αλβανών, Πελασγών και Ινδοευρωπαίων

Written by Μάριος Δημόπουλος
Share

                          ΟΤΑΝ ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΔΑΚΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

              ΠΩΣ Η ΠΑΡΕΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ, ΜΠΟΛΑΡΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΤΑ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΗ!!!

Πριν λίγους μήνες είχα έναν διάλογο με τον κ. Μπόλαρι και τον γνωστό συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη με αφορμή το άρθρο του κ. Μπόλαρη (μη ειδικού επί της γλωσσολογίας)  που δημοσιεύθηκε στο blogτου Ακρίτα στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2.html Στο συγκεκριμένο λινκ μπορείτε να διαβάστε το άρθρο καθώς και τη συζήτηση που είχα με τους εν λόγω κυρίους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μπόλαρις δεν έχει σπουδάσει γλωσσολογία, αρχαιολογία, ιστορία ή ανθρωπολογία, αλλά εμφανίζεται ως αυθεντία. Αξιοσημείωτο είναι ότι αγνοεί τα βασικά από την ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία. Έτσι αγνοεί ότι ο βούλγαρος γλωσσολόγος Georgiev είχε εκφράσει τη θρακοϊλλυρική θεωρία για την καταγωγή των Μυκηναίων ή ότι αρχαία Μακεδονική γλώσσα ήταν ξεχωριστή γλώσσα και όχι διάλεκτος της ελληνικής!!! Και όμως ο Μπόλαρις χρησιμοποεί αυτόν τον επιστήμονα, για να αποδείξει τη δήθεν δακορουμανική καταγωγή των Αλβανών και της γλώσσας τους. Ομοίως και ο κύριος Ευαγγελίδης είναι ένας απλός συγγραφέας εθνολογικών θεμάτων χωρίς να έχει τις απαραίτητες σπουδές επί του αντικειμένου. Εν πρώτοις, αυτό δεν είναι κακό. Πολλοί ερασιτέχνες επιστήμονες μπορούν νσα συνεισφέρουν στην επιστήμη. Το κακό είναι να μην είσαι ειδικός και να εμφανίζεσαι ως ξερόλας, και κριτής των πάντων. Ο κ. Ευαγγελίδης έχει γράψει βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει ότι όλοι όσοι γράφουν σρον λεγόμενο ελληνοκεντρικό χώρο για ιστοριο-γλωσσολογικά ζητήματα είναι παραεπιστήμονες. Ο μόνος προφανώς επιστήμονας είναι ο κ. Ευαγγελίδης, αφού κατέχει το αλάθητο. Για να αντιληφθούμε την ιδεολογία και τα κίνητρα του του κ. Ευαγγελίδη, αρκεί να ανεφέρουμε ότι ξεκίνησε την καριέρα του στον ελληνοκεντρικό χώρο με το βιβλίο «Εθνικισμός και γλώσσα», που εκδόθηκε το 1986 από τον εκδοτικό οίκο Νέα Θέσις (γνωστό ακροδεξιό βιβλιοπωλείο που εξέδιδε τα βιβλία του εθνικοσοσιαλιστή Κώστα Πλεύρη. Στη συνέχεια εξέδωσε ένα δίτομο βιβλίο στον ίδιο εκδοτικό οίκο με θέμα τους Ινδοευρωπαίους ή Άριους (sic), στο οποίο υποστήριζε με φανατισμό την ινδοευρωπαϊκή θεωρία και την δήθεν κάθοδο των Ελλήνων το 2.000 π.Χ. (γνωστή ξεπερασμένη αντιεπιστημονική και ανθελληνική θεωρία). Βεβαίως ο κ. Ευαγγελίδης εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ελληνικότητας της Μακεδονίας και με αυτό τον τρόπο πείθει τους «αφελείς» και μη ειδήμονες αναγνώστες του για το δήθεν ορθόν των απόψεών του, ενώ στην ουσία περνάει ανενόχλητος τις ινδοευρωαπϊκές και φοινικικές του πομφόλυγες.

 

Στην παρούσα συζήτηση, θα φανεί ότι αυτοί που με μένως αντιτάσσονται στην ελληνική (ιλλυρική και πελασγική) καταγωγή των Αλβανών είναι εκφραστές ανθελληνικών θεωριών και υποστηρίζουν ότι η ελληνική ιστορία ξεκινά τάχα το 2000 π.Χ., ότι η Γραμμική Α δεν είναι ελληνική (ανοίγοντας τον δρόμο σε αφροκεντρικές ή σημιτοκεντρικές θεωρίες), ότι οι Πελασγοί δεν ήταν ελληνικό φύλο, αλλά προέλληνες. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι Ιλλυριοί και οι Θράκες ήταν ξένα προς τον ελληνισμό φύλα, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων για την οποία τάχα μάχονται. Είναι φυσικό άνθρωποι χωρίς τις κατάλληλες σπουδές να μην μπορούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των όσων υποστηρίζουν και τις επιπτώσεις των θεωριών τους. Και φυσικά πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο αντιαλβανισμός τους. Κατά τη λογική τους ο απέραντος αυτός λαός των Ιλλυριών εξαφανίστηκε από τις επιδρομές των Σλάβων και οι Αλβανοί είναι νεότερος λαός στην περιοχή, οι οποίοι Αλβανοί προφαβνώς εξαφάνισαν τους Σλάβους (!!!) που κατοικούσαν εκεί, ή η περιοχή ήταν έρημη!!! Φυσικά όλα αυτά είναι γραφικά και αστεία αλλά σε μια αντιαλβανική κοινωνία το να πεις την αλήθεια είσαι φιλοαλβανός, και το να κάνεις αντιαλβανική προπαγάνδα είσαι εοαγγελματίας Ελληναράς. Δεν μας απαντούν όμως οι κ. Μπόλαρις και Ευαγγελίδης που υποστηρίζουν τη μη ελληνική ή ιλλυρική καταγωγή των Αλβανών, τι καταγωγής είναι οι Αρβανίτες. Οκ. Μπόλαρις μάλλον μας δίνει την άποψή του, οι Αλβανοί ήταν Δακορουμάνοι, και κατ’ επέκταση και οι Αρβανίτες έχουν Δακουρουμανική ρίζα. Έτσι, όχι μόνο οι Βλάχοι, αλλά και οι Ααρβανίτες είναι Δακορουμάνοι, άρα η Ελλάς είναι μια ρουμανική επαρχία!!! Ο κ. Ευαγγελίδης δεν μας έχει ξεκαθαρίσει τη θέσςη του για τους Αρβανίτες. Αν οι Αλβανοί είναι Δακορουμάνοι (από τον παρακάτω διάλογο φαίνεται ότι συμφωνεί με τη δακορουμανική θεωρία), πιστεύει ότι και οι Αρβανίτες είναι Δακορουμανικής καταγωγής ή τους θεωρεί εξαλβανισμένους Έλληνες; Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Οι Αρβανίτες ήταν Αλβανοί, δηλαδή γνήσιοι Έλληνες. Όσο για τη Μακεδονία, αν οι Ιλλυριοί και οι Θράκες δεν ήταν ελληνικά φύλα, για ποια ελληνική Μακεδονία ομιλούν;

Μάριος Δημόπουλος

Γλωσσολόγος-Εθνολόγος

Διατροφολόγος, υποψήφιος δρ. Φυσικοπαθητικής

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

 

 

Αγαπητέ Ακρίτα,
Δεν γνωρίζω τι ιδιότητα έχει ο κ. Μπόλαρης που υπογράφει αυτό το άρθρο, αλλά η θεωρία του είναι εντελώς εσφαλμένη. Γράφει: "Το κοινό Δακικό γλωσσολογικό υπόβαθρο Αλβανικής καί Ρουμανικής σμπρώχνουν πολλούς γλωσσολόγουν στο να μιλούν γιά την Ρουμανική σαν μία "πλήρως εκλατινισμένη Δακική γλώσσα", ενώ την Αλβανική σαν μιά "μερικώς εκλατινισμένη Δακική γλώσσα" ("Rumanian and Albanian took shape in the Daco-Mysian region; Rumanian represents a completely Romanised Daco-Mysian and Albanian a semi-Romanised Daco-Mysian." -V. Georgiev, 'Albanisch, Dakisch-Mysisch und Rumanisch. Die Herkunft der Albaner' [Linguistique Balkanique, II, 1960, pp. 1 ff. and pp. 15 ff.])". Το να στηριζόμαστε στις απόψεις του Georgiev, του εκφραστή της απορριφθήσεις θεωρίας του θρακοϊλλυρισμού και ενός ανθρώπου με παντελή άγνοια της Αλβανικής, είναι εντελώς άτοπο, αν όχι προπαγανδιστικό. Είμαι γλωσσολόγος και ασχολούμαι εδώ και 20 χρόνια με την καταγωγή των λαών της Βαλκανικής. Οι Αλβανοί είναι απόγονοι Πελασγών και Ιλλυριών, δηλαδή Έλληνες και η Αλβανική γλώσσα προέρχεται από την πρωτοελληνική.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη νέα μου ιστοσελίδα με ονομασία Πελαγοί-Έλληνες-Αλβανοί. Προς το παρόν έχω γράψει λίγα μόνο άρθρα, διότι η ιστοσελίδα ξεκίνησε προχθές.
http://www.greeks-albanians.com/
Όλοι αυτοί που θεωρούν ότι η Αλβανική δεν σχετίζεται με την ιλλυρική αλλά ότι είναι μια νεοφερμένη γλώσσα στα Βαλκάνια βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Ο Luigi Luca Cavalli-Sforza στο βιβλίο του Genes, Peoeples, and Languages (σελ. 163, εκδ. 2000) γράφει: "It is reasonable to think that isolated languages like Albanian and Armenian (and with less evidence Greek) originated with the first wave of Neolithic farmers from Turkey". Δηλαδή με άλλα λόγια, ο Sforza μας λέει ότι οι Έλληνες και οι Αλβανοί ήρθαν στη Βαλκανική γύρω στο 7.000 π.Χ. Αυτό έρχεται κοντά στα δικά μου πορίσματα, μόνο που εγώ δείχνω ότι η Ελληνική και η Αλβανική είναι η μήτρα των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, αφού προηγούνται χρονικά. Καλό θα ήταν λοιπόν εσείς οι Ρωμιοί να συνηθίσετε σιγά σιγά στην ιδέα της παναρχαιότητας της Αλβανικής στα Βαλκάνια και δη στον Ελλαδικό χώρο και σύσσωμοι να αποδεχθείτε την ελληνική προέλευσή της, διότι διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχθείτε το αντίθετο, την προέλευση δηλαδή της Ελληνικής εκ της Αλβανικής. Και σιγά σιγά να αποδέχεστε την ιδέα ότι η γλώσσα των "κακών" μεταναστών γειτόνων μας Σκιπτάρ ήταν η γλώσσα πολλών θεωρούμενων ως "προελληνικών" ή τάχα "προϊνδοευρωπαίκών" λαών του Ελλαδικού χώρου, για να μη φθάσω και σε πιο ακραίες θεωρίες που πονάνε, όπως σε "αλβανικά γλωσσικά στοιχεία στη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων". Δυστυχώς (ή ευτυχώς θα έλεγα) οι γείτονές μας είναι κολλημένοι στο να αποδείξουν το αναπόδεικτο (την ιλλυρικότητα-αλβανικότητα των Ηπειρωτών), αντί να ασχοληθούν με την παναρχαιότητα της αλβανικής, ή υποστηρίζουν φαιδρότητες του τύπου ότι το όνομα Αλέξανδρος ετυμολογείται εκ του a le se enderr και γίνονται περίγελοι, όπως και εμείς γινόμαστε περίγελοι με μελέτες τύπου "Οι Αραουκανοί είναι Έλληνες", "Η Ελληνικότητα των Μάορι" ή η ελληνική τάχα καταγωγή των Καλάς.

Φιλικά,
Μάριος Δημόπουλος
Γλωσσολόγος-Εθνολόγος,
Κλινικός Διστροφολόγος
Συγγραφέας
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

 
 

κ. Δημόπουλε,
ο κ. Μπόλαρις θα σας διαβάσει και ευελπιστώ να σας απαντήσει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Ιλλυριούς ή Πελασγούς, όπως έχουν γράψει αρκετοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα μεταξύ αυτών ο Wilkes(Οι Ιλλυριοί,εκδόσεις Οδυσσέας σελ 286), Sievers & Fischer(Albanian Identities, σελ 73-77, 110-112 κλπ).
Σε ότι αφορά τον Sforza, ναι μεν γράφει αυτό αλλά δεν τους συνδέει με Πελασγούς ή Ιλλυριούς.

 

Εγώ είπα, εσύ είπες, αυτός είπε. Η ουσία όμως βρίσκεται πάντα στην τεκμηρίωση, άν θέλουμε να είμαστε σοβαροί ανακοινώσεις του στύλ "Είμαι γλωσσολόγος και ασχολούμαι εδώ και 20 χρόνια με την καταγωγή των λαών της Βαλκανικής. Οι Αλβανοί είναι απόγονοι Πελασγών και Ιλλυριών, δηλαδή Έλληνες και η Αλβανική γλώσσα προέρχεται από την πρωτοελληνική", δεν έχουν ΚΑΜΙΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ βαρύτητα παρεκτός καί άν συνοδεύονται από τα αναγκαία στοιχεία που θα μας πείσουν. Πχ, πού είναι τα στοιχεία που δένουν γλωσσολογικά τα Πελασγικά με τα Ιλλυρικά - δύο λαοί που ποτέ δεν ήλθαν σε επαφή, μιάς καί οι Ιλλύριοι είναι εποχής του σιδήρου, γύρω στα 1000 πΧ, ενώ οι Πελασγοί είναι παλιότεροι. Γιά τους Πελασγούς γνωρίζουμε πως σίγουρα δεν ήταν μόνον ένας λαός ούτε μιά μόνον γλωσσική ενότητα, απλώς οι Έλληνες τους ονομάτισαν όλους Πελασγούς, πιστεύω εκ του πελάζω, γειτονεύω, συναναστρέφομαι. Επίσης, πού είναι τα στοιχεία που δένουν τα Αλβανικά με τα Ιλλυρικά. Απο προελληνικές γλώσσες έχουμε πολλά τοπωνύμια, ορισμένα Ινδοευρωπαϊκά αλλά τα πιό πολλά προ-ϊνδοευρωπαϊκά, λέξεις φυτών, ψαριών, ζώων, θεοτήτων κλπ. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο γρμματικής ή συντακτικού. Καμία πρόταση δεν έχει διασωθεί πλήν της Στήλης των Καμινίων της Λήμνου που όμως έχει ταυτοποιηθεί σαν συγγενής με την Ετρουσκική. Από την άλλη πλευρά για τα Ιλλυρικά έχουμε κάποια στοιχεία γραμματικής καί λίγες, απελπιστικά λίγες λέξεις γιά φυτά, ανθρωπονύμια, τοπωνύμια, αντικείμενα, υδρονύμια, κλπ. Σύνδεση με την Αλβανική δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Εάν η σύνδεση Αλβανικώς καί Ιλλυρικών ήταν κλεισμένο θέμα, οι Αλβανοί επιστήμονες θα μας το είχαν παρουσιάσει. Δυστυχώς τα στοιχεία τους είναι πενιχρότατα! Πεδίον δόξης λαμπρόν γιά όποιον γλωσσολόγο ή έστω "γλωσσολόγο" θελήσει να το αποδείξει και να το αναδείξει, αντί να μας ζητά να γίνουμε κοινωνοί κάποιας μυστικής επιφοίτησης γιά να αποδεχτούμε την όποια μη συμβατή θεωρία του. Γιά όποιον θέλει να εμβαθύνει στο θέμα σοβαρά καί να παρακολουθήσει την γλωσσολογική άποψη καί τις αντικρουόμενες αντιπαραθέσεις των γλωσσολόγων γιά την Αλβανική καί την σχέση της ή μη με τις Θρακική καί Ιλλυρική, το άρθρο του Eric P. Hamp "The Position of Albanian" είναι μιά καλή αρχή. Όσο γιά τον Γκεόργκιεφ, μπορεί να έκανε λάθη σε κάποια θέματα, αλλά είναι σοβαρότατος καί στην περίπτωση της Αλβανικής τα επιχειρήματά του είναι ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ καί τα δέχεται απερίφραστα ο Ε.Π. Χάμπ! Το να τον προσπερνούμε διαστρεβλώνοντάς τον λέγοντας πως ο Γκεόργιεφ ήταν δήθεν "εκφραστής της απορριφθήσεις θεωρίας του θρακοϊλλυρισμού", είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δείγμα προχειρότητας, άν μη δόλου ή καί πλήρους άγνοιας του επιστητού...("θρακοϊλλυρισμού"?!). Γενικά θεωρείται πως η Θρακική είναι μάλλον περισσότερο συγγενής με την Ινδο-Ιρανική (Σάτεμ) ενώ η Ιλλυρική θεωρείται κοντύτερα στις δυτικοευρωπαϊκές (Κέντουμ) Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Τα γλωσσολογικά στοιχεία που παρέθεσα επάνω συνδέουν την Αλβανική με το Δακικό υπόβαθρο της Ρουμανικής, καί σε αυτό όλοι οι Γλωσσολόγοι πάνω κάτω συμφωνούν.

Αγαπητέ Ακρίτα,
Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Παρακαλώ να δημοσιευθεί η απαντησή μου στα όσα γράψατε καθώς και στα όσα μου απάντησε ο κ. Μπόλαρις, ο οποίος αναπόδεικτα και συκοφαντικά γράφει ότι δεν είμαι γλωσσολόγος ή ότι είμαι εθνικοσοσιαλιστής!!! Λεπτομερής απάντηση στα όσα έχει γράψει για μένα καθώς και αναίρεση των όσων γράφει για την δακορουμανική τάχα προέλευση των Αλβανών, θα δημοσιευθεί πιθανότατα αύριο στην ιστοσελίδα μου. Εδώ περιορίζομαι στα εξής. Η απάντησή μου εδώ θα είναι σε πολλά μέρη, διότι δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα σε σας πάνω από 4.096 χαρακτήρες.
Ο John Wilkes δεν είναι γλωσσολόγος αλλά καθηγητής Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας και η ειδίκευσή του είναι στην αρχαιολογία και της Ανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος να κρίνει αν οι Αλβανοί έχουν σχέση με τους Ιλλυριούς ή τους Πελασγούς. Αλήθεια, πώς γνωρίζετε ποια είναι η άποψή του για τους Πελασγούς, αφού στο βιβλίο του δεν κάνει καμμιά αναφορά σε αυτούς; Στη σελίδα 286 που με παραπέμψατε δεν γράφει τίποτα σχετικά με την καταγωγή των Αλβανών. Στη σελίδα αυτή ξεκινά το κεφάλαιο «Η ζωή και ο θάνατος στους Ιλλυριούς». Για την ιλλυρική καταγωγή των Αλβανών γράφει στις σελίδες 34-35, χωρίς να παίρνει κάποια θέση. Στη σελίδα όμως 123 γράφει: «Τις εθνικές συγγένειες των Δαρδανών – από το όνομα των οποίων θεωρείται ότι προέρχεται η σύγχρονη αλβανική λέξη dardhë, που σημαίνει αχλάδι…». Φυσικά το αντίθετο συνέβη. Από το αλβανικό dardhë ετυμολογείται η λέξη Δαρδανία, έχοντας τη σημασία «αχλαδόκαμπος». Αυτό αποτελεί πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η γλώσσα των Δαρδάνων ήταν Αλβανική, και ότι κατά συνέπεια οι Αλβανοί ζούσαν χιλιετίες προ της ελεύσεως των Σέρβων στη Δαρδανία (Κόσοβο), κάτι που αποδεικνύει ότι το Κόσοβο είναι πανάρχαια Αλβανική (και άρα Ελληνική) γη. Ελληνοκεντρικές θεωρίες του τύπου «οι Δάρδανοι μιλούσα Γραικικά (δεν λέω Ελληνικά, διότι και τα Αλβανικά Ελληνικά είναι) στερούνται σοβαρότητας. Ο Wilkes γράφει: «Το αν οι Δάρδανοι ήταν ιλλυρικό ή θρακικό φύλο είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο». Εν προκειμένω, δεν μας απασχολεί το θέμα τούτο ιδιαιτέρως. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι οι Αλβανοί, είτε είναι Ιλλυριοί είτε είναι Θράκες, είναι πανάρχαιοι στα Βαλκάνια.
Ο πιο αρμόδιος επί του θέματος J.P. Mallory, αρχαιολόγος ειδικευμένος στις ινδοευρωπαϊκές σπουδές, στη σελίδα 90 του βιβλίου του «Οι Ινδο-ευρωπαίοι» (εκδ. Στάχυ) γράφει: «Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους Ιλλυριούς των δυτικών Βαλκανίων και στους Θράκες: είναι τουλάχιστον πιθανόν να ομιλείται ακόμη ένας σύγχρονος απόγονος μιας ή περισσοτέρων ιλλυρικών γλωσσών. Η αλβανική, μια γλώσσα την οποία μιλούν σήμερα περίπου πέντε εκατομμύρια, εντοπίζεται σε μια εδαφική έκταση η οποία αποδιδόταν προηγουμένως στους Ιλλυριούς. Αυτό επιτρέπει σε πολλούς γλωσσολόγους να υποθέτουν ότι είναι πιθανόν απόγονος της παλιότερης ιλλυρικής γλώσσας αν και επηρεάσθηκε πολύ από τη λατινική, την ελληνική, την σλαβική και την τουρκική. Πρέπει να επιμείνουμε ότι πρόκειται για υπόθεση και όχι βεβαιότητα». Συνέχεια στο 2ο μέρος.
 
Ο Arnold Sherman στη σελίδα 11 του βιβλίου του «Αλβανία, ο τσακισμένος αετός των Βαλκανίων (εκδ. Ίνδικτος) γράφει: «Οι Ιλλυριοί ήταν πιθανότατα οι Πελασγοί που πολύ αργότερα αναφέρουν οι Έλληνες κλασσικοί συγγραφείς ως τους αυτόχθονες κατοίκους των περιοχών της Ελλάδας και ανατολικών νησιών της Μεσογείου. Γνωρίζουμε επίσης ότι η αλβανική γλώσσα…κατά πάσα πιθανότητα είναι η μοναδική επιζώσα γλώσσα από την ομάδα των θρακοϊλλυρικών γλωσσών που κάποτε μιλούσαν οι παλαιότεροι κάτοικοι της Βαλκανικής Χερσονήσου». Στη σελίδα 14 γράφει ότι οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι «η αλβανική γλώσσα παρέχει τη μόνη λογική εξήγηση για την ονομασία του ελληνικού πανθέου. Ο Δίας για παράδειγμα επιβιώνει μέχρι σήμερα στην αλβανική γλώσσα ως Ζοτ. Η προέλευση του ονόματος Αθηνά ισχυρίζονταν ότι μπορεί εύκολα να προέρχεται από το αλβανικό E-Thena, που σημαίνει «λόγος». Η λέξη Ulyssees, είτε στη λατινική του μορφή είτε στην Ελληνική ως Οδυσσεύς, είναι απλά ένας άλλος τρόπος, για να πει κανείς δρομολόγιο ή ταξίδι στην αλβανική γλώσσα». Αλλά αφού εμείς οι Έλληνες θεωρούμε τόσο περιθωριακές αυτές τις ετυμολογήσεις των Αλβανών, γιατί τις μνηνομονεύει ένας ξένος συγγραφέας; Πού τις έμαθε αυτές τις θεωρίες. Πάντως δεν έχω δει κανένα ξένο επιστημονικό βιβλίο να αναφέρει τις γνωστές παρετυμολογίες γνωστών γραφικών ελληναράδων. Να σημειωθεί εδώ ότι, όπως θα δείξω στην ιστοσελίδα μου, το όνομα Αθηνά δεν είναι προελληνικό, όπως ισχυρίζεται ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης και οι λοιποί ινδοευρωπαϊστές, αλλά ετυμολογείται άνετα από την Ελληνική γλώσσα. Και όσο για τις λέξεις udhe, udhetur, udhetuar, από τις οποίες οι Αλβανοί θεωρούν ότι προέρχεται το όνομα Οδυσσεύς, έχουν ελληνική προέλευση. Το udhe που σημαίνει δρόμος προέρχεται από την ελληνική λέξη οδός. Και για να κλείσω με τον Arnold Sherman, στη σελίδα 9 γράφει ότι: «Η κυρία Rebecca West, σίγουρα μία από τις πλέον οξείες και προκλητικές ιστορικούς που ερεύνησαν ποτέ τα Βαλκάνια, έκανε μνεία στην αρχαία Ιλλυρία…ισχυριζόμενη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κατά τα τρία τέταρτα Ιλλυριός». Να λοιπόν που μη Αλβανοί μιλούν για «σκιπτάρικη» καταγωγή του Αλεξάνδρου!!!
Την πανάρχαια πελασγική καταγωγή των Αλβανών υποστηρίζει η Encyclopedia Americana (vol.1, ed. 1951), η οποία γράφει: «The Albanians are among the oldest people in Europe...Descendants of the ancient Pelasgi, the Albanians are one of the Dinaric physical type…Modern Albanians are said to speak a language compounded of Illyrian, Thracian, Latin, Slav and Turkish. By some, the Albanian language is thought to be based upon the speech of the ancient Pelasgi. By others it is believed to be one of the eight chief Indo-European groups…The Albanians claim to be the oldest established of all the Balkan peoples, greatly senior to the Slavs, Bulgars, and Turks, senior even to the classical Greeks. Among the heroes of antiquity claimed by the Albanians are Alexander the Great, and king Pyrrhus». Μας λέει λοιπόν εδώ η εγκυκλοπαίδεια ότι οι Αλβανοί είναι ένας από τους αρχαιότερους λαούς της Ευρώπης, απόγονοι των Πελασγών και ότι ανήκουν στον διναρικό ανθρωπολογικό τύπο. Και ότι από κάποιους η Αλβανική γλώσσα θεωρείται ότι βασίστηκε πάνω στη γλώσσα των Πελασγών. Και μνημονεύει τις απόψεις των Αλβανών που ισχυρίζονται ότι είναι αρχαιότεροι των κλασσικών Ελλήνων και διεκδικούν ως ήρωές τους τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Πύρρο.
Συνέχεια στο 3ο μέρος.

 

Ο L.S. Stavrianos, καθηγητής ιστορίας πανεπιστημίου Northwestern, στην ελληνική έκδοση της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, τ.2, σελ. 120-122, γράφει: «Οι Αλβανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών. Οι Αλβανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων λαών της Ευρώπης. Η αλβανική γλώσσα ανήκει εις τον θρακοϊλλυριακόν κλάδον της ινδογερμανικής γλωσσικής ομοφυλίας. Βάσις της σημερινής αλβανικής είναι η πανάρχαια Ιλλυρική. Ο Δημήτριος Καμάρδα ησχολήθη με την αλβανικήν γλώσσαν και κατέλιπε περισπούδαστας μελέτας, εξ ων σημαντικώτεραι είναι το Δοκίμιον συγκριτικής γραμματολογίας επί της αλβανικής γλώσσης και το Παράρτημα, καταδεικνύουσαι την στενήν συγγένειαν της αλβανικής προς την ελληνικήν».
Όπως βλέπουμε εδώ κ. Μπόλαρη, ο εν λόγω καθηγητής μιλά για «θρακοϊλλυριακό κλάδο» ινδογερμανικών γλωσσών που εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει, και μάλιστα μνημονεύει την περισπούδαστη εργασία του Demetrio Camarda, που αποδεικνύει τη στενή συγγένεια της αλβανικής με την ελληνική. Μάλιστα ο παλιός γνωστός ιστορικός Παύλος Καρολίδης έγραψε στον πρόλογο της Ιστορίας του Παπαρρηγόπουλου ότι ο Camarda θεωρούσε την Αλβανική ως ένα Ελληνικό προομηρικό ιδίωμα. Την εργασία αυτή του Camarda είμαι ο μόνος παγκοσμίως που την έχω επιμεληθεί και θα την παρουσιάσω στην ιστοσελίδα μου. Τα στοιχεία λοιπόν της σύνδεσης της αλβανικής με την ελληνική και την πελασγική, όπως αποδεικνύεται από αυτό το βιβλίο καθώς και από άλλα, είναι μυριάδες. Αν οι Αλβανοί γλωσσολόγοι δεν τα βρίσκουν, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν φταίω εγώ αν είναι κολλημένοι με τους Ιλλυριούς και δεν αναδεικνύουν το έργο του Ιταλοαλβανού Camarda, τον οποίο διδάσκουν στα σχολεία τους ως μέγα διδάσκαλο του γένους τους, κάτι σαν τον δικό μας Κοραή, αλλά δεν παρουσιάζουν τη δουλειά του για την ελληνική καταγωγή της Αλβανικής γλώσσας από κομπλεξισμό μήπως και αποδειχθεί ότι είναι Έλληνες.
Ας δούμε τι γράφει ο σπουδαίος ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Άμαντος στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη, Πυρσός, τόμος 3, σελ. 413: «Είναι ευνόητον ότι οι περισσότεροι των ερευνητών αποκλίνουν υπέρ της γνώμης ότι οι σημερινοί Αλβανοί κατάγονται κατά μέγα μέρος τουλάχιστον εκ των αρχαίων κατοίκων της χώρας, των Ιλλυριών. Τουλάχιστον εις το εσωτερικόν, εις την ορεινήν Αλβανίαν, δεν δυνάμεθα να δεχθώμεν ότι οι αρχαίοι Ιλλυριοί έφυγαν και ότι άλλοι λαοί αντικατέστησαν αυτούς. Τα παμπάλαια πατριαρχικά έθιμα, όλος ο βίος των ορεινών Αλβανών συνηγορεί υπέρ της γνώμης ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών». Ο Άμαντος αναφέρει τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των Αλβανών και γράφει: «Τα μνημονευθέντα ανωτέρω ανθρωπολογικά γνωρίσματα των Γκέγκηδων εχαρακτήρισεν ο Γάλλος ανθρωπολόγος Pittard ως ιλλυρικά». Άρα και από απόψεως φυσικής ανθρωπολογίας οι Αλβανοί κατάγονται από τους Ιλλυριούς. Και συμπεραίνει ο Άμαντος: «Οι Γκέγκηδες πρέπει να θεωρηθούν ως οι γνησιότεροι απόγονοι των Ιλλυριών». Συνέχεια στο 4ο μέρος.
 

Ο κ. Μπόλαρης γράφει: «Όσο γιά τον Γκεόργκιεφ, μπορεί να έκανε λάθη σε κάποια θέματα, αλλά είναι σοβαρότατος καί στην περίπτωση της Αλβανικής τα επιχειρήματά του είναι ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ καί τα δέχεται απερίφραστα ο Ε.Π. Χάμπ! Το να τον προσπερνούμε διαστρεβλώνοντάς τον λέγοντας πως ο Γκεόργιεφ ήταν δήθεν "εκφραστής της απορριφθήσεις θεωρίας του θρακοϊλλυρισμού", είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δείγμα προχειρότητας, άν μη δόλου ή καί πλήρους άγνοιας του επιστητού...("θρακοϊλλυρισμού"?!). Γενικά θεωρείται πως η Θρακική είναι μάλλον περισσότερο συγγενής με την Ινδο-Ιρανική (Σάτεμ) ενώ η Ιλλυρική θεωρείται κοντύτερα στις δυτικοευρωπαϊκές (Κέντουμ) Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες». Στο blog του μάλιστα έγραψε: «Δεν μπορείτε να λέτε πως "Ο Georgiev ήταν φανατικός υοστηρικτής της θρακοϊλλυριακής θεωρίας". Άλλο πράγμα είναι να μιλά ο Γκεόργκιεβ γιά "Δακο-Θρακική" που θεωρούνται γενικά της ίδιας γλωσσικής ενότητας (όπως πχ Ισπανικά καί Πορτογαλλικά), καί άλλο "Θρακο-Ιλλύριοι", που ο Γκεόργκιεβ ΠΟΤΕ δεν θα το έγραφε. Αυτο το "Θρακοϊλλυριακή" που καταλογίζετε στον Γκεόργιεφ είναι απόλυτη διαστρέβλωση, σαν να λέμε "Ιταλο-Σλοβενική", ή "Γερμανο-Πολωνική"». Αλήθεια; Ποτέ δεν έγραψε για θρακοϊλλυριακή θεωρία και εγώ διατρεβλώνω την αλήθεια; Ας δούμε τι γράφει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στο βιβλίο του «Συνοπτική Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας», έκδ. 1986, σελ, 67-68, όπου υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Θρακο-ιλλυρική/Ινδοευρωπαϊκή θεωρία».: «Κατά τη θεωρία του Georgiev (“Vorgiechische Sprachwissenschaft”, «Προελληνική Γλωσσολογία»)το δεύτερο στρώμα, οι μεσευρωπαίοι Προέλληνες δεν ήταν απλώς Πρωτο-ινδοευρωπαίοι, αλλά γνήσιοι Ινδοευρωπαίοι και μάλιστα Θρακοίλλυριοί. Έμμεσο συμπέρασμα του ισχυρισμού αυτού είναι ότι οι Βούλγαροι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον γεωγραφικό χώρο της θρακοϊλλυρικής εθνότητας, αποτελούν τους άμεσους συνεχιστές της ΙΕ φυλής των Προελλήνων ή Πελασγών, οι δε Έλληνες εμφανίζονται στον χώρο αυτό και στο ιστορικό προσκήνιο πολύ αργότερα. Οι Θρακοϊλλυριοί είναι κατά τον Georgiev οι παλαιότατοι κάτοικοι του Βαλκανικού χώρου, οι δημιουργοί παλαιότατου πολιτισμού, του «προελληνικού», ακόμη δε και αυτού του Κρητομυκηναϊκού. Οι Έλληνες εμφανίζονται μόλις περί τα τέλη της 2ης χιλιετηρίδας, είναι δε οι γνωστοί Δωριείς! Οι Ίωνες και οι Αχαιοί ήταν Θρακοϊλλυριοί, ο Όμηρος και τα λοιπά δημιουργήματα οφείλονται στους Θρακοϊλλυριούς, οι δε Έλληνες τα γνώρισαν από μεταφράσεις! Πρόκειται προφανώς για ακραία, αθεμελίωτη και αναπόδεικτη επιστημονική θέση που τα κενά και οι αντιφάσεις της έτυχαν δριμείας κριτικής¨». Σε επιστολή του μάλιστα στην εφημερίδα Καθημερινή (14 Ιουλίου 1986) ως απάντηση στον Κώστα Πλεύρη που υποστήριζε ότι το αλφάβητο ήταν ελληνικό και χρησιμοποιούσε ως ένα από τα επιχειρήματά του ότι ο Georgiev υποστήριζε την καταγωγή του φοινικικού αλφαβήτου από τη Γραμμική Α γράφει: «Ας σημειωθεί ότι ο κ. Πλεύρης καταφεύγει σε μαρτυρίες του Βούλγαρου γλωσσολόγου Georgiev, του οποίου μάλιστα επαινεί και προβάλλει ως παράδειγμα για μας τους Έλληνες, αγνοώντας προφανώς ότι ο Georgiev δέχτηκε την κρητική θεωρία, γιατί τον εξυπηρετούσε στη δική του θεωρία ότι οι Θρακοϊλλυριοί είναι οι παλαιότατοι κάτοικοι του βαλκανικού χώρου. Να τι μπορεί να πάθει κανείς όταν, όπως ο κ. Κ. Πλεύρης, καλόπιστα μεν αλλά ανυποψίαστα και χωρίς τα απαιτούμενα επιστημονικά εφόδια επιχειρεί να μιλάει για θέματα με τεράστιες προεκτάσεις». (Δεν υιοθετώ τις απόψεις του κ. Μπαμπινιώτη προς τον κ. Πλεύρη). Ομοίως και εσείς κύριε Μπόλαρη ως αρχιτέκτονας που είστε αγνοείτε τη θρακοϊλλυρική θεωρία του Georgiev και δεν καταλαβαίνετε τι σκοπιμότητα είχε ο Georgiev, όταν υποστήριζε ότι οι Αλβανοί δεν είναι αυτόχθονες. Αφού έβγαλε νοκ άουτ τους Έλληνες, βγάζει νοκ άουτ και τους Αλβανούς, και οι μόνοι συνεχιστές των Θρακοϊλλυριών στα Βαλκάνια είναι οι Βούλγαροι, τους οποίους ο Georgiev θεωρούσε αυτόχθονες και όχι Σλάβους ή Τατάρους. Συνέχεια στο 5ο μέρος.

Επίσης αυτό που γράφετε: «Γιά τους Πελασγούς γνωρίζουμε πως σίγουρα δεν ήταν μόνον ένας λαός ούτε μιά μόνον γλωσσική ενότητα, απλώς οι Έλληνες τους ονομάτισαν όλους Πελασγούς, πιστεύω εκ του πελάζω, γειτονεύω, συναναστρέφομαι» είναι αναπόδεικτο, οι Έλληνες δεν ονομάτισαν τους Πελασγούς, διότι απλούστατα οι Πελασγοί ήταν Έλληνες, όπως ρητώς αναφέρει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς: «Ην γαρ δη και το των Πελασγών γένος Ελληνικόν εκ Πελοποννήσου το αρχαίον». Όσο για την αντιεπιστημονική ετυμολόγησή σας του ονόματος Πελασγός εκ του πελάζω (!!!), καλό θα ήταν να μάθετε ότι υπάρχουν δεκάδες πιο σοβαρές ετυμολογικές προτάσεις, και μία αρκετά αποδεκτή από τους επιστημονικούς κύκλους είναι η προτεινόμενη από τον Μ. Σακελλαρίου στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών, σελ. 358-360, όπου ετυμολογεί τη λέξη Πελασγός από τις ρίζες bhel- και –osgho, δηλ. bhelosgho = ανθισμένο κλαδί, όπου εξηγεί λεπτομερώς γιατί πρότεινε αυτή την ετυμολογία. Όσο γι’ αυτό που γράφεται ότι «Τα γλωσσολογικά στοιχεία που παρέθεσα επάνω συνδέουν την Αλβανική με το Δακικό υπόβαθρο της Ρουμανικής, καί σε αυτό όλοι οι Γλωσσολόγοι πάνω κάτω συμφωνούν», αυτό αποτελεί προϊόν φαντασίας σας, αφού αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από ελάχιστους και μάλιστα περιθωριακούς όπως τον Georgiev.
Αντί λοιπόν να αναπαράγουμε ψευδοεπιστημονικές δακορουμανικές θεωρίες τύπου Georgiev, πρέπον είναι να αποδεχθούμε την με γενετικά δεδομένα υποστηριζόμενη θεωρία του διαπρεπέστερου σήμερα γενετιστή Luigi Luca Cavalli-Sforza, ο οποίος στο βιβλίο του Genes, Peoples, and Languages (σελ. 163, εκδ. 2000) γράφει: "It is reasonable to think that isolated languages like Albanian and Armenian (and with less evidence Greek) originated with the first wave of Neolithic farmers from Turkey". Δηλαδή με άλλα λόγια, ο Sforza μας λέει ότι οι Έλληνες και οι Αλβανοί ήρθαν στη Βαλκανική γύρω στο 7.000 π.Χ. Και αφού οι Αλβανοί ζουν στα Βαλκάνια από το 7000 π.Χ. τουλάχιστον, αν δεν σχετίζονται οι Αλβανοί και οι Έλληνες με τους Πελασγούς, ποιοι άλλοι θα σχετίζονται. Η επιστήμη προχωρά και απόψεις του τύπου «οι Έλληνες ήρθαν το 2000 π.Χ. στην Ελλάδα από τη Βόρεια Ευρώπη» ή ότι οι Αλβανοί είναι Τουρκο-Καυκάσιοι ή Δακορουμάνοι ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ασχοληθείτε λοιπόν, κ. Μπόλαρι με την επιστήμη σας, την αρχιτεκτονική καλύτερα, και αφήστε τη γλωσσολογία για τους γλωσσολόγους.
Αυτά για να σοβαρολογούμε.

 

 • σελ 286
  «Κάποιες προσπάθειες να ενταχτούν οι Ιλλυριοί στον βραχύ-

  σελ 287
  -σωμο και μελαμψό ανθρωπολογικό τύπο- στον οποίο ανήκουν οι σύγχρονοι Αλβανοί- μάλλον δεν πρέπει να θεωρηθούν αξιόπιστες


  Ξανακοιτάξτε το.

  Στις σελ 34-35 είναι ξεκάθαρος και αναφέρει για την «τρέχουσα αλβανική θεωρία για την ιλλυρική καταγωγή των σύγχρονων Αλβανών....», δηλαδή η θεωρία που ασπάζονται οι Αλβανοί.
  Σε ότι αφορά το dardhë, το «Albanian English Etymological Dictionary by Vladimir Orel», δεν αναφέρει κάποια σχέση με την λέξη Δαρδανία. Μόνο ο Hahn έγραψε ότι υπάρχει σύνδεση με την Δαρδανία. Ουδείς άλλος γλωσσολόγος δεν το έχει γράψει.

  Σε ότι αφορά τον Μallory, είναι ξεκάθαρος για την Αλβανική γλώσσα(The Oxford Introduction to Proto-Indo-European and the Proto-Indo-European World, Oxford,2006, σελ 26-27):

  «The earliest reference to an Albanian language dates to the fourteenth century
  but it was not until 1480 that we begin to recover sentence-length texts and the
  Wrst Albanian book was only published in 1555. The absorption of so many
  foreign words from Greek, Latin, Turkish, and Slavic has rendered Albanian
  only a minor player in the reconstruction of the Indo-European vocabulary,and of the ‘major’ languages it contributes the least number of Indo-European
  cognates.»


  Πουθενά δεν υποστηρίζει για οποιαδήποτε σχέση με την Ιλλυρική. Το ότι μερικοί γλωσσολόγοι το υποστηρίζουν δεν σημαίνει ότι αυτός το ασπάζεται.

 • κ. Δημόπουλε,

  μήπως η Ελληνική μετάφραση γράφει και κάτι άλλο, διότ στην πρωτότυπη αγγλική ο Mallory είναι ξεκάθαρος για την σχέση της Ιλλυρικής με την σύγχρονη Αλβανική(In Search of the Indo-Europeans Language, Archaeology, and Myth/1991/σελ 74):

  «....surmise and not a certainty.... since there is little if anything to provide clear linguistic proof of the connection between Illyrian and Albanian:the modern
  language is known from written records only from the fifteenth century AD
  onwards, by which time it had undergone massive attrition in vocabulary to the
  above four languages. On the other hand, the linguistic evidence for Illyrian is
  pitifully small except for personal and place names
  . »
 • 1. "Στις σελ 34-35 είναι ξεκάθαρος και αναφέρει για την «τρέχουσα αλβανική θεωρία για την ιλλυρική καταγωγή των σύγχρονων Αλβανών....», δηλαδή η θεωρία που ασπάζονται οι Αλβανοί."

  Αυτό όντως το γράφει. Δεν σημαίνει όμως ότι απορρίπτει την αλβανική θέση. Απλώς δείχνει αντικειμενικότητα. Στο μόνο που παίρνει θέση είναι στην ελληνικότητα της Ηπείρου, αφού γράφει ότι μόνο οι Αλβανοί δέχονται ότι η αρχαία ηπειρωτική γλώσσα δεν ήταν ελληνική.

  2. "Σε ότι αφορά τον Μallory, είναι ξεκάθαρος για την Αλβανική γλώσσα(The Oxford Introduction to Proto-Indo-European and the Proto-Indo-European World, Oxford,2006, σελ 26-27):
  «The earliest reference to an Albanian language dates to the fourteenth century"

  Μα εδώ κύριε Ακρίτα μιλάει για γραπτή πηγή Αλβανικής γλώσσας. Το ότι ήταν προφορική δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε. Είναι σαν να λέτε ότι οι Έλληνες προ γραφής δεν είχαν λαλιά!!! Και δεν νομίζω ότι όλοι οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν γραπτά μνημεία.

  3. Ο Mallory πουθενά δεν υποστηρίζει για οποιαδήποτε σχέση με την Ιλλυρική. Το ότι μερικοί γλωσσολόγοι το υποστηρίζουν δεν σημαίνει ότι αυτός το ασπάζεται.

  Για να το γράφει του δίνει βαρύτητα. Αν πίστευε κάποια άλλη θεωρία, γιατί δεν την αναφέρει; Γιατί δεν αναφέρει για παράδειγμα την δακοθρακική θεωρία;

  Αλλά ας μην γινόμαστε μεσαιωνικοί σχολαστικιστές του τι λέει ο Α ή ο Β. Σημασία έχει τι στοιχεία φέρνει ο καθένας. Το ότι η Αλβανική ομιλείτο στον ελλασδικό χώρο από τα προιστορικά χρόνια φαίνεται από πολλά στοιχεία. Φυσικά απόδειξη δεν υπάρχει. Απόδειξη θα ήταν να είχαμε ένα μαγνητοφωνάκι με τη λαλιά τους.

  3. "Σε ότι αφορά το dardhë, το «Albanian English Etymological Dictionary by Vladimir Orel», δεν αναφέρει κάποια σχέση με την λέξη Δαρδανία. Μόνο ο Hahn έγραψε ότι υπάρχει σύνδεση με την Δαρδανία. Ουδείς άλλος γλωσσολόγος δεν το έχει γράψει."

  Πώς γνωρίζετε ότι κανείς άλλος γλωσσολόγος δεν το υποστηρίζει; Θα το ερευνήσω. Πάντως ο Άμαντος δίνει μια άλλη ετυμολογική εκδοχή στην εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη. Γράφει: "Δαρδανία έχει σχέση με το σημερινό αλβανικό dardhan (=χωρικός). Δεν έχω καταφέρει να βρω αυτή τη λέξη σε κάποιο σύγχρονο αλβανικό λεξικό. Πιθανόν να μην είναι σε χρήση στη σύγχρονη αλβανική.

  4. Πάντως και η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα γράφει: "Οι Αλβανοί θεωρούνται απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών, υπόθεση για την υποστήριξη της οποίας η συγκριτική γλωσσολογία προσφέρει μερικά επιχειρήματα. Το ισχυρότερο επιχείρημα είναι η συνέχεια των οικισμών και τοπωνυμίων στην περιοχή που περικλείουν τα σημερινά όρια της Αλβανίας".

  5. «Κάποιες προσπάθειες να ενταχτούν οι Ιλλυριοί στον βραχύσωμο και μελαμψό ανθρωπολογικό τύπο- στον οποίο ανήκουν οι σύγχρονοι Αλβανοί- μάλλον δεν πρέπει να θεωρηθούν αξιόπιστες.»

  Ο Pittard ξεκάθαρα θεωρούσε τους Γκέγκηδες ότι έχουν τον ίδιο ανθρωπολογικό τύπο με τους Ιλλυριούς. Το ίδιο και ο Carleton Coon. Ο Άρης Πουλιανός αναφέρει ότι "στα ίδια συμπεράσματα για την αυτοχθονία των μεσαιωνικών σκελετών (6ου-10ου αιώνα) της περιοχής του καταλήγει ο αξιόλογος Αλβανός ανθρωπολόγος Αλέξανδρος Δήμα".

 
Ο κύριος Μπόλαρης με άλλο προφίλ μου απάντησε:
 

Οι Πελασγοί σύμφωνα με την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών που αναφέρεις είναι προελληνικά φύλλα. Επίσης, πώς έρχεσαι καί παρατάσεις εδώ ετυμολογίες που βασίζονται σε Ινδοευρωπαϊκές ρίζες(τη λέξη Πελασγός από τις ρίζες bhel- και –osgho, δηλ. bhelosgho = ανθισμένο κλαδί), όταν πρεσβεύεις πως δεν υπήρξε ΙνδοευρωπαΪκή πρωτογλώσσα; Ο καιροσκοπισμός έχει καί κάποια όρια. Αναφέρεις το τσιτάτο του Διονυσίου, που στην εποχή του οι Πελασγοί είχαν πλέον αφομοιωθέι πλήρως, άρα καλά κάνει καί τους αναφέρει σαν Έλληνες. Οι Πελασγοί είναι αποδεδειγμένο πως δεν μιλούσαν Ελληνικά καί σχεδόν όλοι οι Αρχαίοι μας το πιστοποιούν αυτό, από τον ¨ομηρο που μιλά γιά πανσπερμία γλωσσ΄βν στην Κρήτη, μέχρι τον Ηρόδοτο, τον Θουκιδίδη, καί άλλους.
"o Eκαταίος ο Μιλήσιος λέει για την Πελοπόννησο ότι πριν από τους Έλληνες, την κατοίκησαν βάρβαροι. Και σχεδόν όλη η Ελλάδα στα αρχαία χρόνια υπήρξε κατοικία βαρβάρων, αν κάποιος λογαριάσει τις μαρτυρίες". (Στράβων,Γεωγραφικά,βιβλίο Ζ')
Για τη γλώσσα των Πελασγών δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, αλλά το ότι δεν ήταν Ελληνική μπορεί να το συμπεράνει κανείς πρώτα από τη γλώσσα ενός μέρους της φυλής των Πελασγών, που ζει τώρα στην πόλη Κρότωνα πάνω από τους Τυρρηνούς, και που κάποτε ήταν γείτονες αυτών που τώρα ονομάζονται Δωριείς -τότε που οι Πελασγοί ζούσαν στην περιοχή που ονομάζουμε σήμερα Θεσσαλιώτιδα-δεύτερον από τη γλώσσα των Πελασγών που έχτισαν την Πλακία και τη Σκυλάκη του Ελλήσποντου [...].
Αν όμως πρέπει να συμπεράνουμε απ’ αυτά, οι Πελασγοί θα μιλούν βάρβαρη γλώσσα.
"Αν λοιπόν όλοι οι Πελασγοί είχαν αυτή τη γλώσσα, το Αττικό έθνος, που ήταν Πελασγικό, όταν μεταβλήθηκε σε Ελληνικό, έμαθε και την Ελληνική γλώσσα...Εγώ πιστεύω ότι οι Ελληνικοί λαοί μιλούσαν πάντα την ίδια γλώσσα, αλλά αποδυναμώθηκαν μετά τον χωρισμό τους από τους Πελασγούς, και, ξεκινώντας αρχικά από ένα μικρό πυρήνα, έφτασαν στους τεράστιους αριθμούς που αντιπροσωπεύουν τώρα με την ενσωμάτωση διαφόρων ξένων εθνών, ανάμεσα στα οποία ήταν και οι ίδιοι οι Πελασγοί. Δεν πιστεύω ότι οι Πελασγοί, ένας βαρβαρικός λαός, έγινε ποτέ πολυάριθμος ή ισχυρός" (Ηρόδοτος, βιβλίον 1ο).
 

Μείωσε όσο θέλεις τον Γκεόργκιεβ, αλλά όταν ο Έρικ Ηάμπ δέχεται την άποψή του γιά την Δακοθρακική, όλα τα άλλα τα παίρνω τοιίς μετρητοίς. Ο Καβάλλι Σφόρζα είναι επίσης ένας σοβαρός του οποίου καί πάλι οππορτουνιστικά παραθέτεις τσιτάτο ενώ ξέρεις πως ο άνθρωπος αποδέχεται ΑΠΟΛΥΤΑ την Ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία, καί βασίζεται πάνω της γιά να εξηγ'ήσει τις μετακινήσεις των λαών, αλλά όταν κάνει μιά υπόθεση, που μάλλον δεν ισχύει, δεν μπορεί να την παίρνει καί να την κάνει ο καθένας παντιέρα σαν να είναι δόγμα από τον Πάπα. Ενώ ο Καβάλλι λέγει πχ πως ισως Έλληνες, Αλβανοί καί Φρύγες να προέρχονται από την Μιρκασία, καί μάλιστα γιά τους Έλληνες το αναφέρει πως δεν έχει στοιχεία κάν, δεν μπορούμε εμεις να το δένουμε σκοινί κορδόνι πως ΕΤΣΙ είναι. Υπάρχουν καί άλλοι πολύ πιό ειδικοί από τον Καβάλλι στο θέμα άλλωστε, που αναιρούν την υποθετική σκέψη που έκανε.
Για να τελειώνουμε, τώρα. Ο κάθε πονεμένος μπορεί να βγάζει κάθε τρείς καί πέντε μιά θεωρία γιά οτιδήποτε. Μπορεί να τα πιστεύει όσα λέγει ή μπορεί ν το κάνει γιά να πουλάει βιβλία απλώς. Αυτό δεν έχει σημασία. Η επιστημονική μέθοδος είναι να παραθέτεις τα στοιχεία που έχεις καί να τα φέρνεις τα στοιχεία σε συμφωνία με την θεωρία σου. Αύριο θα έλθει κάποιος Χιλιανός καί θα πεί, ναί, είναι αλήθεια η αρλούμπα που πετούν κάποιοι στην Ελλαδα πως οι Αραουκανοί Ινδιάνοι μιλούσαν Ελληνικά αλλά δεν προέρχονταν οι Αραουκανοί από την Σπάρτη, αλλά οι Έληνες είναι απόγονοι Ινδιάνων της Χιλής. Τέλεια! Απόδειξέ το! Μπορεί να κάθεται ο κάθε Αλβανός ή άλλος κάι να λέγει πως οι Πελασγοί ήταν αρχαίοι Αλβανοί, με το οποίο συμφωνείς, αλλά, πρώτον, φέρε στο τραπέζι τα στοιχεία που να μου περιγράφουν την Πελασγική γλώσσα, καί μετά φέρε τα στοιχεία που κάνουν την Αλβανική να φαίνεται να προέρχεται από την Πελασγική. Τέλος, φέρε καί κάποια αρχαία επιγραφή πού να είναι στην Αλβανική...καί μην ακούσω γιά τον δίσκο της Φαιστού, ή την επιγραφή των Καμινίων! Μετά, φέρε τα στοιχεία που να μας αποδεικνύουν πως οι ιλλύριοι, ένας λαός της εποχής του σιδήρου, μιλούσαν τα Πελασγικά, καί φέρε καί τα στοιχεία που αποδεικνύουν το πως ο ΠΕΛΑΣΓΟΙΛΥΡΙΚΟΑΛΒΑΝΙΚΟΣ αχταρμάς είναι Ελληνικά, καί άν είναι, φέρε μιά σύγκριση γλωσσολογική. Ο Γκεόργκιεφ έφερε. Το να βρίζεις τον Γκεόργκιεφ, δεν μου λέέι τίποτα. Τα επιχειρήματα που τον αναιρούν θέλω να δώ.

"Η επιστήμη προχωρά και απόψεις του τύπου «οι Έλληνες ήρθαν το 2000 π.Χ. στην Ελλάδα από τη Βόρεια Ευρώπη» ή ότι οι Αλβανοί είναι Τουρκο-Καυκάσιοι ή Δακορουμάνοι ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ασχοληθείτε λοιπόν, κ. Μπόλαρι με την επιστήμη σας, την αρχιτεκτονική καλύτερα, και αφήστε τη γλωσσολογία για τους γλωσσολόγους."

Το από που ήλθαν οι Έλληνες καί το πότε είναι γραμμένο στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, καί μέχρισ τιγμής τίποτα τρομαχτικά καινούριο δεν έχει προκύψει. Εάν η επιστήμη έχει προχωρήσει πέρα από το σημείο του να αναθεωρηθεί η Ινδοευρωπαϊκή προέλευση της Ελληνικής, καί τον ερχομό των Ελλήνων γύρω στα 2000, να το μάθουμε κι εμείς. Εάν πάλι προχώρημα της επιστήμης θα πρέπει θεωρούνται τα φληναφλήματα διαφόρων εμπόρων μαντζουνιών διαίτης καί ψευδοθεωριών γιά Αλβανοπελασγούς, Αλβανοιλλυριούς καί πελαργούς από τον Σείριο, δεν θα συνενοηθούμε.
Όσον αφορά την γλωσσολογία, το να φέρω γλωσσολογικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν την Δακοθρακική-Δακορουμανική προέλευση των Αλβανών, αφόσον τα στοιχεία δεν είναι δικά μου αλλά από καταξιωμένους γλωσσολόγους πχ τον μεγαλύτερο εν ζωή γνώστη καί ειδήμονα της Αλβανικής, τον Δρ. Έρικ Χαμπ, είναι και θεμιτό καί επιβεβλημένο. Από την άλλη, το να παρουσιάζεται κάποιος σαν γλωσσολόγος ενώ την ίδια στιγμή διακυρύττει πως η Ινδοευρωπαίκή γλωσσολογία είναι σαθρή, τότε το πρόβλημα που έχει είναι να αποδείξει ο ίδιος με ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ τα μη συμβατά με την Ιστορία καί γλωσσολιογία αναπόδεικτά του καί όχι να κρύβεται πίσω από yalanci περγαμηνές καί δή λίαν προσεχώς καί του Πανεπιστήμίου της Καλιφόρνίας ή έστω της Καλιφορνικίας.

 

1. Ότι και να λες, αγαπητέ Μπόλαρι σε ξεφτίλισα μέσα από το βιβλίο του ίδιου του Μπαμπινιώτη. Είπες ότι ψεύδομαι ότι ο Georgiev έχει εκφράσει "θρακοϊλλυριακή" θεωρία και σου απέδειξα μέσα από τον Μπαμπινιώτη, ότι αυτή ήταν η βασική του θεωρία, η οποία και δέχθηκε τη γενική επιστημονική κατακραυγή. Μάθε πρώτα τα βασικά της ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας και μετά συζητάμε. Πολύ σωστά όμως σου φάνηκε περίεργο πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν θρακοϊλλυριοί, όταν οι γλωσσολόγοι κατατάσσουν την ιλλυρική στη δυτική ομάδα centum, ενώ τη θρακική στην ανατολική ομάδα satem. Επίσης οι γλωσσολόγοι κατατάσσουν τη φρυγική στην ομάδα satem. Και δεν σου πέρασε ποτέ από το μυαλό, πώς οι γλωσσολόγοι λένε ότι η Θρακική και η Φρυγική είναι satem και η Ιλλυρική είναι centum, όταν γι’ αυτές τις γλώσσες ελάχιστα γνωρίζουμε. Δεν σου πέρασε από το μυαλό ότι η όλη αυτή θεωρία περί centum/satem μπάζει από παντού.

2. "Οι Πελασγοί είναι αποδεδειγμένο πως δεν μιλούσαν Ελληνικά καί σχεδόν όλοι οι Αρχαίοι μας το πιστοποιούν αυτό, από τον ¨Όμηρο που μιλά για πανσπερμία γλωσσών στην Κρήτη, μέχρι τον Ηρόδοτο, τον Θουκιδίδη, καί άλλους."

Μετά τα ψεύδη σου ότι δεν είμαι γλωσσολόγος ή ότι είμαι εθνικοσοσιαλιστής, έρχεσαι να διαστρεβλώσεις και την αρχαία γραμματεία. Οι αρχαίες Ελληνικές παραδόσεις ξεκάθαρα λένε ότι ο Πελασγός είναι Έλληνας. Ο Όμηρος μιλάει για πανσπερμία γλωσσών στη Κρήτη; Ας δούμε τι γράφει ο Όμηρος κύριε φοιτητή αρχιτεκτονικής: "Άλλη δ' άλλων γλώσσα, μεμιγμένη. Εν μεν Αχαιοί, εν δ' Ετεόκρητες μεγαλήτορες, εν δε Κύδωνες, Δωριέες τε τριχάικες διοι τε Πελασγοί". Δεν μιλάει για πανσπερμία γλωσσών, αλλά διαλέκτων. Διότι αν μεταφράσεις το "γλώσσα" όπως σήμερα, θα πρέπει να θεωρήσεις ότι οι Αχαιοί και οι Δωριείς μιλάγαν μη διαφορετικές γλώσσες!!! Και οι αρχαίοι συγγραφείς χαρακτήριζαν την ιλλυρική «διάλεκτον»!!! Γιατί λοιπόν δέχεσαι την ιλλυρική ως ξεχωριστή γλώσσα; Να σε τι παγίδες πέφτει ένας αρχιτέκτονας που ασχολείται με την αρχαία γραμματεία, χωρίς να έχει επίγνωση της σημασίας των λέξεων σε κάθε εποχή. Συνέχεια στο 2ο μέρος.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό, ψεύδεσαι και για τον Θουκυδίδη, ο οποίος ξεκάθαρα γράφει: "Πελασγοί και Έλληνες το αυτό έθνος"! Στη συνέχεια έρχεσαι να πλαστογραφήσεις τον Ηρόδοτο, με το γνωστό του απόσπασμα περί της γλώσσας των Πελασγών, απόσπασμα που διαστρεβλώνουν οι πάσης λογής ανθέλληνες, συμπεριλαμβανομένων τωνν Αλβανών. Ας δούμε πώς αναλύει ο Θωμόπουλος τα κείμενα του Ηροδότου, διότι εκείνος ήταν ιατροφιλόσοφος με βαθιά φιλολογική και γλωσσολογική γνώση που κανένας από τους εν Ελλάδι αναξίως κατέχοντες έδρες γλωσσολογίας δεν έχει!!! Γράφει: "Εξ όσων παρέδωκαν ημίν περί των σχέσεων του Ελληνικού έθνους προς το Πελασγικόν δυνάμεθα ή μάλλον οφείλομεν ασφαλώς συμπεραίνειν, ότι η Πελασγική ήτο συγγενεστάτη προς την Ελληνικήν. Το Ελληνικόν έθνος, λέγει ο Ηρόδοτος, απεσχίσθη από του Πελασγικού». Και αφού παραθέτει το αρχαίο απόσπασμα γράφει: «Τούτο ούτως εχόντων, ο ορθός λόγος επιβάλλει ημίν, ίνα δεχθώμεν στενοτάτην συγγένειαν της Πελασγικής προς την Ελληνικήν.». Και προσθέτω εγώ. Αφού το Ελληνικό έθνος προήλθε από το Πελασγικό, πώς είναι δυνατόν οι Έλληνες να ομιλούσαν διαφορετική γλώσσα από τους Πελασγούς; Ή λοιπόν οι Πελασγοί μιλούσαν μια αρχαϊκή μορφή της Ελληνικής γλώσσας ή μιλούσαν μια συγγενέστατη ινδοευρωπαϊκή. Και αφού λοιπόν κατά όλους τους αρχαίους συγγραφείς οι Πελασγοί ήταν αυτόχθονες στην Ελλάδα, πού πάνε οι Ινδοευρωπαίοι σου. Ο Ηρόδοτος δεν λέει ότι οι Έλληνες ήρθαν από τις ρωσικές στέπες το 2000 π.Χ., αλλά από τους αυτόχθονες Πελασγούς. Κανένας αρχαίος συγγραφέας δεν κάνει νύξη για κάθοδο Ελλήνων και πάνω σε αυτό πάτησε ο Bernal και λέει ότι το ινδοευρωπαϊκό μοντέλο είναι μια πομφόλυγα, οι Έλληνες είναι Αφροσημίτες!!! Πάνω σε αυτό πάτησε ο Κορδάτος, για να υποστηρίξει ότι οι Έλληνες δεν ήρθαν από τον βορρά, αλλά τάχα από τη Μικρά Ασία!!!
Ας δώσω τον λόγο πάλι στον Θωμόπουλο: «Το ότι λοιπόν ο Ηρόδοτος λέγει την γλώσσαν των Πελασγών βάρβαρον ουδόλως αποκλείει την παραδοχήν συγγενείας της Πελασγικής προς την Ελληνικήν, αφού οι Έλληνες εκάλουν βαρβαροφώνους τους ομοεθνείς και ομογλώσσους Ηλείους, βαρβάρους δε τους Αιολείς Έλληνας Λεσβίους. Τουναντίον όσα παραδίδουσιν ημίν οι αρχαίοι αναγκάζουσιν ημάς, ίνα εικάζομεν στενοτάτην την γλωσσικήν συγγένειαν μεταξύ Πελασγικής και Ελληνικής. Διά τούτο η δοξασία τινων εκ των νεωτέρων, καθ’ ην οι Πελασγοί ήσαν δήθεν φυλή όλως ξένη προς τους Έλληνας ήτο εκ των προτέρων επιστημονικώς καταδεδικασμένη». Αυτά γράφει ο μέγας Θωμόπουλος, τον οποίο κανένας Georgiev ή ημεδαπός γλύφτης προς απόκτησιν εδρών μπορεί να φτάσει.
Ας προσθέσω και εγώ κάτι στη σκέψη του Θωμόπουλου. Παραθέτω το κείμενο του Ηροδότου που έγραψες: «"Αν λοιπόν όλοι οι Πελασγοί είχαν αυτή τη γλώσσα, το Αττικό έθνος, που ήταν Πελασγικό, όταν μεταβλήθηκε σε Ελληνικό, έμαθε και την Ελληνική γλώσσα...Εγώ πιστεύω ότι οι Ελληνικοί λαοί μιλούσαν πάντα την ίδια γλώσσα». Ε, λοιπόν, το απόσπασμα αυτό αποδεικνύει πανηγυρικά την ταυτογλωσσία των δύο λαών, αλλά εσύ μη γνωρίζοντας ούτε αρχαία Ελληνικά ούτε την ιστορία της Ελληνικής γλώσσας μπορείς να καταλάβεις. Τι μας λέει λοιπόν; Ότι οι Πελασγοί είχαν την ίδια γλώσσα. Τότε πώς εσύ ισχυρίζεσαι ότι οι Πελασγοί ήταν μια οικιλία λαών που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες; Λέει όμως παρακάτω ο Ηρόδοτος κάτι που δεν πρόσεξες: «Εγώ πιστεύω ότι οι Ελληνικοί λαοί μιλούσαν πάντα την ίδια γλώσσα». Ο Ηρόδοτος λοιπόν νόμιζε ότι οι γλώσσες ήταν στατικές και δεν άλλαζαν. Βλέπεις, ο Ηρόδοτος ήταν ιστορικός, δεν είχε τις γνώσεις της γλωσσολογίας που είχαμε σήμερα. Ακούγοντας λοιπόν μια βάρβαρη τραχιά, ακατέγαστη παλαιότερη μορφή της Ελληνικής γλώσσας, την Πελασγική εν προκειμένω, η οποία και θα είχε τεράστια διαφορά στην προφορά από τη γλώσσα της εποχής του Ηροδότου, ήταν φυσικό να θεωρήσει την Πελασγική βάρβαρη. Συνέχεια στο 3ο μέρος
 

Σε αυτό τον συλλογισμό μας αξίζουν να προστεθούν αυτά που γράφει ο Θωμόπουλος: «Ούτω λέγει μεν ο Όμηρος τους Κάρας βαρβαροφώνους, αλλά το αυτό επίθετον απεδίδετο και προς τους Έλληνας την γλώσσαν Ηλείους. “βαρβαρόφωνοι οι Ηλείοι και οι Κάρες, ως βραχύφωνοι και ασαφή την φωνήν έχοντες” (Ησύχιος). Ο δε Πλάτων εισάγει τον Ηρόδικον αποκαλούντα βάρβαρον την των Λεσβίων φωνήν, την Αιολικήν δηλ. διάλεκτον, την αναμφισβητήτως Ελληνικήν. Βάρβαροι λοιπόν ελέγοντο και Έλληνς υπό ετέρων Ελλήνων μη εννοούντων ακριβώς την γλώσσαν αυτών ένεκα των διαλεκτικών διαφορών. Όσον αφορά τους μη Έλληνας βαρβάρους και την διάκρισιν του ελληνικού από του μη ελληνικού οφείλομεν πάντως λαμβάνειν υπ’ όψιν, ότι οι αρχαίοι μη δυνάμενοι έχειν γνώσεις γλωσσολογικάς ήσαν μάλλον του δέοντος αυστηροί περί την τοιαύτην κρίσιν».
Και προσθέτω εγώ. Αλλά μήπως και οι Αιτωλοί-Ακαρνάνες των Ομηρικών χρόνων ως Έλληνες δεν χαρακτηρίστηκαν από τον Θουκυδίδη «αγνωστώτατοι την γλώσσαν»; Αλλά και ο Πολύβιος γράφει: «Αυτών γαρ Αιτωλών ουκ εισίν Έλληνες οι πλείους. Το γαρ των Αγραών έθνος και το των Αποδοτών, έτι δε των Αμφιλόχων ουκ εστίν Ελλάς». Μήπως λοιπόν οι Αιτωλοί-Ακαρνάνες δεν ήταν Έλληνες, αλλά Ιλλυριοί, όπως διατείνονται οι Αλβανοί ή άγνωστη ινδοευρωπαϊκή (sic), όπως διατείνονται κάποιοι Σκοπιανοί; Όμως, όπως γράφει ο Γεώργιος Χατζιδάκις στο βιβλίο του «Περί του Ελληνισμού των αρχαίων Μακεδόνων» (εκδ. 1896) «αι επιγραφαί των χωρών τούτων βοώσι μεγαλοφώνως κατά των πλημμελών τούτων κρίσεων, αποδεικνύουσαι πάντας τούτους γνησίους Έλληνας».
Στη συνέχεια παραθέτεις απόσπασμα του Στράβωνα για τις απόψεις του Εκαταίου περί βαρβάρων, για να μας πείσεις για τη μη αυτοχθονία των Ελλήνων: «o Eκαταίος ο Μιλήσιος λέει για την Πελοπόννησο ότι πριν από τους Έλληνες, την κατοίκησαν βάρβαροι. Και σχεδόν όλη η Ελλάδα στα αρχαία χρόνια υπήρξε κατοικία βαρβάρων, αν κάποιος λογαριάσει τις μαρτυρίες". (Στράβων, Γεωγραφικά, βιβλίο Ζ'). Πάνω σε αυτό το απόσπασμα έχουν στηριχτεί οι διάφοροι αγράμματοι και ημιμαθείς τσαρλατάνοι, για να στηρίξουν τη φαιδρή και αντιεπιστημονική θεωρία περί προελλήνων μη ινδοευρωπαίων στην Ελλάδα και εμείς εδώ αναμασάμε αυτή την μπούρδα. Γιατί παίρνεις τοις μετρητοίς αυτή τη μαρτυρία του Εκαταίου; Αν είναι έτσι, γιατί δεν παίρνεις τοις μετρητοίς και το κείμενο του Στράβωνα που θέτει την Ήπειρο εκτός Ελλάδας καθώς και τη γνώμη του Θουκυδίδη ότι οι Ηπειρώτες ήταν βάρβαροι; Γράφει ο Χατζιδάκις: «Ομοίως λέγει ο Θουκυδίδης εν Β’ 80 “βάρβαροι δε Χάονες”, εν δε 81 δηλούται ότι και οι Θεσπρωτοί και οι Μολοσσοί ήσαν κατά τον Θουκυδίδην βάρβαροι». Εύγε της μεγαλοφυΐας σου, Μπόλαρι. Ούτε οι Ακαρνάνες Έλληνες, μα ούτε και όλα τα Ηπειρωτικά φύλα τα οποία αν δεν ήταν Ελληνικά, τι δουλειά έχουν στο Ελληνικό κράτος και όχι στο Αλβανικό; Μα ούτε και η Θεσσαλία ήταν Ελληνική, αφού, όπως γράφει ο Δικαίαρχος ή Αθήναιος «φήσουσι τινές ημας αγνοείν την Θεσσαλίαν της Ελλάδος». Να λοιπόν τι μπορεί να πάθει κάποιος, όταν χωρίς τα απαραίτητα επιστημονικά φόντα, την αρχαιογνωσία και τη γνώση των νεοτέρων επιστημονικών δεδομένων καταπιάνεται με τέτοια σημαντικά θέματα, όπως είναι η εθνολογία και η καταγωγή των λαών.
Συνέχεια στο 4ο μέρος

Στη συνέχεια σε ένα ρεσιτάλ αμάθειας και παχυλής άγνοιας γράφεις: «Το από που ήλθαν οι Έλληνες καί το πότε είναι γραμμένο στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, καί μέχρισ τιγμής τίποτα τρομαχτικά καινούριο δεν έχει προκύψει. Εάν η επιστήμη έχει προχωρήσει πέρα από το σημείο του να αναθεωρηθεί η Ινδοευρωπαϊκή προέλευση της Ελληνικής, καί τον ερχομό των Ελλήνων γύρω στα 2000, να το μάθουμε κι εμείς. Εάν πάλι προχώρημα της επιστήμης θα πρέπει θεωρούνται τα φληναφλήματα διαφόρων εμπόρων μαντζουνιών διαίτης καί ψευδοθεωριών γιά Αλβανοπελασγούς, Αλβανοιλλυριούς καί πελαργούς από τον Σείριο, δεν θα συνενοηθούμε». Ποιοι είναι αυτοί οι έμποροι ματζουνιών διαίτης και τι δουλειά έχουν με τους Ινδοευρωπαίους, δεν κατάλαβα. Αλλά είπαμε. Τρικυμία εν κρανίω. Και στη συνέχεια παραποιείς τις απόψεις του Sforza και τον βγάζεις άσχετο επί του θέματος!!! «Ο Καβάλλι Σφόρζα είναι επίσης ένας σοβαρός του οποίου καί πάλι οππορτουνιστικά παραθέτεις τσιτάτο ενώ ξέρεις πως ο άνθρωπος αποδέχεται ΑΠΟΛΥΤΑ την Ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία, καί βασίζεται πάνω της γιά να εξηγ'ήσει τις μετακινήσεις των λαών, αλλά όταν κάνει μιά υπόθεση, που μάλλον δεν ισχύει, δεν μπορεί να την παίρνει καί να την κάνει ο καθένας παντιέρα σαν να είναι δόγμα από τον Πάπα. Ενώ ο Καβάλλι λέγει πχ πως ισως Έλληνες, Αλβανοί καί Φρύγες να προέρχονται από την Μιρκασία, καί μάλιστα γιά τους Έλληνες το αναφέρει πως δεν έχει στοιχεία κάν, δεν μπορούμε εμεις να το δένουμε σκοινί κορδόνι πως ΕΤΣΙ είναι. Υπάρχουν καί άλλοι πολύ πιό ειδικοί από τον Καβάλλι στο θέμα άλλωστε, που αναιρούν την υποθετική σκέψη που έκανε». Δυστυχώς, όπως και με τον Georgiev, πιάνεσαι αδιάβαστος. Σε ευχαριστώ που μου δίνεις και άλλη ευκαιρία να σε κατατροπώσω. Η άποψη ότι οι Έλληνες προήλθαν από τον βορρά αποτελεί παρωχημένη θεωρία, τόσο παρωχημένη όσο οι βεντούζες και οι αφαιμάξεις στην ιατρική. Το ότι την επαναλαμβάνουν οι κάθε καραάχετοι στα διάφορα βιβλία τους δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Ο φανατικότερος ινδοευρωπαϊστής, ο Mallory γράφει στη σελίδα 82 του βιβλίου του «Ινδοευρωπαίοι»: «Γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να από αλλού; Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να παραδεχθούμε ότι στερούμαστε την ιστορική τεκμηρίωση που χρησιμοποιήσαμε για την Ασία και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξη ενός προελληνικού πληθυσμού στη βάση σύγχρονων μαρτυριών». Στη συνέχεια όμως τα παραμυθάκια περί προελληνικού γλωσσικού υποστρώματος και άλλες ινδοευρωπαϊκές πομφόλυγες. Συνέχεια στο 5ο μέρος

O Mallory στις σελίδες 211-216 αναγκάζεται να αναφερθεί στις απόψεις του αρχαιολόγου Colin Renfrew, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Archeology and Language», το οποίο έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα τάση στη διεθνή επιστήμη, αφού κριτικάρει την ισχύουσα ινδοευρωπαϊκή και θεωρεί ότι οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες διαδόθηκαν κατά τη νεολιθική περίοδο από τη Μικρά Ασία. Επομένως σύμφωνα με αυτή τη θεωρία οι Έλληνες ζούσαν στην Ελλάδα από το 6000 π.Χ. Όλα αυτά ασφαλώς τα αγνοείς από πρώτο χέρι, εφόσον γράφεις «Το από που ήλθαν οι Έλληνες καί το πότε είναι γραμμένο στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, καί μέχρισ τιγμής τίποτα τρομαχτικά καινούριο δεν έχει προκύψει. Εάν η επιστήμη έχει προχωρήσει πέρα από το σημείο του να αναθεωρηθεί η Ινδοευρωπαϊκή προέλευση της Ελληνικής, καί τον ερχομό των Ελλήνων γύρω στα 2000, να το μάθουμε κι εμείς». Γράφει ο Mallory: «Σ’ έναν κόσμο όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα αρνούνται να κραυγάσουν μαρτυρίες για μαζικές ινδοευρωπαϊκές μεταναστεύσεις, θα μπορούσε κανείς να δείξει συμπαθεια στις απόψεις του Colin Renfrew, ο οποίος ανατρέχει στην επέκταση της πρώιμης νεολιθικής στην Ευρώπη ως τη μόνη βασική και εκτεταμένη πολιτισμική και οικονομική αλλαγή που θα μπορούσε να εξηγήσει την εξάπλωση των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών…Σύμφωνα με τον Renfrew η πρόγονος της ελληνικής υπήρχε ήδη στην Ελλάδα γύρω στο 6500 π.Χ….Αν οι ινδοευρωπαίοι ήταν στην Κρήτη από το 6000 π.Χ., τότε γιατί δεν μπορούμε να διαβάσουμε τη Γραμμική Α; Γιατί αυτή φαίνεται να έχει εφευρεθεί για μια γλώσσα της οποίας η συλλαβική δομή είναι ριζικά διαφορετική από τη δομή των ινδοευρωπαϊκών λέξεων;». Σκοπίμως παρέθεσα την τελευταία αυτή πρόταση, για να δούμε τη σαθρότητα των επιχειρημάτων της ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας. Άκου εκεί «έχει εφευρεθεί για μια γλώσσα της οποίας η συλλαβική δομή είναι ριζικά διαφορετική από τη δομή των ινδοευρωπαϊκών λέξεων» (sic). Πώς τεκμηριώνεται αυτό; Ο καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης Μηνάς Τσικριτσής υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τη Γραμμική Α ως Ελληνική. Ακόμα και ο φίλος σου ο Georgiev έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο La Position du dialecte Cretois des inscriptions en Lineaire A (Η τάση της Κρητικής διαλέκτου των πινακίδων της Γραμμικής Α, Σόφια 1957), στο οποίο ισχυρίζεται ότι η Γραμμική Α είναι Ελληνική.. Αλλά αυτή την εργασία του δεν την αναφέρεις, αφού την αγνοείς. Συνέχεια στο 6ο μέρος

Ας δούμε όμως μερικούς Έλληνες διακεκριμένους επιστήμονες που αμφισβητούν την ινδοευρωπαϊκή θεωρία.
1. Ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Χουρμουζιάδης, ο οποίος έχει ανακαλύψει την πινακίδα του Δισπηλιού της Καστοριάς, η οποία χρονολογείται το 5250 π.Χ., έχει χαρακτηρίσει την ινδοευρωπαϊκή θεωρία ως παραμύθι και τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό δεδομένο που να πιστοποιεί κάθοδο Ελληνικών φυλών από βορρά, αλλά αντίθετα υπάρχει αρχαιολογική συνέχεια στον Ελλαδικό χώρο.
2. Ο καθηγητής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Προμπονάς, αυθεντία στη μυκηναϊκή φιλολογία, έχει γράψει μια μελέτη με τίτλο «Η καταγωγή της Ελληνικής γλώσσας» (περ. Άρδην, τ. 52), στο οποίο υποστηρίζει τα εξής: «Κατά κανόνα, η αρχική κοιτίδα των Ινδοευρωπαίων τοποθετείται στη Βόρεια Ευρώπη. Κατά τη γνώμη μου, όχι ο αφιλόξενος βορράς, αλλά ο χώρος εκατέρωθεν του Αιγαίου με το προνομιούχο κλίμα, όμοιο από το 8.000 π.Χ. (βλ. Θεοχάρη, ΙΕΕ τ. Α΄, σ. 44), και την ιδεώδη γεωμορφολογία θα ήταν ο πιο κατάλληλος να θεωρηθεί ως η αρχική κοιτίδα των Ινδοευρωπαίων. Φυσικά, μια τέτοια θεωρία χρειάζεται τεκμηρίωση γλωσσική, αρχαιολογική και ανθρωπολογική.
Ως προς την ηλικία της ελληνικής γλώσσας, θα αποτολμήσω μια υπόθεση βασιζόμενος κυρίως στη συγκριτική μελέτη της μυκηναϊκής Ελληνικής με τη νέα Ελληνική». Μετά από διάφορους συλλογισμούς γράφει: «Με βάση όλα τα παραπάνω, η γραπτή παράδοση της Ελληνικής γλώσσας αρχίζει από τον 17ο π.Χ. αιώνα και η προφορική της τουλάχιστον από το 6.000 π.Χ.
Το συμπέρασμα αυτό, που βασίζεται σε γλωσσικά δεδομένα, δεν απέχει πολύ από το συμπέρασμα του διακεκριμένου Άγγλου αρχαιολόγου και προϊστοριολόγου Colin Renfrew, ο οποίος πρόσφατα υπεστήριξε ότι η Ελληνική γλώσσα άρχισε να διαμορφώνεται στην ελληνική χερσόνησο γύρω στο 6.500 π.Χ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η γνώμη του ίδιου σοφού ότι οι διαδοχικοί πολιτισμοί του ελληνικού χώρου είναι προϊόντα τοπικών ανελίξεων. Η κοινώς κρατούσα επιστημονική γνώμη ότι η ελληνική γλώσσα διαμορφώθηκε ανάμεσα στο 2100 με 1900 π.Χ. χρειάζεται αναθεώρηση Πρέπει όμως να παρατηρηθεί και να υπογραμμισθεί ότι λέξεις ή κατηγορίες λέξεων που μέχρι πριν λίγα χρόνια χαρακτηρίζονταν ως «προελληνικές» αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι είναι γνήσιες ελληνικές. Π.χ. η συνηθέστατη αρχαία ελληνική κατάληξη –ευς (βασιλεύς κ.λπ) απέδειξε ο Perpillou ότι έχει ελληνική και όχι προελληνική καταγωγή. Το κύριο όνομα Ἀχιλ(λ)εύς έχει πειστικά αποδειχτεί ότι παράγεται από τις λέξεις ἄχος (=λύπη, θλίψη) και λαός (=πολεμική ομάδα): έτσι ονομάστηκε ο πρωταγωνιστής της Ιλιάδας γιατί με την μῆνιν του (=τον θυμό του) προκάλεσε θλίψη στους άλλους πολεμιστές. Ελληνική και όχι προελληνική καταγωγή έχει και το θεωνύμιο Ἀπόλλων (που μαρτυρείται τώρα στα μηκηναϊκά κείμενα με τον τύπο Ἀπέλλων), όπως έδειξε ο Heubeck (βλ. Συντομογραφίες). Ελληνικό και όχι προελληνικό είναι και το μέγαρον (βλ. Ruijgh). Κατά τη γνώμη μου, η θεωρία περί «Προελλήνων Ινδοευρωπαίων» αλλά, ενδεχομένως, και η θεωρία περί «Προελλήνων μη Ινδοευρωπαίων» χρειάζεται επανεξέταση και αναθεώρηση. Μήπως η καλούμενη «Προελληνική» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρωϊμότατη φάση της Ελληνικής;». Αυτά γράφει ο Προμπονάς.
Συνέχεια στο 8ο μέρος

3. Ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ν. Ξηροτύρης σε συνένταυξή του στο περιοδικό Focus με τίτλο «Ποιοι ήταν οι Ινδοευρωπαίοι» (Μάρτιος 2004) τόνισε: «Το πλέον αξιοπερίεργο όμως είναι ότι ενώ στην Σοβιετική Ένωση από την δεκαετία τού 1930 πολιτικά ορθή θεωρείται κατ’ αντιδιαστολή η αυτόχθονη εξέλιξη των πληθυσμών και των πολιτισμών, από το 1965 όμως και μετά παρατηρούμε την αποδοχή της θεωρίας της Ινδοευρωπαϊκής πλέον Φυλής, με γενέτειρα την Ουκρανία και κύριο εκφραστή της την Λιθουανικής καταγωγής καθηγήτρια σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο Marija Gimbutas, η οποία μάλιστα θα τιμηθεί για την θεωρία της και με το παράσημο Λένιν. Πρέπει να τονισθεί ότι η Φυσική Ανθρωπολογία δεν ακολούθησε τον ιδεολογικό αυτόν παραλογισμό των δύο πλευρών, απεναντίας αντιτάχθηκε εξ αρχής στα έξω από κάθε επιστημονική λογική πληθυσμιακά, βιολογικά, δημογραφικά κλπ επιχειρήματά του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι λεγόμενη Ινδοευρωπαϊκή ομοταξία γλωσσών δεν είναι παρά η φυσιολογική εξέλιξη των γλωσσών των παλαιολιθικών εποίκων της Ευρώπης. Επίσης η (άγνωστη ακόμη στην χώρα μας) σύγχρονη γλωσσολογική επιστήμη θεωρεί κοινή την καταγωγή όλων των γλωσσών τού πλανήτη μας (non Stratic Θεωρία), άποψη πού συνταιριάζει απόλυτα με τις σημερινές γνώσεις μάς για την εξέλιξη και μετανάστευση τού ανθρώπου… Η τελευταία τού C. Renfrew υποστηρίζει ότι οι Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες μεταδίδονται ομόκεντρα από την Μικρά Ασία με μεταναστεύσεις νεολιθικών πληθυσμών. Βεβαίως η γεωμορφολογία τού εδάφους και η δυνατότητες παραγωγής αγροτικών προϊόντων της περιοχής αυτής δεν ευνοούν μία τέτοιου μεγέθους δημογραφική έκρηξη των πληθυσμών της και βεβαίως τέτοιας εκτάσεως μεταναστεύσεις. οι εργασίες τού L. Cavalli-Sforza και συνεργατών και τού R. Sokal και συνεργατών για την μετανάστευση νεολιθικών πληθυσμών από την Εγγύς Ανατολή προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις ραδιοχρονολογήσεις των νεολιθικών οικισμών και την σημερινή κατανομή αιματολογικών δεικτών και γλωσσών, απετέλεσαν την βάση της θεωρίας τού C. Renfrew. Βεβαίως ο επιστημονικός αντίλογος στις παραπάνω θεωρίες είναι και εκτεταμένος και πειστικός, γιατί βασίζεται καθαρά σε μεθοδολογικά αντεπιχειρήματα. Η μελέτη δεικτών τού DNA ευρωπαϊκών πληθυσμών από τον B. Sykes έδειξε ότι η σημερινή ποικιλομορφία τους έχει τις ρίζες της στην παλαιολιθική εποχή, αν και οι 7 γενεαλογικές αλληλουχίες πού υποστηρίζει (οι 7 κόρες της Εύας) δεν φαίνεται με τις σημερινές γνώσεις μας να έχει σταθερό επιστημονικό έρεισμα…
Συνέχεια στο 9ο μέρος
 

Συνεχίζει ο Ξηροτύρης:
"Υπάρχει βασικός αντίλογος στη θεωρία της Μαρίγια Gimbutas; Η θεωρία αυτή δεν ισχύει σήμερα, παρά τις διορθωτικές ερμηνευτικές τροποποιήσεις τις οποίες υπέστη (Πρώτο-Ινδοευρωπαίοι, τρία ή περισσότερα μεταναστευτικά κύματα κλπ). Βασικό μειονέκτημα της η αποδοχή τής διάκριτης πληθυσμιακής ομάδος (Άρειοι, Ινδοευρωπαίοι), παρά την μετακίνηση της γενέτειρας τους στην Ουκρανία, ο συλλήβδην χαρακτηρισμός ως Ινδοευρωπαϊκών διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων, η έλλειψη ανώτερων πολιτισμικών στοιχείων στην γενέτειρα, η αδυναμία δημογραφικής εκρήξεως στην γενέτειρα, η δίκην πολυπλόκου στρατηγικού σχεδίου μετανάστευση των Ινδοευρωπαϊκών πληθυσμών, η δημιουργούσα φραγμούς γεωμορφολογία τού εδάφους, η έλλειψη λογιστικής υποστηρίξεως στους μετακινουμένους όγκους πληθυσμών, η απουσία «Ινδοευρωπαϊκών» στοιχείων στο μεγαλύτερο γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η μη λογικά ερμηνεύσιμη βιολογική ποικιλομορφία των πληθυσμών, η έλλειψη πληθυσμιακών αλλαγών στους τοπικούς πληθυσμούς κατά και μετά την εμφάνιση των «Ινδοευρωπαίων», η αποδοχή κοινωνικής ανωτερότητας χωρίς στοιχεία και πολλά άλλα. Ειδικά στην Ελλάδα, οι «Ινδοευρωπαίοι» αποτελούν και σήμερα την κρατούσα ιδεολογία στην γλωσσολογία και στην αρχαιολογία. Αντίθετα οι έρευνές μας σε σκελετικό υλικό έδειξαν την ανυπαρξία οποιασδήποτε πληθυσμιακής αλλαγής κατά την εποχή τού Χαλκού, αλλά επιπλέον και στην Νεολιθική εποχή. Βεβαίως το υπάρχον υλικό μελέτης είναι περιορισμένο σε όγκο, αλλά ενδεικτικό μιας συνέχειας, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την διαπιστώσουμε σε ανάλογο σκελετικό υλικό και στην Πορτογαλία. Ελπίζουμε ότι η έρευνα πού αρχίσαμε στην γενετική δομή (αρχαίο- ή παλαιο-DNA) των αρχαίων «ελληνικών» πληθυσμών» ίσως διαφωτίσει την βιολογική εξέλιξη των πληθυσμών τού γεωγραφικού όρου Ελλάς».
Συνέχεια στο 10 μέρος

4. Ο δρ. ανθρωπολογίας Άρης Πουλιανός στο βιβλίο του «Σαρακατσάνοι, ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης» γράφει: «Η μελέτη αυτής της απομονωμένης ομάδας πληθυσμού (των Σαρακατσάνων) μας έδωσε το δικαίωμα να μιλούμε για την ελληνική λαλουμένη ότι προφανώς είναι μητέρα των ευρωπαϊκών γλωσσών. Η ελληνική πρωτοεμφανίσθηκε στην οροσειρά μεταξύ των Άγραφων και Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένων και των Σκοπίων, από όπου εξαπλώθηκε προς την Πελοπόννησο, τα νησιά και την υπόλοιπη Βαλκανική, με βασικούς φορείς τους νομάδες Σαρακατσάνους, οι οποίοι ήσαν ανέκαθεν ελληνόφωνοι. Στη συνέχεια φαίνεται η ελληνική να γέννησε τους υπόλοιπους κλάδους της Ινδοευρωπαϊκής ομοεθνίας λαών, που από την ενδοχώρα των Βαλκανίων εξαπλώθηκε μέχρι τα Πυρηναία προς δυσμάς, προς βορράν μέχρι της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, και προς Ανατολάς μέσω της Μικράς Ασίας, αλλά και των Ρωσσικών Στεππών, μέχρι και των Βορείων Ινδιών… Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι η ελληνική, έμμεσα με τα ανθρωπολογικά στοιχεία, αποτελεί τη ρίζα των γλωσσών των λεγόμενων ινδοευρωπαϊκών λαών. Με τις μετακινήσεις των λαών αυτών προς Βρρά, Δύση και Ανατολή, οι γλώσσες των δημιουργήθηκαν αρκετά ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αλλά χωρίς να εξαφανιστεί ποτέ από τη δομή τους ο αρχικός πυρήνας της ευρωπαϊκής της Πίνδου, δηλαδή της πρωτοελληνικής. Οι γερμανικές θεωρίες περί καθόδου της γλώσσας μας, και των ίδιων των Ελλήνων, από τη Βόρεια Ευρώπη, πρέπει να απορριφθούν παντελώς». Η πιθανή ένσταση του Ακρίτα ότι ο Πουλιανός έχει κατακριθεί από τον Ξηροτύρη, και επομένως η άποψή του δεν έχει βαρύτητα, δεν ευσταθεί, διότι πρόκειται απλώς περί μιας κόντρας ανθρωπολόγων. Απλώς τον Ξηροτύρη τον ξέρουν λίγοι, ενώ ο Πουλιανός μεσουρανούσε παγκοσμίως πριν μερικές δεκαετίες. Όταν λοιπόν ο Πουλιανός ήταν πρόεδρος κατόπιν ψηφοφορίας διαφόρων παγκοσμίων ανθρωπολογικών συνεδρίων, το να λέμε ότι η άποψή του δεν έχει βαρύτητα, δεν είναι σωστό. Εξάλλου και ο ίδιος ο Ξηροτύρης πάνω κάτω παρόμοιες απόψεις έχει με τον Πουλιανό στο θέμα των Ινδοευρωπαίων, αφού ανάγει την ελληνική στην παλαιολιθική περίοδο.
Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία είναι μια τσαρλατανιά υποστηριζόμενη δίκην θρησκείας, και αν παραμένει ισχύουσα στους επιστημονικούς κύκλους είναι επειδή θρησκευτικές προκαταλήψεις παραμένουν βαθιά ριζωμένες στο μυαλό του ανθρώπου. Όπως μου απάντησε ένας ινδοευρωπαϊστής γλωσσολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, σε μια κόντρα που είχαμε «οι Ινδοευρωπαίοι είναι σαν τον Θεό. Αν θες τους πιστεύεις». Δυστυχώς όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με επιστήμη και όχι με θρησκεία, ώστε να πιστεύουμε σε βιβλικά παραμυθάκια, σε αγγέλους, τριβόλους, πρωτοπλάστους, επταήμερες δημιουργίες και άλλες θρησκευτικές φαντασιώσεις. Επομένως είναι πολύ λογικό ότι στο μέλλον, αν κάποιος πάει σε ένα τμήμα ανθρωπολογίας ή αρχαιολογίας και θέσει θέμα Ινδοευρωπαίων ο υπέύθυνος του τμήματος να τον στείλει στο διπλανό τμήμα παραμυθολογίας, λαογραφίας ή θρησκειολογίας.
 
Και ο κύριος Ξηροτύρης προφανώς θυμωμένος, επειδή ανέφερα ότι ο Πουλιανός είναι πασίγνωστος και εκείνος όχι και τόσο γνωστός εκρήγνυται:
 

κύριοι, λυπάμαι, αλλά είσθε παντελώς άσχετοι. Δέν αρκεί νά διαβάσετε ένα βιβλίο, τό οποίο αμφιβάλλω εάν τό καταλαβαίνετε καί νά μιλάτε μέ τόση σιγουριά γιά θέματα, γιά τά οποία η επιστήμη ακόμη σιωπά, επειδή δέν υπάρχουν στοιχεία.
Ηρεμήστε καί μήν ασχολείσθε μέ θέματα πού δέν κατανοείτε!

Μπορεί να παρανόησα τα όσα γράφει ο κ. Ξηροτύρης, και ζητώ συγγνώμη, αν ανέφερα ως απόψεις του πράγματα που δεν έχει πει. Ίσως όμως η έκρηξή του να οφείλεται περισσότερο στην πρότασή μου "Η πιθανή ένσταση του Ακρίτα ότι ο Πουλιανός έχει κατακριθεί από τον Ξηροτύρη, και επομένως η άποψή του δεν έχει βαρύτητα, δεν ευσταθεί, διότι πρόκειται απλώς περί μιας κόντρας ανθρωπολόγων. Απλώς τον Ξηροτύρη τον ξέρουν λίγοι, ενώ ο Πουλιανός μεσουρανούσε παγκοσμίως πριν μερικές δεκαετίες".
Αλλά μια και ο κ. Ξηροτύρης γράφει: "κύριοι, λυπάμαι, αλλά είσθε παντελώς άσχετοι. Δέν αρκεί νά διαβάσετε ένα βιβλίο, τό οποίο αμφιβάλλω εάν τό καταλαβαίνετε καί νά μιλάτε μέ τόση σιγουριά γιά θέματα, γιά τά οποία η επιστήμη ακόμη σιωπά, επειδή δέν υπάρχουν στοιχεία. Ηρεμήστε καί μήν ασχολείσθε μέ θέματα πού δέν κατανοείτε!", ρωτώ:
Ποια είναι η προσφορά των σύγχρονων Ελλήνων ανθρωπολόγων στην ανθρωπολογική επιστήμη; Πού είναι τα επίσημα ελληνικά ανθρωπολογικά Journals; Αυτό αφορά και στον κ. Νίκο Πουλιανό. Πού είναι η εξέλιξη της γλωσσικής επιστήμης; Μια σύγκριση με την εξέλιξη της ιατρικής και της διατροφικής επιστήμης με την οποία ασχολούμαι δείχνει τη διαφορά. Μέχρι και ανθρωπολόγοι ασχολούνται με τη διατροφή (παραπέμπω στις ενδιαφέρουσες μελέτες του ανθρωπολόγου Leon Abrams, του Stephenson, του οδοντίατρου και βιολόγου Weston Price, της γιατρού Catherine Shanshan, ειδικευθείσης στη μοριακή βιολογία στο πανεπιστήμιο Cornell αλλά και πολλές άλλες), ενώ η "επιστήμη" της διαιτολογίας (που δεν πρέπει να συγχέεται με τη διατροφολογία) θεωρεί ότι η βάση της διατροφής του ανθρώπου πρέπει να είναι τα δημητριακά για τη λήψη ενέργειας (αλήθεια προ νεολιθικής ο άνθρωπος από που αντλούσε ενέργεια;). Επομένως ο κ. Ξηροτύρης, τον οποίο σέβομαι για τις γνώσεις του, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του, καθ' ότι δεν μιλά με κανέναν φοιτητάκο ή απόφοιτο της φιλοσοφικής σχολής που η μόνη γνώση του είναι να διδάσκει συνακτικό στο σχολείο.
Αφού λοιπόν ο κ. Ξηροτύρης έχει ασκήσει κριτική στη θεωρία της Marija Gimbutas ή του Colin Renfrew, θα πρέπει να μας διεκρινίσει ποια ακριβώς είναι η άποψή του για την αρχαιότητα της Ελληνικής. Επί παραδείγματι ο κ. Προμπονάς ξεκάθαρα τονίζει ότι "Η κοινώς κρατούσα επιστημονική γνώμη ότι η ελληνική γλώσσα διαμορφώθηκε ανάμεσα στο 2100 με 1900 π.Χ. χρειάζεται αναθεώρηση", φλερτάροντας με τη θεωρία του Renfrew.
Έτσι λοιπόν υπέθεσα ότι αφού κατακρίνει τις δύο προαναφερθείσες θεωρίες, αποδέχεται την Paleolithic Continuity Theory. Παραθέτω μερικά αντιποροσωπευτικά links παρακάτω:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_Continuity_Theory
http://www.continuitas.org/
http://languagecontinuity.blogspot.gr/2011/09/more-on-paleolithic-proto-indo-european.html
http://www.panshin.com/trogholm/wonder/indoeuropean/indoeuropean1.html
Αν λοιπόν "η επιστήμη ακόμη σιωπά, επειδή δέν υπάρχουν στοιχεία", γιατί σε όλα τα Ελληνικά πανεπιστήμια (αλλά και σε ξένα φαντάζομαι) διδάσκονται μονιστικά θεωρίες του τύπου "Οι Έλληνες κατέβηκαν από τον βορρά, όπως δεικνύει το επιχείρημα της φηγοϋ" (sic);

 

Και νά και ο αυτόκλητος εθνολόγος Δημήτριος Ευαγγελίδης, με το ψευδώνυμο Βιβλιόφιλος που χωρίς σπουδές επί του αντικειμένου, προσπαθεί να μας κάνει τον έξυπνο με ειρωνίες χωρίς να συνεισφέρει στη συζήτηση.

Αγαπητέ κε Δημόπουλε, υποθέτω ότι είστε γιος του αγαπημένου και καλού φίλου Δημήτρη Δημόπουλου, ο οποίος δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Με θλίψη μου διαπιστώνω ότι έχετε κατρακυλήσει στο επίπεδο Λιακόπουλου και των υπολοίπων ελλαδεμπόρων οι οποίοι πλούτισαν από την κυκλοφορία και την πώληση πνευματικών σκουπιδιών αποβλάκωσης των νεοελλήνων. Προφανώς ανήκετε στους οπαδούς των λεγομένων "μη-συμβατικών" ψευδο-επιστημονικών θεωριών που γνωρίζουν μεγάλη διάδοση μεταξύ των ημιμαθών και αγραμμάτων που εντυπωσιάζονται με απάτες του τύπου "επιγραφής" (!) του Δισπηλιού, αρχανθρώπων, ομάδων Ε, νεφελείμ, εξωγήινων και των σχετικών. Έτσι εξηγείται και όλη αυτή η αφελής επιχειρηματολογία σας και οι αντιρρήσεις στο εξαιρετικό άρθρο του κ. Μπόλαρη. Διάβασα επίσης ανάμεσα στις ιδιότητές σας και την ειδικότητα "Εθνολόγος-Γλωσσολόγος". Επειδή το αντικείμενο αυτό με ενδιαφέρει και ασχολούμαι εδώ και δεκαετίες, θα ήθελα να διαβάσω κάποια άρθρα, εργασίες, μονογραφίες ή βιβλία σας αρκεί να με ενημερώσετε σε ποια έντυπα έχουν δημοσιευθεί ή τον εκδοτικό οίκο που εκδόθηκαν ώστε να φροντίσω να τα προμηθευτώ για να διαμορφώσω άποψη για το επιστημονικό σας επίπεδο και κυρίως εάν τα όσα γράψατε παραπάνω τα πιστεύετε στα σοβαρά ή απλώς κάνετε τον "δικηγόρο του διαβόλου". Ευχαριστώ.

 

Αγαπητέ κύριε Βιβλιόφιλε,
Όχι δεν είμαι γιος του συγγραφέα Δημήτρη Δημόπουλου, και ευτυχώς βέβαια, διότι πλην του ότι ο Δημήτρης Δημόπουλος ήταν θεωρητικός του εθνικοσοσιαλισμού, στο βιβλίο του "Η Καταγωγή των Ελλήνων" γράφει ένα σωρό ανακρίβειες, και προκάλεσε την έκρηξη οργής του Άρη Πουλιανού που σε δημόσια ομιλία του στον χώρο του αρχαιολόγου Ευάγγελου Μπεξή είπε ότι ξεφτιλίζει την επιστήμη της ανθρωπολογίας και τον χαρακτήρισε πλαστογράφο (έχω σε βίντεο τη σχετική ομιλία του Πουλιανού). Για παράδειγμα ο Δημήτρης Δημόπουλος υποστήριζε ότι οι Μεσογειακοί είναι Έλληνες, οι δε Διναρικοί μη Έλληνες, άρα κατ' αυτόν οι Βούλγαροι είναι τα μόνα εξ αίματος αδέρφια μας, οι δε Αλβανοί ως διναρικοί είναι αλλόφυλοι! Του διέφυγε όμως ότι και οι Σαρακατσάνοι είναι Διναρικοί, τους οποίους έτσι άθελά του βγάζει εκτός Ελληνικότητας!!! Τι να πρωτοπιάσει κανείς από τον Δημήτρη Δημόπουλο; Ότι υποστηρίζει ότι οι Σλάβοι ήταν ένα ελληνικό πρωτομεσογειακό φύλο; (sic). Ή μήπως του ότι χρησιμοποιεί την άποψη του Κρέτσμερ ως απόδειξη τάχα της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων; Άλλα έγραφε ο Κρέτσμερ, αλλά π Δημήτρης Δημόπολος ως μη γλωσσολόγος δεν τα κατάλαβε.
Παρεπιπτόντως ούτε ο Δημήτρης Δημόπουλος πίστευε στην Ινδοευρωπαϊκή θεωρία και θεωρούσε την Ελληνική ως μητέρα γλώσσα. Οι απόψεις του ήταν αντισυμβατικές. Τον κρίνατε και αυτόν λέγοντας ότι δεν ήταν ειδικός και δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τη σύγχρονη βιβλιογραφία, την οποία όμως παρακολουθείτε εσείς ως «ειδικός» (οι σπουδές σας;).
Συνέχεια στο 2ο μέρος

Γράφετε προσβλητικά εναντίον μου: "Προφανώς ανήκετε στους οπαδούς των λεγομένων "μη-συμβατικών" ψευδο-επιστημονικών θεωριών που γνωρίζουν μεγάλη διάδοση μεταξύ των ημιμαθών και αγραμμάτων που εντυπωσιάζονται με απάτες του τύπου "επιγραφής" (!) του Δισπηλιού, αρχανθρώπων, ομάδων Ε, νεφελείμ, εξωγήινων και των σχετικών. Έτσι εξηγείται και όλη αυτή η αφελής επιχειρηματολογία σας και οι αντιρρήσεις στο εξαιρετικό άρθρο του κ. Μπόλαρη. Διάβασα επίσης ανάμεσα στις ιδιότητές σας και την ειδικότητα "Εθνολόγος-Γλωσσολόγος". Επειδή το αντικείμενο αυτό με ενδιαφέρει και ασχολούμαι εδώ και δεκαετίες..."
Αντί να απαντήσετε σε όσα γράφω εξ αδυναμίας στρέφεστε στη μέθοδο λασπολόγησης (γνωστή τακτική του ναζισμού). Θα ήθελα και εγώ να διαβάσω τις όλες τις "εθνολογικές" σας εργασίες, αν και έχω διαβάσει μερικές από αυτές. Απαντώ λοιπόν:
1. Η αφελής (sic) επιχειρηματολογία μου δεν είναι δική μου. Απλώς παρέθεσα σωρεία εγκεκριμένων βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών που μιλούν για Ιλλυριούς Αλβανούς και όχι για περιθωριακές απόψεις τύπου Μπόλαρη.
2. Ποια η σχέση μου με νεφελιμ και ομάδες Ε, που σε μια προσπάθεια πανικού σας προσπαθείτε να με συνδέσετε; Αυτοί εξάλλου πίστευαν στο ανάδελφον έθνος και ότι οι Έλληνες δεν είναι αυτόχθονες αλλά…ουράνιοι. Είδατε κανέναν από αυτούς να αναφέρονται σε Αλβανούς;
3. Βιβλία για ιστορικά ζητήματα δεν γράφω, μόνο για ιατρικά, και μάλιστα είναι το τελευταίο ιατρικό που γράφω στην Ελλάδα, διότι ξέρετε καλά πώς είναι οι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα.
4. Όσο για το "Γλωσσολόγος-Εθνολόγος", δεν έχετε παρά να έρθετε να σας κεράσω έναν καφέ, να σας δείξω το πτυχίο μου, όπου αποφοίτησα αριστούχος από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, καθώς και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα την καταγωγή του αλφαβήτου, για την οποία παρά το ότι εξέφρασα διαφορετική άποψη από την φοινικική θεωρία, βαθμολογήθηκα με άριστα.
Συνέχεια στο 3ο μέρος

Όσο για τον γνωστό αυτόκλητο "εθνολόγο" Μακεδόνα συγγραφέα που χωρίς σπουδές επί του αντικειμένου γράφει βιβλία και κρίνει τους πάντες που εξέφρασαν "αντισυμβατικές" θεωρίες ως κομπογιαννίτες (sic), ετοιμάζω απάντηση καταπέλτη. Αλήθεια κύριε Βιβλιόφιλε, τι ακριβώς Μακεδόνας είστε; Σλαβομακεδόνας (= δηλαδή γνήσιος Μακεδόνας) ή κανένας εξελληνισμένος από το Βυζάντιο Μικρασιάτης (=ψευτομακεδόνας), που ζει στη Μακεδονία τα τελευταία 100 χρόνια και νομίζει ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;!!!
Αλλά το εθνικιστικό, κρυπτοναζιστικό λόμπυ του αντιαλβανισμού στην Ελλάδα (και το αντίστοιχο ανθελληνικό στην Αλβανία) ζει και βασιλεύει. Λυπάμαι που σας χαλάω τα σχέδια, καθ' ότι ως βαθύς γνώστης της Ελληνικής αλλά και αρκετά καλός γνώστης της Αλβανικής (αλλά και άλλων γλωσσών) καθώς και γνώστης της σχετικής βιβλιογραφίας, παλαιάς και νέας, μπορώ να έχω καλύτερη άποψη από εσάς, που είστε απλώς βιβλιόφιλος αλλά όχι επιστήμων.
Τέλος λέω να σας καλέσω στην παρουσίαση του νέου μου βιβλίου για τον καρκίνο, που βασίζεται σε 1100 βιβλιογραφικές παραπομπές. Αντισυμβατικό και αυτό, καθ' ότι είμαι εκ φύσεως αντισυμβατικός και όχι γλύφτης της εκάστοτε εξουσίας και του κατεστημένου. Όπως λοιπόν χρησιμοποιώ τόσες πηγές για τα ιατρικά βιβλία, έτσι χρησιμοποιώ και για τα εθνολογικά.
Στόχος της έρευνάς μου στην ιατρική είναι να αποδείξω τις αντιεπιστημονικές θεωρίες της συμβατικής ιατρικής και διαιτολογίας, (αλλά και διάφορες θεωρούμενες ως εναλλακτικές όπως η ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής), θεωρίες που κοστίζουν ζωές και την καταπίεση μη συμβατικών ατοξικών θεραπειών από το ιατροφαρμακευτικό λόμπυ.
Ομοίως στόχος μου από εδώ και πέρα είναι η κριτική των αντιεπιστημονικών θεωριών της συμβατικής γλωσσολογίας-εθνολογίας.
Θα δείτε επίσης στην ιστοσελίδα μου κατακραυγή των ψευτοθεωριών των δήθεν αντισυμβατικών Ελληναράδων, όπως του ότι η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα επειδή έχει πολλές πτώσεις και δυικό αριθμό (!!!), (άρα η γλώσσα των Μάο Μάο είναι πλουσιότερη της ελληνικής, διότι έχει περισσότερες πτώσεις!!!), ή ότι η Ελληνική είναι η μόνη γλώσσα που έχει ευκτική (sic), όπως μας πληροφόρησε εσχάτως η κ. Τζιροπούλου (αλήθεια το αλβανικό "rrofte Shqiperia" είναι ή δεν είναι ευκτική;), ότι οι Καλάς είναι Έλληνες (με επίσημες κρσατικές εκπομπές στην τηλεόραση)και άλλες φαιδρότητες. Επίσης φαντασιώνεστε ότι οι Πόντιοι και οι Κύπριοι είναι Ελληνικής καταγωγής, ενώ οι μεν πρώτοι είναι προσωασιάτες, ενώ οι δεύτεροι ένα συνονθύλευμα ανατολικών λαών, και κυρίως Φοινίκων.
Συνέχεια στο 4ο μέρος

Ξεφεύγεται εσείς τώρα κ. Δημόπουλε με το σχόλιο σας για τους...γνήσιους Μακεδόνες και τους ...εξελληνισμένους Μικρασιάτες.
Δηλαδή Έλληνες στην Μακεδονία δεν υπάρχουν ή υπήρχαν; Έχετε καταλάβει ότι αναπαράγεται αυτό που κατακρίνεται;
Τον Εθνοπολιτισμικό Εθνικισμό και Εθνικό Σωβινισμό(όπως τους καθορίζει ο Andrew Heywood στο Political Ideologies), που έχει γίνει σημαία στον Σλαβικό Μακεδονισμό και στον Αλβανιανισμό.

 

Όσον αφορά στον Θωμόπουλο, που τόσο προσπαθείτε να απαξιώσετε, ο καθηγητής γλωσσολογίας πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μαγουλάς έγραφε: «Παλαιότερα θεωρούσαν τους Πελασγούς Ινδοευρωπαίους και μάλιστα προγόνους των Αλβανών (πβ. το ογκώδες βιβλίο Πελασγικά του Ιάκωβου Θωμόπουλου)». Ας δούμε τι γράφει ο Σαράντος Καργάκος στο βιβλίο του «Αλβανοί, Αρβανίτες, Έλληνες», σελ. 88 και 98: «Δεν πρέπει να αγνοηθεί η προσπάθεια ενός Έλληνα γιατρού, του Ιάκωβου Θωμόπουλου που δημοσίευσε την ογκώδη μελέτη υπό τον τίτλο Πελασγικά. Στο βιβλίο αυτό ο αυτοδίδακτος γλωσσολόγος Ιάκωβος Θωμόπουλος είχε υποστηρίξει τη στενή συγγένεια της ιλλυρικής και της αρχαίας πελασγικής, των οποίων μετεξέλιξη είναι η νεώτερη αλβανική. Προφανής πολιτικός στόχος του Θωμόπουλου ήταν η ένωση Ελλήνων και Αλβανών…Συχνά έχω γράψει ότι η Ελλάς θα έπρεπε από την πρώτη δεκαετία της εμφάνθισής της ως κράτους να γίνει το κέντρο των Βαλκανικών σπουδών.Υπήρχε τότε στην Ελλάδα το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό, οι άνθρωποι δηλαδή που γνώριζαν άπταιστα την αλβανική και είχαν την αναγκαία πνευματική υποδομή για να θεμελιώσουν και να κτίσουν ένα σοβαρό επιστημονικό κέντρο. Έτσι κάποιες μεμονωμένες εργασίες, όπως του Παναγιώτη Κουπιτώρη και του Θωμόπουλου έμειναν αναξιοποίητες και χωρίς συνέχεια». Στην πραγματικότητα λίγοι έχουν προσέξει τι πραγματικά πίστευε ο Θωμόπουλος. Εξετάζοντας τη γλώσσα των Χετταίων (στην εποχή του υπήρξε σύγχυση και στην ουσία ο Θωμόπουλος μελέτησε τη γλώσσα των Hurri (του βασιλείου των Mitanni) και των Urartu γράφει: «Την γλώσσαν ταύτην απεδείξαμεν ημίν κατά τους τε γραμματικούς τύπους και τα θέματα αναντιρρήτως Πελασγική ήτοι πρωτοελληνικήν. Και φαίνεται μεν έχουσα εν τισιν η Χεττιτική (εννοεί τη γλώσσα των Hurri και Urartu) τη μορφή προσκολλητικής (agglutinative), αλλά το προσκολλητικόν τούτο, όπερ, ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχει εν μέρει και εν τη σημερινή Πελασγική τη Αλβανική, και όπερ διακρίνει δήθεν την γλώσσαν των Χετταίων (εννοεί τη γλώσσα των Hurri και Urartu) από των Ινδογερμανικών, σκεπτέον μήπως αποτελη την αρχαϊκωτέραν μορφήν και αυτών των Ινδογερμανικών γλωσσών, ων τα Πελασικά ιδιώματα εισίν οι πρωτογενείς και αρχαιότεροι αντιπρόσωποι, αρχαιότεροι και αυτής της Σανσκριτικής (σελ. 679). Σε άλλο σημείο του έργου του ονομάζει την Αλβανική οιωνεί Ελληνική διάλεκτο. Και αλλού γράφει: Η αντιπαραβολή της αρχαίας Ελληνικής μεταφράσεως προς το Αλβανικόν κείμενον δεικνύει πόσα και αυτός ο ατημέλητος και όλως δημώδης Αλβανικός λόγος εγκλείει αρχαϊκά Ελληνικά κειμήλια, και πόσον η μελέτη της Πελασγικής Αλβανικής γλώσσης δύναται είναι ωφέλιμος προς τους ασχολουμένους με την αρχαίαν Ελληνικήν γλωσσολογίαν».
Αλλά κατά τους «ειδήμονες» η Ελληνική και η Αλβανική δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, διότι η μεν είναι centum, η δε satem, αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη να γράψει: «Ενδιαφέρον είναι ότι τόσο η δομή όσο και το λεξιλόγιο της Αρμενιακής εμφανίζουν στενότερη συγγένεια προς την Ελληνική. Η στενότερη αυτή συγγένεια των δύο γλωσσών παραμένει πρόβλημα, καθ’ όσον δεν έχει αποδειχθεί ιστορικώς ότι Έλληνες και Αρμένιοι συνέζησαν σε ορισμένο χώρο και ότι διασπάσθηκαν αργότερα». Δυστυχώς ο κύριος Μπαμπινιώτης πιάνεται αδιάβαστος, αφού αγνοεί τη σχετική βιβλιογραφία! Η ελληνική λοιπόν και η αρμενική σχετίζονται, παρ’ όλο που η μια είναι centum και η άλλη satem, αλλά η Ελληνική και Αλβανική (ή η Ιλλυρική και η Αλβανική) για τον ίδιο ακριβώς λόγο θεωρούνται άσχετες!!! Υποκριτές και φαρισαίοι!!!
Σας πείραξε λοιπόν που μιλώ για την παναρχαιότητα της Αλβανικής, καθ’ ότι η Αλβανική είναι γλώσσα των κατώτερων φυλετικά, μη εν Χριστώ αδερφών Αλβανών μεταναστών, τετραγωνοκέφαλων και με πεταχτά αυτιά και μαίνεσθαι εναντίον μου εξαπολύοντας μύδρους πυρούς. Με ρωτάτε ποια είναι τα επιστημονικά μου συγγράμματα. Όταν λοιπόν κύριε Βιβλιόφιλε, γράψετε καμιά πρωτότυπη συγγραφή και όχι αντιγραφές άλλων βιβλίων, πες τε μου και μένα να τις διαβάσω.
Τις δικές μου γλωσσολογικές και εθνολογικές μελέτες μπορείτε να τις διαβάζετε στην ιστοσελίδα μου http://www.greeks-albanians.com/
Αυτά προς το παρόν.
 
Να που με λίγη ώθηση ξεπήδησε ένας ακόμη μεγαλοπρεπής «Βασιλάκης» («...ένας φανατικός «ξερόλας» μπουκωμένος με «μη-συμβατικές» άχρηστες ανοησίες τις οποίες πιστεύει για αδιαμφισβήτητες αλήθειες («το σύνδρομο του Βασιλάκη»...) όπως έχει περιγραφεί ήδη - «"Μη-συμβατικές" θεωρίες: Οι κερδοσκόποι του "ελληνισμού" και ο φενακισμός των αφελών»). Ο εν λόγω σπουδαίος εθνολόγος-γλωσσολόγος («...αποφοίτησα αριστούχος από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών...». Και ο γνωστός Άδωνις επίσης. Και λοιπόν; Τουλάχιστον ο Άδωνις δεν ισχυρίζεται ότι είναι εθνολόγος-γλωσσολόγος!) αναπτύσσει μια απίστευτη υπόθεση περί Αλβανοπελασγών με επιχειρήματα του απίθανου Θωμόπουλου, ο οποίος όμως είχε το ελαφρυντικό ότι τα έγραφε πριν από έναν αιώνα (το 1912 !). Και μόνον το επιχείρημα ότι: «...Εξετάζοντας τη γλώσσα των Χετταίων (στην εποχή του υπήρξε σύγχυση και στην ουσία ο Θωμόπουλος μελέτησε τη γλώσσα των Hurri (του βασιλείου των Mitanni) και των Urartu γράφει: «Την γλώσσαν ταύτην απεδείξαμεν ημίν κατά τους τε γραμματικούς τύπους και τα θέματα αναντιρρήτως Πελασγική ήτοι πρωτοελληνικήν...» αρκεί για να αντιληφθεί ένας μέσος αναγνώστης (με την προϋπόθεση ότι έχει σώας τας φρένας) την γελοιότητα αυτών των ...επιχειρημάτων. Με άλλα λόγια ο Θωμ. πιστεύοντας ότι μελετούσε την γλώσσα των Χετταίων έβγαλε συμπεράσματα ότι αυτή είναι αναντιρρήτως ...πελασγική δηλ. πρωτοελληνική. Μόνο που η γλώσσα που μελετούσε ο ατυχής δεν ήταν η χεττιτική, αλλά η Χουρριτική, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις ΙΕ γλώσσες, μια και ανήκε σε εντελώς διαφορετική γλωσσική οικογένεια! Βεβαίως απορώ που ο εθνολόγος-γλωσσολόγος αγνοεί ότι η Χουρριτική ΔΕΝ ήταν η γλώσσα «και των Urartu» όπως αναφέρει. Το φαιδρό πάντως της όλης ιστορίας είναι ότι η Γλωσσολογία αγνοεί την «πελασγική γλώσσα» διότι απλούστατα δεν διασώθηκε ούτε μια λέξη από αυτήν. Πώς λοιπόν ο σοφός Θωμ. κατάλαβε ότι η Αλβανική είναι πελασγική γλώσσα; Μυστήριον! Εάν λοιπόν εμφανιζόταν κάποιος και ισχυριζόταν ότι η γλώσσα των Βάσκων (η οποία δεν έχει άλλη συγγενική γλώσσα στον κόσμο) είναι μια διάλεκτος της Ατλαντικής που μιλούσαν στην χαμένη Ατλαντίδα, ποιο θα ήταν το πρώτο ερώτημα που θα του έκαναν; Και πώς γνωρίζεις την Ατλαντική; Αυθαίρετα λοιπόν ο Θωμ. και οι ευφάνταστοι οπαδοί του ισχυρίζονται ότι η Αλβανική είναι ίδια με την πελασγική (!) και επειδή η (άγνωστη) πελασγική είναι πρόγονος της ελληνικής, άρα ελληνική=αλβανική! Tragic, όπως λέει και η Τασούλα της διαφήμισης!
Είμαι βέβαιος ότι ο εν λόγω εθνολόγος-γλωσσολόγος σύντομα θα αποκρυπτογραφήσει τον δίσκο της Φαιστού, την στήλη της Λήμνου, θα δώσει μια έγκυρη μετάφραση της πινακίδας του Δισπηλιού, θα ερμηνεύσει την στήλη του Αρχοντικού, θα ανακαλύψει την Αμερική, την πενικιλλίνη και (γιατί όχι;) το φάρμακο για τον καρκίνο. Στις απέραντες λεωφόρους της μη-συμβατικής αρλουμπολογίας τα πάντα είναι δυνατά! Ακόμη και οι Σκιπετάροι να ομιλούν πελασγικά!
 

Δυστυχώς μαζί σας, κύριε Βιβλιόφιλε, δεν μπορεί να γίνει επιστημονικός διάλογος. Ο Άδωνις δεν ισχύρίζεται ότι είναι εθνολόγος-γλωσσολόγος, διότι έχει τελειώσει το τμήμα ιστορίας της φιλοσοφικής. Δεν μπορεί να ισχυριστεί πράγματα τα οποία δεν είναι.
Δεν ξέρετε να κάνετε επιστημονικό διάλογο, διότι δεν έχετε επιχειρηματολογία. Από κάθε "αντισυμβατικό", όπως τον αποκαλείται, συγγραφέα απομωνώνεται κάποιες εσφαλμένες απόψεις του (που είναι λογικό να υπάρχουν λόγω της εποχής που γράφουν) και πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων όλη την υπόλοιπη δουλειά του. Ύπουλη τύπου Δαβίδ και σφεντόνας μέθοδος, δεν νομίζετε; Έτσι αντί να πιάσετε λέξη προς λέξη το βιβλίο του Θωμόπουλου και να το ανατρέψετε, όπως θα έκανε ένας σοβαρός επιστήμονας, περιορίζεστε σε λεκτικές επιθέσεις εντυπωσιασμού. Αν είχατε όμως κάτσει ποτέ στη ζωή σας να διαβάσετε κανένα επιστημονικό σύγγραμμα, θα βλέπατε τι σημαίνει επιστημονικός αντίλογος. Αν διαβάζατε για παράδειγμα το ογκωδέστατο βιβλίο του Θ. Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο "Βάσανος των περί της ελληνικής προφοράς ερασμικών αποδείξεων" θα βλέπατε ότι παίρνει ένα ένα τα επειχηρήματα των ερασμιστών και προσπαθεί να τα ανατρέψει. Δυστυχώς σήμερα δεν βλέπουμε στην Ελλάδα τέτοιου είδους πρωτότυπα επιστημονικά συγγράμματα, αλλά απαντήσεις συναισθηματικού εντυπωσιασμού. Έτσι οι μεν καταφεύγουν σε εκφράσεις του τύπου "κομπογιαννίτες, τσαρλατάνοι, αρλουμπολόγοι, εθνικιστές, ναζιστές κ.λπ.", οι δε σε εκφράσεις τύπου "ανθέλληνες, προδότες, κομμουνιστές, σιωνιστές κ.λπ.". Έτσι ανάλογα με το κοινό που απευθύνεστε, κάποιους οπαδούς θα προσελκύσετε. Με την τακτική όμως που ακολουθείτε, θα έπρεπε να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων και όλους τους μεγάλους Έλληνες λογίους του παρελθόντος. Γιατί δεν πατάτε στον κάλαθο των αχρήστων και τον Μέγα Κοραή ή τον Οικονόμο Εξ Οικονόμων, ο οποίος και πίστευε στην ξεπεραμένη πια "αιολοδωρική" θεωρία (αν έχετε ιδέα τι είναι αυτό). Γιατί δεν πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων και τον μέγα Κουμανούδη, ο οποίος και πίστευε στην αιολική προέλευση της λατινικής γλώσσας;
Δεν πρόκειται να ανακαλύψω την Αμερική, αλλά να αποκαλύψω την ολική γενοκτονία των ιθαγενών από τους Χριστιανούς Δυτικούς, για την οποία όλοι εσείς οι "συμβατικοί" μιλιά. Αφήστε τώρα τα ιατρικά στην ησυχία τους, γιατί δεν έχετε ιδέα επί του θέματος. Πολλές από τις σημαντικές ανακαλύψεις στον χώρο της υγείας έχουν γίνει από "αντισυμβατικούς". Για παράδειγμα, ενώ ήταν γνωστή η θεραπεία του σκορβούτου, η επίσημη ιατρική αρνιόταν να δεχθεί την αλήθεια για δύο ολόκληρους αιώνες, αφήνοντας χιλιάδες κόσμο να αποδεκατίζεται. Και αφήστε τον καρκίνο στην ησυχία του. Μη μιλάτε για πράγματα που αγνοείτε.
Δεν κάνω τον ξερόλα, ομιλώ μόνο για πράγματα τα οποία έχω σπουδάσει και συνεχίζω να σπουδάζω προς απόκτηση διδακτορικού. Άλλοι είναι αυτοί που το παίζουν ξερόλες χωρίς να έχουν επίγνωση των ζητημάτων που καταπιάνονται. Αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια εκφυλισμένη οπισθοδρομική, ταλιμπανορθόδοξη κοινωνία, ένα άθλιο ψευδεπίγραφα ελληνικό ρωμέικο κρατίδιο, που το μόνο που ξέρει να μιλά είναι για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ένδοξο βυζαντινισμό μας. Τη νεοελληνική ξεφτίλα στις επιστήμες υγείας την έχω δει όταν κάνω τη σύγκριση με χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδά, και Αγγλία, από τις οποίες πολλά έχουμε να μάθουμε, μπας και βγούμε από τον μεσαίωνα της αμάθειας στον οποίο ευρισκόμεθα.

 

Αγαπητέ Ακρίτα διαπιστώνω για μια ακόμη φορά ότι επιχειρείς να ανοίξεις διάλογο με έναν "Βασιλάκη" που τα ξέρει όλα: "Δυστυχώς όλοι στην Ελλάδα έχετε πλήρη μεσάνυχτα γύρω από το μακεδονικό (αλλά και το αλβανικό)", ενώ ο εν λόγω προφανώς γνωρίζει τα πάντα. "Μη μιλάτε για πράγματα που αγνοείτε". Ο τύπος εκτός από ψώνιο είναι και επικίνδυνος: Αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία ("...δικαιώνετε τον αλυτρωτισμό της Μακεδονίας), ανακάλυψε (έναν περίπου αιώνα μετά από το ΚΚΕ) την ύπαρξη Σλαβομακεδόνων, ισχυρίζεται ότι οι ομιλούντες το σλαβικό ιδίωμα δεν είναι ελληνικής καταγωγής (αν και έχουν ελληνική συνείδηση, κάτι είναι και αυτό) και ότι "...Πολλοί από τους θεωρούμενους ως Έλληνες μικρασιάτες δεν είναι Ελληνικής καταγωγής, είναι πληθυσμοί που εκχριστιανίσθηκαν και έμαθαν την Ελληνική επί Βυζαντίου. Ας μην αναπαράγουμε εθνικούς μύθους...".
Υπενθυμίζω ότι η ελευθερία διατύπωσης απόψεων και ο διάλογος έχουν κάποια όρια. Παρ' όλο που έγινε αντιληπτό από τα πρώτα "σεντόνια" του, ότι ο εν λόγω ισχυρίζεται πως κατέχει την απόλυτη και μοναδική αλήθεια, άρα έχουμε να κάνουμε με κάποιον "παράξενο" τύπο από αυτούς που κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο, μόλις τον επανέφεραν στην τάξη από το παραλήρημά του κατέφυγε σε επιθέσεις, απειλές, μειωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς ποτέ να απαντάει στα ερωτήματα που του έθεταν, κάτι που δυστυχώς το επέτρεψες. Βεβαίως, δικό σου ιστολόγιο είναι και εσύ επιλέγεις το πώς θα το διαχειριστείς. Μια ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική ανάρτηση που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια διαφωτιστική ανταλλαγή απόψεων, απαξιώθηκε πλήρως με την είσοδο ενός "Βασιλάκη" με τις "μη-συμβατικές" αερολογίες και παλαβομάρες του και που επιδιώκει να μας διδάξει με ύφος εκατό καρδιναλίων πράγματα και θάματα που αγνοούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι αδαείς και αμαθείς. Ο Καθηγητής Ξηροτύρης, που θα μπορούσε να συνεισφέρει εποικοδομητικά "έφυγε τρέχοντας". Λυπάμαι, αλλά θα ακολουθήσω το παράδειγμά του. Αρκετά λοιπόν με τους διάφορους θρασύτατους νεαρούς καλαμοκαβαλλάρηδες του Διαδικτύου. Δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε την διάθεση να ασχοληθώ άλλο μαζί τους. Είναι ανίατες περιπτώσεις και το μόνο που κάνουν είναι να δοκιμάζουν τα νεύρα μας και να μας γεμίζουν αλογόμυγες. Καλή συνέχεια.

 

Βιβλιόφιλε, ξέρεις πολύ καλά ότι είμαι υπέρ του διαλόγου, ακόμα και εάν ο άλλος θεωρείται από κάποιους δογματικός. Το ξέρω ότι δεν έχεις υπομονή όταν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους επιχειρηματολογία, δεν παύει όμως να είναι γόνιμη για έναν τρίτον.Δυστυχώς και εγώ στεναχωρήθηκα για την αντίδραση του καθηγητή Ξηροτύρη. Αυτό όμως είναι το διαδίκτυο. Ακούγονται όλες οι ιδέες, ακόμα και οι παράξενες για κάποιους.

ΥΓ προς τρίτους:
Ο Βιβλιόφιλος είναι ο Μακεδόνας Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, συγγραφέας των πολύ καλών βιβλίων «Λεξικό των αρχαίων ελληνικών και περι-ελλαδικών φυλών»,«Λεξικό των λαών του αρχαίου κόσμου», «Μη Συμβατικές θεωρίες», «Αρχαία Μακεδονία: Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία», κλπ
Ετοιμάζει ένα καινούργιο βιβλίο με θέμα την «ιστορική καταγωγή των Αλβανών»

 

Ούτε και εγώ έχω χρόνο να ασχοληθώ άλλο μαζί με τον Βιβλιόφιλο.
Απλώς μια διευκρίνιση.
Γράφει ότι ισχυρίζομαι ότι οι ομιλούντες το σλαβικό ιδίωμα δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αν και έχουν ελληνική συνείδηση!!!
Το ακριβώς αντίθετο λέω, αλλά ο εν λόγω κύριος δεν καταλαβαίνει ούτε τι γράφω.

Επίσης γράφει:
"Ο τύπος εκτός από ψώνιο είναι και επικίνδυνος: Αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία ("...δικαιώνετε τον αλυτρωτισμό της Μακεδονίας)"
Ενώ αν ονομαστούν με άλλο όνομα, θα πάψουν να έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις; Μα η Ελλάδα φοβάται ένα κρατιδιάκι, που αν θέλει μπορεί να το καταλάβει μέσα σε 3 ώρες; Το πιο σημαντικό θέμα είναι η μη αποδοχή μακεδονικής εθνότητας, κάτι που οι φίλοι του οι Σέρβοι έχουν αποδεχθεί!!! Το ίδιο και το "ελληνικό" κόμμα που έχει ισχυρές πιθανότητες να κυβερνήσει την Ελλάδα: ο Σύριζα!!!
Ας διαβάσει τι γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος για το Μακεδονικό, και μετά συζητάμε.

Γράφει: "Υπενθυμίζω ότι η ελευθερία διατύπωσης απόψεων και ο διάλογος έχουν κάποια όρια."
Το αφήνω ασχολίαστο. Οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν.

Αν διάβαζε την ιστοσελίδα μου θα έβλεπε ότι ετοιμάζω ανασκευή των θεωριών Νακρατζά, Λιθοξόου και Βοσκόπουλου. Εκείνος που γράφει βιβλία κατά των ελληνοκεντριστών, πώς και δεν έχει γράψει κάτι για να ανασκευάσει τα όσα ανθελληνικά γράφουν οι του Ουρανίου Τόξου, αλλά ασχολείται από το πρωί ώς το βράδυ με τους ελληνοκεντριστές;
Σε μια εκπομπή του Χαρδαβελα ο γενετιστής Πάγκαλος ανασκεύασε τη θεωρία των Σκοπιανών περί δήθεν αφρικανικής καταγωγής των Ελλήνων, αλλά στη συνέχεια είπε: "Αποδεχόμαστε ότι υπήρξε κένωση πληθυσμών στη Μακεδονία όπως υπήρξε και στην Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησο και καλύφθηκε από Αλβανούς". Βέβαια για τη Μακεδονία δεν μας ανέφερε από ποιους καλύφθηκε το δήθεν κενό!!! Στη συνέχεια όμως είπε: "Ας διαλέξουν οι γείτονές μας το όμορφο όνομα Δημοκρατία του Βαρδάρη και ας μην ασχολούνται με γενετικές μελέτες για να αποδείξουν την αρχαιότητά τους, μελέτες που θυμίζουν άλλες εποχές (εννοούσε Γερμανία του Χίτλερ)". Και πολλοί από το πάνελ συμφώνησαν λέγοντας "Έλληνες οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες"!!! Το βίντεο αυτό υπήρχε στο youtube ευτυχώς χωρίς μετάφραση. Αφού όμως ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να λέγονται Μακεδονία, όλα τα άλλα περί πληθυσμιακών κενών πέρασαν απαρατήρητα.
Τώρα το ποιοι είναι επικίνδυνοι το βλέπουμε.
Βλέπουμε επίσης και την τρομερή επιτυχία πο έχει η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία εστιάζεται στο θέμα του ονόματος.

Για ρίξτε μια ματιά σε ένα παλιό μου δημοσίευμα ενός blog μου, όπου σχολιάζω τις αρκετά σωστές τοποθετήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως αυτές παρουσιάσθηκαν σε συνέντευξή του σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό.
http://mariosdimopoulos.blogspot.gr/2012/02/blog-post_18.html
Δείτε για να καταλάβετε και τι σημαίνει ορθή εξωτερική πολιτική. (Να διευκρινίσω ότι δεν ταυτίζομαι ιδεολογικά με τον Βελόπουλο. Απλώς ο άνθρωπος ξέρει ιστορία.
 
Και ήλθαν και οι ενισχύσεις. Οι οπαδοί και φίλοι του κ. Ευαγγελίδη.
 
λοιπον συνοψιζω αυτα που εγραψα στο σχολιο το οποιο σβηστηκε, χωρις χαρακτηρισμους για τον λαμπρο επιστημονα Μαριο Δημοπουλο!
1) αυτοαποκαλειται γλωσσολογος-εθνολογος, αλλα αναφερει μονο το πτυχιο της φιλολογιας(αρα απο που προκυπτει η δευτερη ιδιοτητα?)
2)κατηγορει τον Ευαγγελιδη οτι δεν εχει πτυχιο, αρα δεν εχει δει ποτε το βιογραφικο του(πτυχιο απο τη σχολη φυσικων επιστημων του Αριστοτελειου και μεταπτυχιακο πολιτιστικης ανθρωπολογιας(εθνολογιας) στην Πατρα)
3)Κατηγορει ξανα τον Ευαγγελιδη οτι δεν παραθετει στοιχεια να τον αντικρουσει! Αυτα που του αναφερει ο Ευαγγελιδης για τον Θωμοπουλο, τα κανει γαργαρα, λεγοντας απλα, οτι ο Ευαγγελιδης "απομονωνει φρασεις επιλεκτικα"! Συγγνωμη δηλαδη, τι θα επρεπε να κανει? Να σχολιασει φραση φραση τις 1000 σελιδες του βιβλιου του Θωμοπουλου? Αυτα τα λιγα που αναφερει ο Ευαγγελιδης, καθως και καποια αλλα που εχει μεσα στο βιβλιο του, "Μη Συβατικες Θεωριες", ειναι απτα δειγματα, για την αντεπιστημονικοτητα του Θωμοπουλου!
4)Μας λεει οτι ο Μαλορυ αναγκαζεται στο βιβλιο του, να αναφερει τη θεωρια του Ρενφριου, που εχει δημιουργησει νεες τασεις κλπ κλπ! Αυτο που δεν μας λεει, ειναι οτι ο Μαλορυ δεν αναφερει απλα τη θεωρια του Ρενφριου, αλλα κυριολεκτικα την συντριβει, ενω και ο ιδιος ο Ρενφριου απ'οτι ξερω εχει προχωρησει σε αναθεωρηση αρκετων σημειων της αρχικης του θεωριας! Επισης ειναι τουλαχιστον αστειο ν α μιλαει για σαθροτητα του επιχειρηματος του Μαλορυ, σχετικα με τη Γραμμικη Α και να αντιπαραθετει οτι την αποκρυπτογραφησε ως ελληνικη ο...Μηνας Τσικριτσης!!!...
5)Μας αναφερει τον Πουλιανο, μεσα στον καταλογο των, υποτιθεται, σοβαρων επιστημονων που αρνουνται την ινδοευρωπαικη θεωρια! Ας μαθει ο κυριος Δημοπουλος οτι οι πρωτες εκδοσεις του βιβλιου του Πουλιανου, "Η Προελευση των Ελληνων", δεν αρνουνταν τιποτα τετοιο και ξαφνικα, βγηκαν αναθεωρημενες εκδοσεις του βιβλιου, "μη συμβατικες" πλεον, οπου ποτε δεν δικαιολογησε ο Πουλιανος, αυτες τια αλλαγες, δηλαδη αν βρηκε νεα στοιχεια κλπ! Αυτα για την επιστημονικη σοβαροτητα του Πουλιανου, ο οποιος χρονολογει τον "αρχανθρωπο" στα 700.000 χρονια πισω...
6)Μας παραθετει οτι η εκυκλοπαιδεια Παπυρος-Λαρους, δεχεται την καταγωγη των Αλβανων απο τους Ιλλυριους! Εχω και τους 61 τομους της Παπυρος-Λαρους-Μπριτανικα(η παλια, μαυρη εκδοση), εψαξα στα σχετικα ληματα αυτες τις μερες ("Αλβανια" "Ιλλυριοι" κλπ), το μονο που εβρισκα ηταν οτι σχετικα με τη θεωρια αυτη "δεν υπαρχουν ισχυρα επιχειρηματα"! παρακαλω λοιπον να γινει συγκεκριμενος ο κυριος Δημοπουλος και να μας πει, ακριβως σε ποιον τομο και σε ποιο λημα το βρηκε αυτο!
7) Τελος, ενα εκπληκτικο χωριο απο τα σεντονια του κυριου Δημοπουλου
"Το ότι η Αλβανική ομιλείτο στον ελλασδικό χώρο από τα προιστορικά χρόνια φαίνεται από πολλά στοιχεία. Φυσικά απόδειξη δεν υπάρχει. Απόδειξη θα ήταν να είχαμε ένα μαγνητοφωνάκι με τη λαλιά τους."
Θαυμαστε επιστημονικη μεθοδολογια και επιχειρηματολογια...
 

Εγώ θα σου προσθέσω και ένα 8ο:
Κάπου μέσα στην επιχειρηματολογία του ο γιατρός Δημόπουλος αναφέρει τον Σταυριανό και την θέση του που είναι ότι οι Αλβανοί είναι οι απόγονοι των Ιλλυριών.!!!

Αυτά που δεν αναφέρει και αφορούν τις εξής ιστορικές θέσεις του Σταυριανού(The Balkans since 1453):

-Οι Ιλλυριοί είναι ξεχωριστή πολιτισμική οντότητα από την Ελληνική.
-Πρώτος κύριος(και ελληνικός) πολιτισμός ήταν ο Μινωικός το 2200 π.Χ έως το 1100. π.Χ
-Οι Ιλλυριοί και οι Θράκες ήταν βάρβαρα φύλλα.
-Οι Έλληνες Δωριείς προέρχονται από τα Βόρεια, και κατέβηκαν στην Ελλάδα και στον Μυκηναικό κόσμο λόγω των πιέσεων των παραπάνω βαρβαρικών φύλλων.
-Οι Μακεδόνες σύμφωνα με τελευταία αρχαιολογικά και γλωσσολογικά δεδομένα ήσαν Έλληνες(όταν γράφτηκε το βιβλίο δεν είχε ανακαλυφθεί η Βεργίνα)
-Οι Αλβανοί κατέβηκαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια την Βυζαντινής εποχής.
-Πουθενά δεν αναφέρει την λέξη...Πελασγός.

Τώρα να τα ξέχασε σκοπίμως, να μην τα πρόσεξε, είναι δικό του θέμα.
Βλέπεις ότι δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί όταν κάνουμε διάλογο. Παίρνουμε και αναλύουμε τα στοιχεία. Ότι έκανε η Λέφκοβιτς με τον Αφροκεντρισμό.

 

Αγαπητέ Ακρίτα,
1. Μην μου βάζετε ιδιότητες που δεν έχω (γιατρός).
2. Δεν κατάλαβα προς τι όλο αυτό με τον Σταυριανό; Εσείς που χρησιμοποιείτε ως πηγή τον Georgiev για τη δήθεν δακορουμανική προέλευση των Αλβανών, πώς και αγνοείτε ότι ο εν λόγω γλωσσολόγος δεν θεωρούσε τη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων Ελληνική;
3. Κάθοδος Δωριέων υπήρξε μόνο στη φαντασία σας.
Δείτε τι λέει η σύγχρονη επιστήμη:
"According to Greek legend, the sons of Heracles and his followers were banished from Mycenae and they took possession of the Peloponnesus. The Dorians spoke the same language as the Mycenaeans. One wonders how they remained isolated for so long. The historian John Fine has suggested that the Dorians were not another group of people as all, but simply another Mycenaean people, long oppressed, who spoke another dialect and who simply outlive the Mycenaeans. Many historians today believe that a system-wide collapse brought on by famine or other natural disaster, cimbined with the wanderings of the People of the Sea and internal warfare among Mycenaean chieftains brought the civilization down (AP World History, by Deborah Vess,p 98, 2006).
4. Τι εννοείται λέγοντας για τη Βεργίνα; Τίνος είναι ο τάφος και τι αποδεικνύει για την καταγωγή των Μακεδόνων; Παρακαλώ να γίνεται σαφής.

 

Προς hellenicwarrior84,
1. Γράφει: "ο ιδιος ο Ρενφριου απ'οτι ξερω εχει προχωρησει σε αναθεωρηση αρκετων σημειων της αρχικης του θεωριας" και μετά γράφει "Μας αναφερει τον Πουλιανο, μεσα στον καταλογο των, υποτιθεται, σοβαρων επιστημονων που αρνουνται την ινδοευρωπαικη θεωρια! Ας μαθει ο κυριος Δημοπουλος οτι οι πρωτες εκδοσεις του βιβλιου του Πουλιανου, "Η Προελευση των Ελληνων", δεν αρνουνταν τιποτα τετοιο και ξαφνικα, βγηκαν αναθεωρημενες εκδοσεις του βιβλιου...Αυτα για την επιστημονικη σοβαροτητα του Πουλιανου".
Δηλαδή ο Renfrew έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει, ο Πουλιανός όχι; Και αυτό σημαίνει επιστήμη. Να αναθεωρείς τις απόψεις σου, αν βρεις άλλα στοιχεία. Προς ενημέρωση του φίλου μας, από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του για την προέλευση των Ελλήνων, βρήκε νέα δεδομένα και μελέτησε νέους πληθυσμούς (όπως τους Σαρακατσάνους) που τον έκαναν να αναθεωρήσει την αρχική του άποψη. Ο φίλος μας είναι ανθρωπολόγος και έχει κάνει ανθρωπολογική έρευνα, για να αποδείξει την ηλικία του αρχανθρώπου;
2. Τελος, ενα εκπληκτικο χωριο απο τα σεντονια του κυριου Δημοπουλου
"Το ότι η Αλβανική ομιλείτο στον ελλασδικό χώρο από τα προιστορικά χρόνια φαίνεται από πολλά στοιχεία. Φυσικά απόδειξη δεν υπάρχει. Απόδειξη θα ήταν να είχαμε ένα μαγνητοφωνάκι με τη λαλιά τους."
Γνωρίζει ο φίλος μας τη διαφορά των λέξεων ένδειξη και απόδειξη; Μπορεί ο φίλος μας να μας φέρει αποδείξεις ότι η μητρική γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων και Ηπειρωτών ήταν Ελληνική; Σύμφωνα επίσης με τη λογική του οι Αχαιοί του 19ου αιώνα δεν μιλούσαν Ελληνικά, αφού δεν τους έχουμε απομαγνητοφωνήσει.
3. Γράφει ότι ο Mallory συντρίβει τον Renfrew!!! Ευσεβείς πόθοι. Ο Μπράιαν Σάικς στο βιβλίο του "Οι επτά κόρες της Εύας", αφού αναφέρεται στις πρωτοποριακές γενετικές μελέτες του Sforza για τη μετακίνηση των νεολιθικών γεωργών γράφει: "Αυτό το ανθρώπινο τσουνάμι δεν έφερε μόνο τη γεωργία στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με τον διακεκριμένο αρχαιολόγο του Κέμπριτζ Κόλιν Ρένφριου, ήταν υπεύθυνο και για την εισαγωγή και τη διασπορά της οικογένειας γλωσσών στην οποία ανήκουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες...Ο Ρένφριου συμπέρανε ότι η πρωταρχική ινδοευρωπαϊκή ευρωπαϊκή γλώσσα εμφανίστηκε στην Ανατολία της Κεντρικής Τουρκίας και από εκεί εξαπλώθηκε στην Ευρώπη από τους πρώτους αγρότες που εισέβαλαν στην ήπειρο (σελ. 218-220). Καμιά αναφορά στον Μάλορυ. Ποιος ασχολείται με τον Μάλορυ; Ο εαυτός του, ο κ. Ευαγγελίδης και hellenicwarrior84!!! Μου είναι αδιάφορο τι πιστεύει ένας κολλημένος ινδοευρωπαϊστής σαν τον Μάλορυ. Οι απόψεις του έχουν τόσο αξία όσο και οι απόψεις ορισμένων που ακόμα και σήμερα αμφισβητούν την ελληνικότητα των Μυκηναίων και θεωρούν ως χρονολογία άφιξης των Ελλήνων το 1200 π.Χ.!!! Γράφει ο Robert Drews στο βιβλίο του "Η έλευση των Ελλήνων": "Η τελευταία χρονολογία - 1200 π.Χ. - υποστηρίζεται σήμερα από μια μικρή μειοψηφία επιστημόνων που όλοι τους αμφισβητούν την απόδειξη του Michael Ventris και John Chadwick ότι η γλώσσα στις πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β είναι ελληνική" (σελ. 33-34).

4. Γράφει: "Επισης ειναι τουλαχιστον αστειο να μιλαει για σαθροτητα του επιχειρηματος του Μαλορυ, σχετικα με τη Γραμμικη Α και να αντιπαραθετει οτι την αποκρυπτογραφησε ως ελληνικη ο...Μηνας Τσικριτσης!!!"
Γιατί έχει διαβάσει ο φίλος το βιβλίο του Τσικριτσή και μπορεί να τον αντικρούσει; Αγνοεί όμως ότι εκτός από τον Τσικριτσή και ο αγαπημένος σας Georgiev ισχυρίζεται ότι έχει ερμηνεύσει τη Γραμμική Α ως ελληνική στο έργο του ''La position du dialecte Cretois des inscriptions en Lineaire A'' (ed. 1957). Αλλά γι' αυτό γαργάρα!!!

 

5. Όσον αφορά στο ότι ο κ. Ευαγγελίδης απέδειξε την αντιεπιστημονικότητα του Θωμόπουλο. Αν μέσα σε ένα βιβλίο 10000 σελίδων κάποιος καταφέρει να βρει 10 λάθη (δικαιολογημένα λόγω της εποχής που έγραψε το βιβλίο του), αυτό σημαίνει ότι ο Θωμόπουλος ήταν παραεπιστήμων; Το γεγονός ότι ολόκληρα βιβλία του Georgiev αποδείχθηκαν εντελώς λάθος, αυτό δεν σας εμποδίζει να τον ονομάζεται σπουδαίο επιστήμονα και να τον χρησιμοποιείται, για να επικυρώσετε τον αντιαλβανισμό σας. Αλήθεια, γνωρίζετε ότι ο Georgiev υποστήριζε ότι η γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων δεν ήταν Ελληνική; Γιατί δεν χρησιμοποιείτε και αυτή την άποψή του;

 

6. Γράφει: "κατηγορει τον Ευαγγελιδη οτι δεν εχει πτυχιο, αρα δεν εχει δει ποτε το βιογραφικο του(πτυχιο απο τη σχολη φυσικων επιστημων του Αριστοτελειου και μεταπτυχιακο πολιτιστικης ανθρωπολογιας(εθνολογιας) στην Πατρα".
Πότε κατηγόρησα εγώ τον κ. Ευαγγελίδη ότι δεν έχει πτυχίο; Αλλά και πάλι δεν κατανοώ τι δουλειά έχει πτυχιούχος σχολής φυσικών επιστημών (τι σημαίνει αυτό; πολύ γενικό δεν είναι;) καθώς και με μεταπτυχιακό πολιτιστικής ανθρωπολογίας να ασχολείται με γλωσσολογία και καταγωγές λαών, και όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να είναι σεμνός και ήπιων τόνων, να κρίνει τους πάντες και τα πάντα λες και κατέχει έδρα πανεπιστημίου!!!

κ. Δημόπουλε, γιατί πετάγεστε από το ένα θέμα στο άλλο;
Βάλατε ως επιχείρημα τον Σταυριανό, όπως έβαλα και εγώ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα του ιστορικού: ότι Ιλλυριο-Αλβανοί δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους Έλληνες.
Μήπως το αμβισβητείται;
Σε ότι αφορά την Βεργίνα μιας και ρωτάτε... http://www.imathia.gr/page.asp?404;http://www.imathia.gr:80/tourism/archaeological/vergina.htm

Και καλό είναι να απαντάτε και στις προηγούμενες ερωτήσεις που σας ζήτησα. Όχι τίποτα άλλο, για το καλό του διαλόγου.

 

Μπορεί ο Σταυριανός να λέει ότι οι Ιλλυριοί δεν έχουν καμιά σχέση με τους Έλληνες, αλλά θεωρεί τους Αλβανούς απογόνους των Ιλλυριών. Παρ' όλα αυτά στο ίδιο λήμα της εγκυκλοπαίδειας διαβάζουμε: "Ο Δημήτριος Καμάρδα ησχολήθη με την αλβανικήν γλώσσαν και κατέλιπε περισπούδαστας μελέτας, εξ ων σημαντικώτεραι είναι το Δοκίμιον συγκριτικής γραμματολογίας επί της αλβανικής γλώσσης και το Παράρτημα, καταδεικνύουσαι την στενήν συγγένειαν της αλβανικής προς την ελληνικήν". Συγκεκριμένα ο Καμάρδα θεωρούσε την Αλβανική ως προερχόμενη από την Ελληνική. Φαντάζομαι ότι και αυτό το απόσπασμα είναι του Σταυριανού.
Δεν μου απαντήσατε όμως για τον Geogiev που δεν θεωρεί την αρχαία μακεδονική ως ελληνική;
Όσον αφορά στον τάφο της Βεργίνας, διαβάστε αυτό:
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=2439
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ
Μια εικοσαετία μετά το θάνατο τού Φιλίππου Β΄
χρονολογείται τελικά ο τάφος τής Βεργίνας.
καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας τού Α.Π.Θ.,
δρ. Παναγιώτης Φάκλαρης,
μαθητής και στενός συνεργάτης τού Μ. Ανδρόνικου.

 

Ο Georgiev όταν έκανε την ανάλυση είχε τα υπόψη του τα πρόσφατα επιγραφικά και αρχαιολογικά δεδομένα(π.χ. κατάδεσμος της Πέλλας);
Μάλλον όχι. Γι'αυτό να μην βγάζουμε συμπεράσματα όταν κάποιος επιστήμονας δεν έχει λάβη για διάφορους λόγους υπόψη τα τελευταία επιστημονικά ευρήμματα.
Σε ότι αφορά την Αλβανική γλώσσα, δεν λέει πουθενά ότι ο Σταυριανός συμφωνεί με τον Καμάρδα.!!!

Για τον τάφο του Φιλίππου υπάρχει πλούσιο υλικό στο blog. Μέχρι στιγμής δεν πείθει η άποψη ότι ο τάφος δεν είναι του Φιλίππου.

Και εδώ κλείνω την κουβέντα μαζί σας, διότι δεν απαντάτε στα ερωτήματά μου. Προφανώς σκοπίμως.

 

ο κυριος Δημοπουλος η δεν καταλαβαινει, η κανει πως δεν καταλαβαινει καποια πραγματα! ξαναρωταω λοιπον και απαιτω συγκεκριμενες απαντησεις!!
1)να μας πει, εφοσον αυτοαποκαλειται εθνολογος, που σπουδασε εθνολογια?
2)επειδη ρωταει για το ποτε κατηγορησε τον κυριο Ευαγγελιδη οτι δεν εχει πτυχιο, να του πω οτι υπαρχει το εξης σχολιο που εγινε στις15 Ιανουαρίου 2013 - 10:38 μ.μ.
"Όσο για τον γνωστό αυτόκλητο "εθνολόγο" Μακεδόνα συγγραφέα που χωρίς σπουδές επί του αντικειμένου γράφει βιβλία και κρίνει τους πάντες" κλπ κλπ
μηπως δεν το εγραψε ο ιδιος αυτο το σχολιο, αλλα τον χακαρε κανεις ωστε να κανει αντιαλβανικη προπαγανδα?
3) αναρωτιεται μετα, για το πως ειναι αρμοδιος ο Ευαγγελιδης να κρινει περι καταγωγης εθνων!! Δηλαδη ειναι αρμοδιος ο φιλολογος Δημοπουλος και δεν ειναι ο εθνολογος Ευαγγελιδης...οκ, πασο
4)Η διαφορα Πουλιανου και Ρενφριου βρισκεται στο γεγονος οτι ο Πουλιανος δεν δικαιολογησε τις αναθεωρησεις στις επανεκδοσεις των βιβλιων του! Μην μου λες για Σαρακατσανους κλπ, εγω μιλαω για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ βιβλιο, το "Προελευση των Ελληνων". Απο την αλλη αρνεισαι οτι ο Μαλορυ κονιορτοποιησε τη θεωρια του Ρενφριου! Ρε ανθρωπε μου, εδω ο ιδιος ο Ρενφριου την αναθεωρησε σε μεγαλο βαθμο! Εμπαζε η θεωρια του, πως να το πω πιο ξεκαθαρα??
Επισης ειναι τουλαχιστον φαιδρο να ισχυριζεσαι οτι με τον Μαλορυ, ασχολουμαι μονο εγω και ο Ευαγγελιδης! Δικαιωμα σου να πιστευεις σε ο,τι περιθωριακο πραγμα να θελεις, αλλα οχι να λες τετοιες αηδιες! Τη θεωρια του Μαλορυ(αλλωστε δεν ειναι καν δικη του θεωρια), την ασπαζεται η συντριπτικη πλειοψηφια αρχαιολογων και γλωσσολογων, σταματα λοιπον να παρουσιαζεις διαστρεβλομενα πραγματα
Κλεινοντας, να πω, μιας και απ'οτι ειδα στην ιστοσελιδα του Δημοπουλου, μεσα στις προτεινομενες ιστοσελιδες(αρα θα τις θεωρει εγκυρες και αξιολογες), υπαρχει και το http://greekgenetics.blogspot.gr/(το οποιο παρακολουθω στενα), υπαρχουν δημοσιευσεις που αποδεικνυουν πραγματα εντελως αντιθετα απο τις θεωριες του Δημοπουλου! Απο το ξεφτιλισμα του Πουλιανου και του αρχανθρωπου των 700000 ετων, εως τις γενετικες συγγενειες των Ευρωπαιων, οπου οι πιο κοντινοι στους Ελληνες φαινονται οτι ειναι οι Ιταλοι και οι πρωην Γιουγκοσλαβοι(και οχι οι Αλβανοι), εως και γενετικα δεδομενα που ενισχυουν τη θεωρια των Ινδοευρωπαιων(και μαλιστα με πιθανοτητα να ισχυουν δεδομενα τοσο της Θεωριας των στεππων, οσο και του Ρενφριου)! Αμα θελει καποιος, στελνω και τα σχετικα λινκ!

 

 

 
 

Add comment


Security code
Refresh

Comments  

 
0 #6565 Bobbytep 2020-06-05 04:41
canadian pharmacy online pharmacies
canadian pharmacy cialis 20mg canada pharmaceuticals online
discount pharmacies https://canadianmpharmacy.com/
Quote
 
 
0 #6564 DanielJup 2020-06-05 04:34
college application essay writers good essay writers
online essay writers customized essay writing
write my essay generator https://essayformewriter.com/
Quote
 
 
0 #6563 Bobbytep 2020-06-05 03:36
cialis 20mg online kaufen cialis without a doctor prescription
legitimate pharmacy that sell generic cialis buy cialis
buy cheap generic online cialis soft https://cialisya.com/
Quote
 
 
0 #6562 DanielJup 2020-06-04 21:29
essay writer program custom essay meister
custom english essays essay on
what is the best custom essay site https://formeessaywriting.com/
Quote
 
 
0 #6561 Bobbytep 2020-06-04 20:29
pharmacy online pharmacie
shoppers drug mart canada online medicine order discount
canadian pharmacy viagra generic https://canadiannpharmacy.com/
Quote
 
 
0 #6560 Bobbytep 2020-06-04 20:00
cialis generico 20 mg tadalafil 20 mg
generic cialis overnight delivery order cialis
viagra cialis generika kaufen https://babecolate.com/buy-cialis-online-without.html
Quote
 
 
0 #6559 DanielJup 2020-06-04 14:12
essay writers needed write essay for me
custom essay writers cat essay writer
how to be a better essay writer https://essayformewriter.com/
Quote
 
 
0 #6558 Bobbytep 2020-06-04 11:59
recreational use of cialis soft cialis tadalafil
cialis diario 5mg precio tadalafil 5mg
viagra cialis levitra kaufen https://babecolate.com/
Quote
 
 
0 #6557 Bobbytep 2020-06-04 11:50
online canadian pharcharmy indian pharmacy
canada pharmaceuticals online online order medicine
canadian pharmacy https://canadianmpharmacy.com/
Quote
 
 
0 #6556 DanielJup 2020-06-04 06:51
online essay writer essay for me
the best essay writer instant essay writer
auto essay writer https://essayformewriting.com/
Quote
 
 
0 #6555 Bobbytep 2020-06-04 04:09
cialis 20 mg half life buy cialis online
buy cialis omline tadalafil generic
side effects cialis flushing https://babecolate.com/
Quote
 
 
0 #6554 DanielJup 2020-06-03 23:42
custom essay writer custom essay writing
best custom essay writers personal essay
custome essay https://essayformewriting.com/
Quote
 
 
0 #6553 Bobbytep 2020-06-03 20:32
buy viagra vs cialis cialis 20mg
effet du cialis forum cheap cialis
order cialis online https://canadianpharmacyonl.com/categories/Bestsellers/Cialis
Quote
 
 
0 #6552 Melenaevm 2020-06-03 19:02
Добрый день друзья!
Наша компания занимается свыше 10 лет изготовлением водопадов по стеклу в Украине.Основны е направления и виды нашей деятельности:
1)водопад в доме
2)искусственный водопад
3)водопад для дома
4)пузырьковая панель
5)водопад по стеклу
Всегда рады помочь Вам!С уважением,студи я DECORUA
http://christian-psychology.org.ua/user/Melenacxi/
http://the-cinema.tech/user/Melenakbh/
http://androidqueries.com/members/alexyttsy4766-547056.html
http://regularwiki.com/User:Melenafbj
http://rockby.net/profile.php?fromsite=1&mode=viewprofile&u=288032
Quote
 
 
0 #6551 ninawal 2020-06-03 16:29
Тут можно прочитать про что значит азартная игра, а ещё интересно написано про знак евро символ

http://yourdesires.ru/psychology/intimate-relation/68-kak-vozbudit-muzhchinu-po-telefonu.html

микоцин мазь от грибка ногтей цена можно посмотреть на сайте микоцин отзывы
Quote
 
 
0 #6550 DanielJup 2020-06-03 16:28
custom essay writing company custom essays no plagiarism
best custom essay sites write essays for me
custom written essay https://formeessaywriting.com/
Quote
 
 
0 #6549 Melenazoc 2020-06-03 14:47
Приветствую Вас друзья!
Наша фирма занимается свыше 10 лет изготовлением водопадов по стеклу в Украине.Основны е направления и виды нашей деятельности:
1)водопад в доме
2)искусственный водопад
3)водопад для дома
4)пузырьковая панель
5)водопад по стеклу
Всегда рады помочь Вам!С уважением,студи я DECORUA
http://test.mobilism.org/viewtopic.php?f=316&t=2718552
http://gubibo.com/home.php?mod=space&uid=51213
http://jedlykastan.cz/phpBB3/memberlist.php?mode=viewprofile&u=14956
https://officechairscanada.com/product/scratch-resistant-with-arms-and-sled-base-side-black-guest-chair/?unapproved=4139&moderation-hash=b3d96b2c3c6f765bf41199429c0c69fc#comment-4139
http://forum.wnash.net/index.php?/profile/11749-melenanxa/
Quote
 
 
0 #6548 DanielJup 2020-06-03 09:00
write my essay cheap professional college essay writers
custom essays for sale essay
custom essay org https://formeessaywriting.com/
Quote
 
 
0 #6547 Melenazsk 2020-06-03 05:42
Доброго времени суток друзья!
Наша компания занимается свыше 10 лет изготовлением водопадов по стеклу в Украине.Основны е направления и виды нашей деятельности:
1)водопад в доме
2)искусственный водопад
3)водопад для дома
4)пузырьковая панель
5)водопад по стеклу
Всегда рады помочь Вам!С уважением,студи я DECORUA
https://www.51tutu.com/home.php?mod=space&uid=64980
http://muravlenko.yanao.ru/user/Melenaecg/
http://forum.wnash.net/index.php?/topic/2562-%D0%BF%D1%83%D0%B7%D1%8B%D1%80%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B-%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2/#comment-2823
http://bodydragon.com/forum/member.php?u=596472
https://galantclub.od.ua/member.php?u=31199
Quote
 
 
0 #6546 Bobbytep 2020-06-03 04:41
prijzen viagra cialis cialis generic
cialis oral cialis online
female cialis https://babecolate.com/
Quote
 
 
0 #6545 DanielJup 2020-06-03 01:42
essay writers online cheap write my essay for money
custom essays cheap writing custom essays
write my essay custom writing https://formeessaywriting.com/
Quote
 
 
0 #6544 Bobbytep 2020-06-02 20:53
cialis us pharmacy cialis
buy cialis online canada pharmacy cialis prices
cialis is safer than viagra https://withoutadoctorsprescriptions.com/order-cialis-daily-online-en.html
Quote
 
 
0 #6543 NikGedia 2020-06-02 19:08
https://paste.feed-the-beast.com/view/2b8d1bce

http://video-znanie.ru/user/BonGet/
http://www.cityup.org/bbs/space-uid-257190.html
http://1688168.org/home.php?mod=space&uid=7993

2bcaf31
Quote
 
 
0 #6542 DanielJup 2020-06-02 18:21
essay writer reddit customer essay
essay writers write my college essay for me
top 10 essay writers https://essayformewriter.com/
Quote
 
 
0 #6541 Bobbytep 2020-06-02 12:49
canada levitra cialis viagra cialis tadalafil
sample cialis lavitra viagra cialis generic
cialis in frankreich ohne rezept https://withoutadoctorsprescriptions.com/order-cialis-daily-online-en.html
Quote
 
 
0 #6540 DanielJup 2020-06-02 10:50
pay to write my essay essay writers
custom essay paper writing custom order essays
write my essay online https://formeessaywriting.com/
Quote
 
 
0 #6539 Joseph 2020-06-01 19:29
I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone thhe content.
You are an expert in this topic!

my webpage: Pure Natural Keto diet: http://newtopassau.com/viewtopic.php?id=196109
Quote
 
 
0 #6538 IvanDen 2020-06-01 04:43
Организация доставки грузов из Азии
Quote
 
 
0 #6537 Victorfpe 2020-05-31 21:10
Здравствуйте товарищи!
Наша фирма занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
1)заправка картриджей минск
2)разработка сайтов минск
3)продвижение сайтов минск
4)ремонт ноутбуков минск
5)ремонт компьютеров минск
6)ремонт принтеров минск
Всегда рады помочь Вам!С уважением, ТЕХНОСЕРВИС
http://inetinf.ru/index/8-27226
http://nasz-fotograf.pl/forum/member.php?action=profile&uid=1741
http://skrzeszew.osp.org.pl/profile.php?lookup=10400472
http://uckk.ru/index/8-17716
https://tesla-forum.ru/member.php?u=2541
Quote
 
 
0 #6536 Victornut 2020-05-31 19:00
Здравствуйте господа!
Наша фирма занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
1)заправка картриджей минск
2)разработка сайтов минск
3)продвижение сайтов минск
4)ремонт ноутбуков минск
5)ремонт компьютеров минск
6)ремонт принтеров минск
Всегда рады помочь Вам!С уважением, ТЕХНОСЕРВИС
http://www.love-cinema.ru/index/8-5110
http://www.climbing.org/member.php?u=467636
http://kqxs88.com/xoso/profile.php?id=181821
http://www.mnogomebel.ru/forum/member.php?u=278958
https://online-dendy.ru/index/8-4914
Quote
 
 
0 #6535 Victorszx 2020-05-31 16:44
Доброго времени суток господа!
Наша компания занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
1)заправка картриджей минск
2)разработка сайтов минск
3)продвижение сайтов минск
4)ремонт ноутбуков минск
5)ремонт компьютеров минск
6)ремонт принтеров минск
Всегда рады помочь Вам!С уважением, ТЕХНОСЕРВИС
http://www.alcohol-injection.com/forum/member.php?u=40242
http://www.rinel.net/index/8-10956
http://www.cs-cccp.ru/index/8-25205
http://www.sirfmobile.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=8074
http://www.aca-rostov.com/index/8-2085
Quote
 
 
0 #6534 AlexeyKix 2020-05-31 11:24
Вечером смотрел материалы инет, и вдруг к своему удивлению заметил крутой ресурс. А вот и он: Купить контрактный двигатель Honda . Для моих близких вышеуказанный ресурс показался довольно привлекательным . Успехов всем!
Quote
 
 
0 #6533 JosephCag 2020-05-30 21:30
https://bit.ly/3chvo6B Попперсы европейского качества производства Франции и Англии! Самый большой ассортимент и низкие цены!
Quote
 
 
0 #6532 AleksandrMycle 2020-05-30 15:34
Весь день исследовал материалы инета, и к своему восторгу заметил важный вебсайт. Вот гляньте: Авторазбор Block-Motors - Новосибирск . Для меня вышеуказанный вебсайт показался очень нужным. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6531 DouglasSib 2020-05-29 12:33
Viagra overnight delivery no rx
Cheap fedex viagra
Cheap fedex viagra
Viagra overnight delivery no rx
Viagra no script overnight
Cheap fedex viagra
Quote
 
 
0 #6530 furnituresig 2020-05-28 17:26
-->
Quote
 
 
0 #6529 furnituresig 2020-05-28 16:21
\
Quote
 
 
0 #6528 Yuriypep 2020-05-28 04:59
Пару минут назад осматривал содержание сети интернет, и к своему восторгу открыл актуальный ресурс. А вот и он: IG MARKET . Для моих близких этот сайт произвел яркое впечатление. Всего наилучшего!
Quote
 
 
0 #6527 BrianidOlf 2020-05-28 04:33
buy brand viagra cheap i want to buy viagra viagra best buy
Quote
 
 
0 #6526 FilippIncok 2020-05-27 13:36
Пол дня исследовал данные интернет, неожиданно к своему восторгу обнаружил отличный вебсайт. А вот и он: инста акк . Для меня вышеуказанный ресурс произвел радостное впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6525 Breleadusedor 2020-05-27 11:02
— У нас гости! †” нервно сообщил РљРЅСѓС‚, СѓРєР°Р·С‹РІР°С Џ РЅР° вершину кучи битого кирпича, РІ которую превратилось здание. приватбанк сумская харьков, сто дней без процентРѕРІ. — А СЏ СѓСЃР»РѕР¶РЅСЏС Ћ тебе жизнь? кредит онлайн заявка РЅР° сайте банка, РћР±РµСЂРЅСѓРІС €РёСЃСЊ, РѕРЅ удивлёнРЅРѕ СѓСЃС‚Р°РІРёР»С ЃСЏ РЅР° меня. онлайн заявка РЅР° кредит открытиРµ, банк век РјРѕСЃРєРІР°. РћРЅ видел, как РѕРЅРё выходилРё оттуда.
Quote
 
 
0 #6524 HeatherPhefs 2020-05-27 07:42
Хоть убей, не знаю.

---
язык мой враг мой!!! ))))))))))))))) )))))) скачать фифа, скачать fifa или скачать кряк для fifa 15 скачать фифа
Quote
 
 
0 #6523 Breleadusedor 2020-05-26 22:28
РўРѕ ещё расширеРЅРёРµ, РїРѕ словам Майкла, РЅРѕ РѕРЅРѕ было проделаРЅРѕ основательно СЃ хорошей системоР№ РІРµРЅС‚РёР»СЏС †РёРё Рё кондиционирован РёСЏ, Р° также Р·РІСѓРєРѕРёР·Р ѕР»СЏС†РёРё. world of tanks кредиты, РёРЅРЅ банка втб 24. РўС‹ ведь ничего ей РЅРµ сделал, правда? заявка РЅР° карту СЂСѓСЃСЃРєРёР№ СЃС‚Р°РЅРґР°СЂС ‚, Демон чувствовал тепло Рё счастье СЂСЏРґРѕРј СЃ посапывающим сыном. Р±Р°РЅРєРѕРјР°С ‚С‹ СЂСѓСЃСЊ банк РІ уфе, РіРґРµ точно дадут кредит СЃ плохой кредитнРѕР№ историеР№. – Я здесь.
Quote
 
 
0 #6522 Donaldwrasp 2020-05-26 17:02
монтажная перфорированная лента
консоли кабельные
лоток кабельный проволочный цена
кабельный канал
лоток перфорированный дкс цена
лоток кабельный металлический цена
лотки металлические кабельные
кабельные подвесы
виды хомутов
лоток лестничного типа кабельный
стойки кабельные
лоток проволочный
лотки металлические для кабеля
кабельные стойки
неперфорированные лотки

нлп лоток
Quote
 
 
0 #6521 Unfitiefs 2020-05-26 15:57
РўС‹ РЅРµ можешь иметь ребенка РѕС‚ этого ублюдка. зао банк втб, банк йошкар ола. — Когда будет сигнал?! технолоРіРёСЏ кредитования физичесРєРёС… лиц, Народ зашевелился, СѓР»С‹Р±Р°СЏСЃС Њ немудрёРЅРѕР№ шутке. СЂРµС„РёРЅР°РЅС ЃРёСЂРѕРІР°РЅРё Рµ РіРѕСЃСѓРґР°СЂС ЃС‚венног Рѕ займа это, С…РѕСѓРј кредит процентная ставка. РћСЂРёРµРЅС‚РёС ЂС‹ Р±СѓРґСѓ искать, РєРѕРіРґР° СЂР°СЃСЃРІРµС‚С ‘С‚, Рё успею ли РґРѕ начала Р±РѕСЏ – РѕРґРёРЅ Р±РѕРі знает.
Quote
 
 
0 #6520 Gerard 2020-05-25 22:09
I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.

Is this a paid theme or did you modify it yourself?
Anyway keep up the excellent quality writing,
it is rare to see a nice blog like this one today.

Here is my web page: college
application essay: http://home.china168.biz/home.php?mod=space&uid=2912941&do=profile
Quote
 
 
0 #6519 MerkiDet 2020-05-25 03:16
deiooryxpqo xonu shnjgi wvbflqglobn
Quote
 
 
0 #6518 Charlesunura 2020-05-24 22:28
screen-led.ru светодиодный экран
светодиодный экран
светодиодные экраны
медиафасад
прокатный экран
дорожное табло
дорожные табло
Интернет-магази н Производитель светодиодных систем отображения SCREEN-LED.RU
ООО "СМД" кидалово

Ребята. Хотите разочарования и потери времени ? Тогда Вас ждет с распростёртыми обьятиями интернет-магази н http://screen-led.ru !
8-800-550-2316

150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Quote
 
 
0 #6517 Pravapenue 2020-05-24 13:08
Здраствуйте всем!

Сделать дубликат права можно в нашей фирме.
Такой документ может оказаться нужным если утери водительского удостоверения!
Стоимость получения дубликата 14000 рублей, сумма не зависит от количества категорий!
Срок производтсва удостоверения водителя занимает всего 2 рабочих дня!

Получите консультацию позвонив нам.

Менеджеры Prava112 имееют многолетний опыт работы и всегда готовы оказать помощь!

https://bratsk.prava112.com/dublikat
Quote
 
 
0 #6516 Amie 2020-05-23 20:39
Spot on with this write-up, I seriously feel this amazing site needs a great
deal more attention. I'll probably be returning to read through more, thanks
for the info!

My web site personal essay: http://www.txexla.fraserphysics.com/index.php?title=How_To_Write_A_College_Essay_On_Your_Character_During_The_Admissions_Process
Quote
 
 
0 #6515 Rostislavfak 2020-05-23 12:55
Несколько минут познавал контент инет, при этом к своему восторгу обнаружил прелестный сайт. Я про него: Мировые финансовые новости азиатские рынки . Для меня данный сайт оказал радостное впечатление. До свидания!
Quote
 
 
0 #6514 BrianidOlf 2020-05-22 14:07
buy viagra online usa paypal how do i buy viagra from canada can you buy viagra over the counter in mexico
Quote
 
 
0 #6513 ArthurFug 2020-05-22 06:30
https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1701500/01560c93-9265-4982-a47c-d8bd566c3b50/s375Классные красавицы для тусовки ищи здесь.
хорошая компания онлайн для релакса ищи здесь.
Классные красавицы для оттяга недорого.


Источник:

https://www.golden-forum.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=101797
http://www.intercp.org/forums/users/izihox/
http://asia-fc.ru/forum/user/91432/
Quote
 
 
0 #6512 Charlesunura 2020-05-21 05:42
screen-led.ru светодиодный экран
светодиодный экран
светодиодные экраны
медиафасад
прокатный экран
дорожное табло
дорожные табло
Интернет-магази н Производитель светодиодных систем отображения SCREEN-LED.RU
ООО "СМД" кидалово

Ребята. Хотите разочарования и потери времени ? Тогда Вас ждет с распростёртыми обьятиями интернет-магази н http://screen-led.ru !
8-800-550-2316

150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Quote
 
 
0 #6511 ArthurFug 2020-05-20 06:46
https://re-port.ru/uploads/content/cas2_28-i37346.JPG
Όταν εμφανίστηκε το πρώτο στον κόσμο του online καζίνο.

Η πρώτη στον κόσμο online καζίνο εμφανίστηκε το 1997. Το λένε Internet Casino System Version IV. Σήμερα, σε ένα Παγκόσμιο δίκτυο εγγραφεί ήδη πάνω από 2000 άδειας online καζίνο ιδρύματα, που λειτουργούν νόμιμα και τίμια. Να θυμάστε πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά πού είσαι διατεθειμένη να παίξει τον έλεγχο πρέπει όμως κανόνες του καζίνο έως τις άδειες που έχουν όλα καλή τύχη και καλή διασκέδαση !Προελεύσεις:
http://mytdslinks.ru/go.php?sid=13 - Καζίνο σε απευθείας σύνδεση
https://ok.me/vjE

Ключевики: είναι Δυνατόν να κερδίσει στο Καζίνο
Quote
 
 
0 #6510 TahFeeria 2020-05-20 02:54
РћРЅР° сама была ребенкоРј, хотя Рё всегда настаивала, что это РЅРµ так. альфа банк РјРѕСЃРєРІР° СЂРµРєРІРёР·РёС ‚С‹, РґРѕРіРѕРІРѕСЂ займа РїРѕРґ РјР°С‚РµСЂРёРЅС ЃРєРёР№ капитал. — Что тебе? — РЅРµРґРѕРІРѕР»С ЊРЅРѕ Р±СѓСЂРєРЅСѓР» РѕРЅ, РЅРµ глядя РЅР° меня. модели кредитования, РћРЅР° знала, что Р±РѕР»СЊС€РёРЅС ЃС‚РІРѕ мужчин РІ её жизни убивали Рё РЅРµ раз. можно ли взять кредит РІ 16, заело пластинРєСѓ. РќРѕ РѕРЅР° схватилР° его Р·Р° жилет.
Quote
 
 
0 #6509 alumnfelpFlam 2020-05-20 00:54
Generic Name: doxycycline (DOX i SYE kleen) Brand Names: Acticlate, Adoxa CK, Adoxa Pak, Adoxa TT, Alodox, Avidoxy, Doryx, Mondoxyne NL, Monodox, Morgidox, Oracea, Oraxyl, Periostat Targadox, Vibramycin calcium, Vibramycin Hyclate, Vibramycin monohydrate, Vibra-Tabs. buy doxycycline pills Because many strains of microorganisms have been shown to be resistant to doxycycline, culture and susceptibility testing are recommended. order doxycycline for humans - doxycycline hyclate 100mg online
Quote
 
 
0 #6508 ArthurFug 2020-05-19 09:38
https://re-port.ru/uploads/content/cas2_28-i37346.JPG
Όταν εμφανίστηκε το πρώτο στον κόσμο του online καζίνο.

Η πρώτη στον κόσμο online καζίνο εμφανίστηκε το 1997. Το λένε Internet Casino System Version IV. Σήμερα, σε ένα Παγκόσμιο δίκτυο εγγραφεί ήδη πάνω από 2000 άδειας online καζίνο ιδρύματα, που λειτουργούν νόμιμα και τίμια. Να θυμάστε πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά πού είσαι διατεθειμένη να παίξει τον έλεγχο πρέπει όμως κανόνες του καζίνο έως τις άδειες που έχουν όλα καλή τύχη και καλή διασκέδαση !Προελεύσεις:
http://mytdslinks.ru/go.php?sid=13 - Καζίνο σε απευθείας σύνδεση
https://ok.me/vjE

Ключевики: ένας παίκτης παιχνίδι
Quote
 
 
0 #6507 ArthurFug 2020-05-18 18:22
https://ingostrahovki.ru/wp-content/uploads/2019/10/7-2.jpg
Единый калькулятор для расчета ОСАГО в разных компаниях
Один расчет — несколько СК
Оплата банковской картой
Вся территория РФ
Полис на e-mail с онлайн оплатой
Покупка без ораничений и дополнительных услуг
Источник:
http://moy-expert.ru/id1954475.5/spec/e-osago/offer/?w_method=osago_newoffer_page&w_placement=share
Quote
 
 
0 #6506 Vitaliy9613 2020-05-18 10:32
Доставка грузов из Китая
Quote
 
 
0 #6505 ArthurFug 2020-05-18 05:00
https://static-1.bitchute.com/live/cover_images/LgUdq6XWzNwa/6XWPKAFxlbKx_640x360.jpg
Φόρουμ για την ελεύθερη και εύκολη επικοινωνία. Το κύριο θέμα του — προσωπικές σχέσεις των ενηλίκων. ... Φόρουμ για το σεξ. Το φόρουμ για όσους ενδιαφέρονται για το σεξ και ήθελα να μιλήσω για αυτό το θέμα. Ανταλλαγή εμπειριών και εντυπώσεις.
Προέλευση:
http://mytdslinks.online/showthread.php?230-Good-Boys-Eat-Cum
- Ваши эротические мечты

==================
="» Γνωρίστε 18+ https://bit.ly/2KhYaIy
="» Καζίνο για τους Γνώστες. https://bit.ly/2y2MVRE
="» 18+ Sex -chat https://bit.ly/2KgSJcE


https://www.youtube.com/watch?v=dhoqjWeW-Uw


[youtube - ysgVYH3NgYg[/yo utube -
Quote
 
 
0 #6504 Дмитрий 2020-05-17 16:41
День добрый
Quote
 
 
0 #6503 Casie 2020-05-17 11:22
If you wish for to increase your familiarity simply
keep visiting this website and be updated with the hottest gossip posted here.Review my site :: custom essay: https://www.putfree.com/user/profile/38615
Quote
 
 
0 #6502 viagra substitute 2020-05-16 03:03
compare viagra, levitra, and viagra.
viagra soft tablets uk
generic viagra without a doctor prescription
- viagra 10 mg 4 tablet joined
viagra and alcohol mix joined
Quote
 
 
0 #6501 Алексей 2020-05-14 20:06
Здравствуйте
Quote
 
 
0 #6500 ClaudeMom 2020-05-13 17:27
Последние новости, интерактивная карта онлайн, подробная статистика по странам в таблице.
https://covid-monitor.com


карта коронавируса онлайн сегодня официальный
Quote
 
 
0 #6499 AngellaKiche 2020-05-12 21:47
Друзья, ну это действительно Эврика! В ближайшие полгода 27% мировых компаний снизят зарплаты своим сотрудникам, 37% думают о сокращении персрнала. В предверии глобального кризиса один доллар в месяц не нанесёт ущерб домашнему бюджету, а в перспективе - Вы будете получать стабильный доход, который будет увеличиваться из месяца в месяц. https://stacross.com/?ref=Longo - Добро пожаловать к нам на работу!

https://sun3-10.userapi.com/c857228/v857228397/14b126/nRvJFIlk36E.jpg


https://stacross-synhros.ru/ - STACROSS-SYNHROS
https://synhros.com/?ref=Longo_007 - SYNHROS
https://stacross.com/?ref=Longo - STACROSS
Quote
 
 
0 #6498 ArchieDeeks 2020-05-10 21:21
Далее карьера растет, как на дрожжах: заместитель начальника Разведывательно го отдела и заместитель начальника оперативной группы НКВД партизанских отрядов Калининского фронта, капитан госбезопасности .
Кто-то скажет, что, мол, кризис, а разве кризис нельзя сделать искусственно?!
http://www.uapravo.com/hro/resource.php?lan=ukr&id_vid_res=8&page=1
Quote
 
 
0 #6497 Epnpromocode 2020-05-10 10:20
Спортивная одежда и экипировка - довольно востребованная категория товаров, в последнее время ведущие магазины начали предлагать огромное количество акций и скидок. Именно поэтому у вас появляется возможность сэкономить, ознакомившись с нашей коллекцией актуальных промокодов, составленной с учётом запросов покупателей. Просто выберите нужный "код купона", и вставьте его при оформлении заказа в корзине. Сумма автоматически изменится в меньшую сторону.
Quote
 
 
0 #6496 iherbalUserb 2020-05-10 07:04
Интернет магазин аюрведических товаров из Индии с доставкой по всему миру
магазин аюрведических товаров
Quote
 
 
0 #6495 ClaudeMom 2020-05-09 19:29
Последние новости, интерактивная карта онлайн, подробная статистика по странам в таблице.
https://covid-monitor.com

Заинтересованны м в продвижении своих сайтов предлагается обмен ссылками.
Quote
 
 
0 #6494 Cindy 2020-05-08 11:25
Its such as you learn my thoughts! You seem to understad a lot approximately this, such
as you wrote the ebook in it or something. I think that you just cohld ddo with a few p.c.

tto pressure the message houxe a little bit, however other than that, thatt is excellet
blog. An excellent read. I will certainly be back.

Look into my web site: buy emu oil: http://mlva.i2bc.paris-saclay.fr/MLVAnet/spip.php?page=recherche&recherche=http%3A%2F%2Fwww.810b.810s.com%2Flink.php%3Furl%3Dhttps%3A%2F%2Fmountainskycbdoil.org%2F&submit.x=0&submit.y=0
Quote
 
 
0 #6493 YuriylCarty 2020-05-08 09:21
Если Вам потребуется доставка груза из Азии, свяжитесь с нами
почта mtmd2-nhk(at)ms c.com.ru
Quote
 
 
0 #6492 Bogdanoxf 2020-05-08 07:29
Приветствую Вас господа!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://mega-xxx.net/user/Bogdanlcp/
http://stina.kiev.ua/index/8-7241
https://kimbernardin.fr/boutique/#comment-21630
https://ov-unij.webnode.nl/gastenboek/
https://erotomania.org/index.php?itemid=433
Quote
 
 
0 #6491 Bogdanhes 2020-05-08 02:28
Добрый день друзья!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
https://www.vieuxbicloo.com/author/mihaellmo/
https://foreverchic3.webnode.com/guestbook/
https://www.sellmytires.com/author/polinabdz/
https://bd-server.com/user/Polinaxip/
https://glostersemanuelcorreia.webnode.pt/guestbook/
Quote
 
 
0 #6490 Bogdanika 2020-05-07 23:59
Доброго времени суток господа!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://snclpackaging.com.au/product.php?productid=18182
http://krovinka.com/user/gustavotpr/
http://wotangar.ru/profile/gustavohih/
http://en-invest.com/user/Bogdanxaj/
http://cardfight-vanguard.cba.pl/profile.php?lookup=641
Quote
 
 
0 #6489 PavelWek 2020-05-07 20:33
На прошлой неделе осматривал содержимое инета, вдруг к своему удивлению увидел прекрасный ресурс. Это он: Складчина . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт показался довольно важным. До встречи!
Quote
 
 
0 #6488 Zelenawhv 2020-05-07 19:32
Доброго времени суток товарищи!
Наша фирма занимается свыше 10 лет изготовлением памятников из гранита в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:

1)памятники из гранита минск

2)изготовление памятников минск

3)ограда на кладбище минск

4)благоустройст во могил минск

5)благоустройст во захоронений минск
Всегда рады помочь Вам!С уважением, PRIME GRANIT
https://galantclub.od.ua/member.php?u=23777
https://ridler.ru/index/8-2042
http://slavnyeimena.ru/index/8-11272
https://vw88bet.com/forum/profile.php?id=1333694
http://www.daehopharm.com/wdBoard/wdBoard.php?wd=8&view=read&bb_code=8340
Quote
 
 
0 #6487 Zelenamgm 2020-05-07 16:41
Привет друзья!
Наша организация занимается свыше 10 лет изготовлением памятников из гранита в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:

1)памятники из гранита минск

2)изготовление памятников минск

3)ограда на кладбище минск

4)благоустройст во могил минск

5)благоустройст во захоронений минск
Всегда рады помочь Вам!С уважением, PRIME GRANIT
http://www.zdorovje.perm.ru/index/8-15811
http://lifedagestan.ru/forum/10-743-8#24340
https://hubei.shumo.com/forum/home.php?mod=space&uid=576516
http://cartools.com.sa/vb/member.php?u=22887
http://baodientu24h.net/forum/profile.php?id=1340995
Quote
 
 
0 #6486 Zelenafjb 2020-05-07 14:16
Приветствую Вас господа!
Наша компания занимается свыше 10 лет изготовлением памятников из гранита в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:

1)памятники из гранита минск

2)изготовление памятников минск

3)ограда на кладбище минск

4)благоустройст во могил минск

5)благоустройст во захоронений минск
Всегда рады помочь Вам!С уважением, PRIME GRANIT
http://study.xrkky.com/home.php?mod=space&uid=255310
http://vroomer.ru/index/8-13440
http://bbs.new.mjgov.cn/home.php?mod=space&uid=367801
http://toa2011.tw/home.php?mod=space&uid=63227
http://www.galeevmm.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=61120
Quote
 
 
0 #6485 Zelenadyy 2020-05-07 11:46
Здравствуйте товарищи!
Наша фирма занимается свыше 10 лет изготовлением памятников из гранита в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:

1)памятники из гранита минск

2)изготовление памятников минск

3)ограда на кладбище минск

4)благоустройст во могил минск

5)благоустройст во захоронений минск
Всегда рады помочь Вам!С уважением, PRIME GRANIT
http://mv4you.net/user/Zelenavad/
http://any-anapa.ru/index/8-30972
https://www.diendanmevabe.com/members/176889-Zelenaruz.html
http://www.hardprize.ru/index/8-24565
http://bifabbs.com/home.php?mod=space&uid=413734
Quote
 
 
0 #6484 Bogdanknq 2020-05-07 09:32
Добрый день друзья!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://www.h-i-m.ru/user/Mihaelapq/
http://coupns.co.uk/forums/topic/moins-cher-phoslo-sans-ordonnance-phoslo-calcium-ac%d0%b3tate-667mg-en-ligne-en-belgique-vente-achat-site-fiable/page/2/#post-139423
https://www.camry-club.ru/member.php?100401-Bogdanuir
http://seexxxnow.net/user/Bogdanipn/
https://www.chatadubaj.cz/kniha-navstev/photogallerycbm_812432/24/
Quote
 
 
0 #6483 Bogdanypy 2020-05-07 06:51
Привет товарищи!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://ibaraki.cn/home.php?mod=space&uid=80628
http://www.forum.hertz-audio.com.ua/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2295895
http://baijiamama.com/space-uid-3773.html
https://musicflower-en.webnode.cz/guestbook/
http://mmmrxh.com/home.php?mod=space&uid=72208
Quote
 
 
0 #6482 Bogdanykd 2020-05-07 04:13
Привет дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://mifato.ru/author/bogdankqw/
http://www.bojanas.info/sixtyone/forum/upload/member.php?u=535372
http://compartiendojuntas.com/viewtopic.php?f=8&t=238180
http://forum.do-auto.ru/members/mihaelgyx.508/
https://zom.vn/bds/profile.php?id=961635
Quote
 
 
0 #6481 Bogdankeo 2020-05-07 01:51
Привет господа!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://www.riolis.ru/board/profile.php?mode=viewprofile&u=164228
http://www.sredyakuhska.ru/index/8-1950
http://novanews.com.ua/user/Bogdangxi/
http://www.hiranstate.com/profile.php?lookup=61500
https://tapybaantsilko.webnode.com/fr/livre-dor-/
Quote
 
 
0 #6480 PetrWek 2020-05-07 00:46
Пару часов назад исследовал содержимое инет, вдруг к своему удивлению увидел прелестный сайт. Я про него: Курсы по психологии . Для меня вышеуказанный ресурс произвел хорошее впечатление. Удачи!
Quote
 
 
0 #6479 Bogdanlhd 2020-05-06 23:15
Привет товарищи!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://www.pogorodu.ru/forum/topic202354.html
http://baomoi365.net/docbao/profile.php?id=1707953
http://iliqchuan.ru/forum/member.php?u=161218
http://vroomer.ru/index/8-13223
http://www.rusforum.com/member.php?u=1121669
Quote
 
 
0 #6478 Bogdanuxz 2020-05-06 20:30
Здравствуйте господа!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
http://seowitkom.ru/index/8-43773
http://www.a-drozdov.ru/talk/profile.php?id=16947
https://www.royalquest.ru/forum/index.php?showuser=2713734
http://www.xn--b1afoo.xn--p1ai/index/8-562
http://momo.or.tv/wans/log/eid105.html?
Quote
 
 
0 #6477 Bogdanjsz 2020-05-06 15:01
Добрый день товарищи!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам Межкомнатные стеклянные двери,Офисные стеклянные перегородки,Душ евые кабины из закаленного стекла,Стеклянн ые двери в душ и Лестничное ограждение из стекла,а такжеСтеклянные козырьки и Интерьерные перегородки
Более подробная информация размещена на нашем сайте
https://www.racebikemart.com/profile.php?u=43975
http://www.giorgiodimaio.it/2014/10/10/oshin-a-creative-multipurpose-wordpress-theme/#comment-94212
http://mazraehkatool.ir/user/Bogdanzdc/
http://suoinho.com/dong-tep-ong/pure-red-line.html
https://goldenv.by/user/Bogdanopx/
Quote
 
 
0 #6476 WamesdooRt 2020-05-06 06:16
viagra vs viagra levitra cf.cgi?mode=
viagra beech
how does viagra work
- viagra 5 mg online return to board index
vendita online viagra generico
Quote
 
 
0 #6475 AngellaKiche 2020-05-05 21:17
Друзья, ну это действительно Эврика! В ближайшие полгода 27% мировых компаний снизят зарплаты своим сотрудникам, 37% думают о сокращении персрнала. В предверии глобального кризиса один доллар в месяц не нанесёт ущерб домашнему бюджету, а в перспективе - Вы будете получать стабильный доход, который будет увеличиваться из месяца в месяц. https://stacross.com/?ref=Longo - Добро пожаловать к нам на работу!

https://sun3-10.userapi.com/c857228/v857228397/14b126/nRvJFIlk36E.jpg


https://stacross.com/?ref=Longo - STACROSS
https://stacross-synhros.ru/ - STACROSS-SYNHROS
https://synhros.com/?ref=Longo_007 - SYNHROS
Quote
 
 
0 #6474 VictoriaApofe 2020-05-05 19:52
ибрутиниб в этой аптеке самый дешевый в интернете


ибрутиниб 140 мг
Quote
 
 
0 #6473 Nikolaytum 2020-05-03 17:18
instaflex купить коленный плечевой локтевой голеностопный височно нижнечелюстной сустав развитие йогой в Дзержинске
Quote
 
 
0 #6472 ArthurFug 2020-05-03 13:41
https://101zabava.club/wp-content/uploads/2019/04/27-316.jpg

Бесплатный секс-видеочат. Сортировка ... Зарегистрировав шись в нашем бесплатном секс-чате, ты сможешь с головой окунуться в атмосферу неподдельных эротических страстей, интимных ласк и бесконечного удовольствия. Ведь именно у нас самые красивые голые девушки лайв возбудят тебя своими щедрыми плотскими утехами, будь то анальный фингеринг, глубокий минет, игры с дилдо, зажигательные танцы, пронизанные страстью или что-либо другое.
Источник:
http://porntube24.online/2020/04/08/busty-girl-don-t-want-swallow-after-blowjob/
- Ваши эротические мечты

==================
="» Знакомства 18+ https://bit.ly/2KhYaIy
="» Казино для Ценителей. https://bit.ly/2y2MVRE
="» 18+ Секс -чат https://bit.ly/2KgSJcE
Quote
 
 
0 #6471 OlegAlbug 2020-05-03 05:47
lamiton тональный крем lamiton тональный крем с технологией умного оттенка Минск
Quote
 
 
0 #6470 Tina 2020-05-03 01:35
I've been absent for some time, buut now I remember why I used to
love thiss web site. Thanks, I'll try and check back more frequently.
How frequently you upddate your site?

My homepage; Womens Hemp Clothing - Where Can One Find A Hemp Establishment?: http://colfarma.info/BFBDigital/index.php/2015/10/02/algunos-pacientes-de-cancer-de-prostata-podrian-no-beneficiarse-de-la-terapia-hormonal/radioterapia-azul-290-300x135-jpg/
Quote
 
 
0 #6469 Mamie 2020-05-03 01:11
Thiis site truly has all the information I wanted concerning this
subject and didn?t knbow who to ask.

my web site :: Botanic Releaf
CBD: http://www.sanderswiki.com/index.php?title=Coping_With_Eczema_-_Hemp_Seed_Oil_Will_Hydrate_Eczema
Quote
 
 
0 #6468 Antoniokxs 2020-05-02 20:29
Доброго времени суток дамы и господа! Есть такой замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Заказывайте скважину для воды в ЕВРОБУРСЕРВИС – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Более подробная информация размещена тут https://drive.google.com/file/d/14WNRakU9DtUUJSwzsL4smlzgF0mODipG/view?usp=sharing
Увидимся!
Quote
 
 
0 #6467 Lorenzo 2020-05-02 18:44
Magnificent golds from you, man.I have take note yyour stuff
previous to and you are just ttoo great.
I aftually like what you hafe obtained right here, certainly like what you are saying and the way in which during which you say
it. You are making iit enjoyable and you still care for to sty it sensible.

I can't wait to read far more from you. This is actually a wonderful web site.


Feel free to surf to my web blog; https://mountainskycbdoil.com/: http://sscds.com/home.php?mod=space&uid=921285&do=profile&from=space
Quote
 
 
0 #6466 Lorenzo 2020-05-02 18:43
Magnificent golds from you, man.I have take note yyour stuff
previous to and you are just ttoo great.
I aftually like what you hafe obtained right here, certainly like what you are saying and the way in which during which you say
it. You are making iit enjoyable and you still care for to sty it sensible.

I can't wait to read far more from you. This is actually a wonderful web site.


Feel free to surf to my web blog; https://mountainskycbdoil.com/: http://sscds.com/home.php?mod=space&uid=921285&do=profile&from=space
Quote
 
 
0 #6465 Antoniomog 2020-05-02 17:53
Привет господа! Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Заказывайте скважину для воды в ЕВРОБУРСЕРВИС – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Более подробная информация размещена тут https://drive.google.com/file/d/14WNRakU9DtUUJSwzsL4smlzgF0mODipG/view?usp=sharing
Увидимся!
Quote
 
 
0 #6464 Antoniofdg 2020-05-02 15:05
Доброго времени суток товарищи! Есть такой интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. Заказывайте скважину для воды в ЕВРОБУРСЕРВИС – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Более подробная информация размещена тут https://drive.google.com/file/d/14WNRakU9DtUUJSwzsL4smlzgF0mODipG/view?usp=sharing
От всей души Вам всех благ!
Quote
 
 
0 #6463 Antoniosip 2020-05-02 12:38
Приветствую Вас господа! Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. Заказывайте скважину для воды в ЕВРОБУРСЕРВИС – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Более подробная информация размещена тут https://drive.google.com/file/d/14WNRakU9DtUUJSwzsL4smlzgF0mODipG/view?usp=sharing
Увидимся!
Quote
 
 
0 #6462 Nikitacof 2020-05-02 02:30
vision plus для глаз при работе за компьютером полезно отзывы
Quote
 
 
0 #6461 Константин 2020-05-02 00:14
Здравствуйте!
Отправим Ваше коммерческое предложение владельцам/адми нистраторам более 800 000 сайтов!

Несколько плюсов при сотрудничестве с нами:

- Приятные цены - нам выгодно, чтобы заказчик получал прибыль, значительно превышающую стоимость рассылки и заказывал снова

- Все максимально прозрачно:
Предоставим скриншоты из софта, с подробными отчетами о результатах рассылки, подтверждающие выполнение обязательств с нашей стороны.

- В отличии от большинства наших конкурентов, оплата ТОЛЬКО за УСПЕШНО доставленные сообщения.

Заинтересовало?
Свяжитесь с нами в течении суток и в качестве бонуса, получите бесплатное составление оффера для Вашей рассылки!
Наш E-mail:

P.S. Извините за беспокойство, если мы с Вами уже сотрудничаем.
Quote
 
 
0 #6460 Pavlosauc 2020-05-01 11:19
Здравствуйте дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду.Основной деятельностью нашей компании является обеспечение клиента качественной питьевой водой в достаточном количестве. скважина на воду,бурение скважин на воду, скважина минск,скважина на воду цена,бурение скважин в минской области,ремонт скважин и бурение скважин минск.Поможем пробурить скважину, которая будет отвечать именно Вашим пожеланиям.Буре ние скважин на воду в Минской области производится на глубину около 30-40 метров.Несмотря на это, непосредственны й водозабор начинается уже с глубины 20-25 метров, удается получить 1-3 метров кубических в час. Компания «БурАвтоГрупп» использует современный роторный способ бурения, его можно использовать на самых разных грунтах. Ждем Вас у нас в офисе.
Увидимся!
бурение ремонт скважин
водопонижение скважинами
лицензия на бурение скважин
бурение разведочных скважин
пробить скважину для воды цены
Quote
 
 
0 #6459 Una 2020-05-01 06:58
Hello I am so grateful I found your site, I really found you by error, while I
was searching on Google for something else, Regardless I am here now and would just lie to say thanks
a lot foor a incredible posat andd a alll round interesting blog (I also love the
theme/design), I don't have time to read it all aat the moment but I have book-marked it
and also included your RSS feeds, so when I have time I will be
back to read a lot more, Please do keep up thee excellent work.Heere is my web-site; hcg
diet plan: http://9jamkt.com/search.php?email=enhanceketodiet45978&url=https%3A%2F%2Fketoenhancepills.com%2F&track=Search
Quote
 
 
0 #6458 Kirillquest 2020-05-01 05:25
Несколько минут познавал контент сети, неожиданно к своему удивлению обнаружил прекрасный ресурс. Посмотрите: hydra . Для нас этот вебсайт оказал яркое впечатление. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6457 Maksimvah 2020-04-30 21:22
На прошлой неделе мониторил содержимое инет, неожиданно к своему восторгу заметил отличный веб-сайт. Вот ссылка: одноразовые маски от коронавируса . Для меня данный веб-сайт произвел радостное впечатление. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6456 Brad 2020-04-30 09:09
Keep on writing, great job!

My web blog :: Top Ideas And ways To Save
from The Next Vacation: https://radio-herzpiraten.de/werbung/index.php?a=stats&u=kassiedehaven4
Quote
 
 
0 #6455 Алексей 2020-04-30 04:37
Только зарегистрировал ся)
Quote
 
 
0 #6454 Zelenafog 2020-04-30 00:16
Здравствуйте дамы и господа!
Наша организация занимается свыше 10 лет изготовлением памятников из гранита в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
Всегда рады помочь Вам!С уважением, PRIME GRANIT https://drive.google.com/file/d/1K0D8QNyDMF9jCbICrGUzRs2_Im60jpiS/view?usp=sharing
Quote
 
 
0 #6453 KonstantinNef 2020-04-29 21:36
Все утро познавал содержимое инет, и к своему удивлению увидел полезный сайт. Вот смотрите: Gidra ссылка 2019 . Для меня вышеуказанный вебсайт оказал незабываемое впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6452 Bennyquari 2020-04-29 19:00
Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели!
Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... https://txxzdxru.diarymaria.com/
Quote
 
 
0 #6451 Matveyunawn 2020-04-29 07:45
Утром серфил данные интернет, неожиданно к своему удивлению увидел неплохой веб-сайт. Гляньте: где купить медицинские маски . Для моих близких данный ресурс оказался очень неплохим. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6450 ArthurFug 2020-04-29 01:46
https://sun9-70.userapi.com/c854328/v854328461/5b957/ZA0EIIuEeCE.jpg

Куриное мясо — полезный и легко усвояемый продукт


Более 10 лет мы производим свежую и качественную продукцию. Куриное мясо — полезный и легко усвояемый продукт. Из всей птицы курица содержит больше всего полезного белка и аминокислот, важных для человека. Продукция, выпускаемая нашей компанией, известна во всех регионах Поволжья. За 10 лет работы нашими постоянными партнерами стали крупнейшие торговые сети, предприятия общественного питания и более 1000 юридических лиц и индивидуальных предпринимателей.

Источник:

https://zolotayaptica.ru/polufabrikaty

Tags:

куриные полуфабрикаты
Quote
 
 
0 #6449 IlyaamurN 2020-04-28 06:02
Минуту назад серфил контент сети интернет, неожиданно к своему восторгу обнаружил неплохой вебсайт. Смотрите: hydra tor onion . Для меня этот ресурс произвел хорошее впечатление. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6448 ArthurFug 2020-04-28 00:25
https://101zabava.club/wp-content/uploads/2019/04/27-316.jpg

Бесплатный секс-видеочат. Сортировка ... Зарегистрировав шись в нашем бесплатном секс-чате, ты сможешь с головой окунуться в атмосферу неподдельных эротических страстей, интимных ласк и бесконечного удовольствия. Ведь именно у нас самые красивые голые девушки лайв возбудят тебя своими щедрыми плотскими утехами, будь то анальный фингеринг, глубокий минет, игры с дилдо, зажигательные танцы, пронизанные страстью или что-либо другое.
Источник:

http://porntube24.ru/2020/04/08/domashnee-russkoe/


==================
https://bit.ly/2KhYaIy - Знакомства 18+
https://bit.ly/2y2MVRE - Казино для Ценителей.
https://bit.ly/2KgSJcE - 18+ Секс -чат
Quote
 
 
0 #6447 Richardgroum 2020-04-26 17:10
About many Words Sauna.Немного слов о сауне
First variant example Sauna: Например первый вариант со словом сауна, можно также и города со словами сауна напишите все что прийдет в голову примеры снизу
сауна киев
example: second Words with Sauna: примеры второго словами которое пришло

бани киева|
example: third Words with Sauna: примеры третьего слова которое придумал
баня киев|
и четвертый вариант который мы видим пятый вариант допиши сам и посчитай количество букв в каждом слове третьей потом подили на 4
сауны киева цены|
Look example :) Теперь посмотри что за словом получилось :)
Quote
 
 
0 #6446 Bogdanhwc 2020-04-26 17:05
Доброго времени суток друзья!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1M3yBV_X6avVPgF2FyJhEy5k9Xdyq9NUo/view?usp=sharing
От всей души Вам всех благ!
Quote
 
 
0 #6445 Bogdanelg 2020-04-26 14:30
Добрый день дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1M3yBV_X6avVPgF2FyJhEy5k9Xdyq9NUo/view?usp=sharing
От всей души Вам всех благ!
Quote
 
 
0 #6444 Clifton 2020-04-26 09:49
I got this web page from my buddy who shared with me
concerning this website and now this time I am browsing this web
page and reading very informative articles or reviews at
this time.

Look into my blog post 코인카지노: https://www.wash.solutions/2019/03/02/naperville-il-best-pressure-washing-solutions/
Quote
 
 
0 #6443 Andreasgau 2020-04-25 21:12
Привет господа! Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске компанией АКВАБУРсервис – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Заказывайте скважину для воды в АКВАБУРсервис – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам!
https://drive.google.com/file/d/1Y0zYtrRCia9jfU-BH3WPIbhph6HvwDRl/view?usp=sharing
Увидимся!
Quote
 
 
0 #6442 Andreaswbz 2020-04-25 18:21
Доброго времени суток господа! Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске компанией АКВАБУРсервис – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Заказывайте скважину для воды в АКВАБУРсервис – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам!
https://drive.google.com/file/d/1Y0zYtrRCia9jfU-BH3WPIbhph6HvwDRl/view?usp=sharing
От всей души Вам всех благ!
Quote
 
 
0 #6441 ProfitSnate 2020-04-24 14:45
Кстати, в последнее время кручу сайты на https://prositlinks.ru - Профитлинкс. Очень нравится, и стоимость - дешевле не бывает, рекомендую!
Quote
 
 
0 #6440 Richardshave 2020-04-24 07:40
У Hydra onion интернет-сайта http://tghydra.com были отобраны все доменные имена. Нечестные конкуренты в виде других площадок применили недобросовестны е приемы в конкурентной борьбе.
Quote
 
 
0 #6439 IgorNow 2020-04-23 12:19
Магазин работает с 2015 года http://hydra2wb.com и за это время получил большую известность.
Quote
 
 
0 #6438 malwal 2020-04-23 02:07
семь красок массаж Королёв или массаж индивидуально в Королёве

http://happyend24.ru
Quote
 
 
0 #6437 Kirill8245 2020-04-22 19:00
MSC - импорт товаров из Китая
Оптимизация расходов
Quote
 
 
0 #6436 DonaldWop 2020-04-22 02:11
Добра друзья!

Хотелось услышать, кто поднимал сайт через профитлинкс (profitlinks_ru )?
Что за услуги дали лучший результат?
Если у кого-то был такой опыт, поделитесь плиз.

Cпасибо
Quote
 
 
0 #6435 RonnieSwalp 2020-04-21 20:22
Если вы устали от обыденности и скуки. Если у вас появились проблемы с финансами. Наше казино поможет решить все ваши проблемы. Приходи и попробуй сам!
В Rox casino вы почувствуете себя как дома и сможете выбрать качественное онлайн казино. Разнообразные игры: покер, слоты, настольные и рулетка. Регулярные обзоры и советы гостям.
Мы расскажем вам, как получить максимальный бонус за ваши деньги. //mastodon.soci al/@victorcalin in]Мое хобби приносит стабильный доход
Quote
 
 
0 #6434 Ivanevity 2020-04-19 08:57
Обмен Litecoin LTC за гривна любой банк автоматически онлайн https://privat.cash/exchange_ETC_to_RFBUAH/
Quote
 
 
0 #6433 Bennyquari 2020-04-19 03:18
Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели!
Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... https://txxzdxru.diarymaria.com/
Quote
 
 
0 #6432 Roosevelt 2020-04-18 22:52
I read this piece of writing fully regarding the difference of latest and preceding technologies, it's amazing article.


Feel free to surf to my web blog buy chloroquine: https://canadianpharmacyonl.com/categories/Other/Chloroquine
Quote
 
 
0 #6431 Katia 2020-04-18 18:40
I'm amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both educative and amusing, and without a doubt, you've hit the nail
on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
Now i'm very happy I found this in my search for something
relating to this.

Feel free to visit my homepage ... write essay for me: http://getsocialpr.com/story5282778/best-custom-essay
Quote
 
 
0 #6430 DonaldWop 2020-04-17 20:29
Доброго времени суток друзья!

Расскажите, кто-нибудь поднимал своего сайт через профитлинкс (profitlinks_ru )?
Что за методы оказались наиболее эффективными?
Если у кого-то был такой опыт, поделитесь пожалуйста.

Cпасибо
Quote
 
 
0 #6429 pinupcasino 2020-04-17 17:48
Добро пожаловать в онлайн казино Пин Ап! Играйте в любимые игры, выигрывайте деньги, получайте бонусы!
Quote
 
 
0 #6428 Franktok 2020-04-17 08:32
https://maslinicainfo.eu

https://mootools.net/forge/profile/Tammy+smudlanlingding1973

https://sexdatinguk.web-director.eu
https://bestsexdatingsims.maslinicainfo.eu
https://maturesexdating.kanuumaa.eu
https://sexdatingapps.jawraw.eu
https://lgbtteendating.olej-lniany.eu
Quote
 
 
0 #6427 GeorgeFrels 2020-04-16 07:46
https://bit.ly/3c1hZiXslots capital casino login
eu slot casino bonus code
best online slot casino bovegas.com
casino.com slots online
slots 777 casino free
casino slot joint
casino slot png
euslot casino no deposit bonus
slots 777 casino
casino free slot play las vegas
casino slot bonus no deposit
slot casino online malaysia
slots free egt
slot online casino pantip
free slot casino games online for fun
casino slot video
dr slot online casino


kh0qaj0m8czjzsp 37yhwhrcm2ewgk7 4v
Quote
 
 
0 #6426 Grigoriyrob 2020-04-15 06:52
Каждый пользователь РїРѕР»СѓС‡Р°РµС ‚ возможность прийти СЃСЋРґР° http://hydra4ever.biz/ Рё выбрать ту услугу или товар, который ему нужен РІ данный момент. РџРѕР»СѓС‡РёС‚С ЃСЏ РїРѕРѕР±С‰Р°С‚С ЊСЃСЏ СЃ РµРґРёРЅРѕРјС‹С €Р»РµРЅРЅРёРєР° РјРё, РѕР±СЃСѓРґРёС‚С Њ какие-ли Р±Рѕ темы Рё РїРѕРґРµР»РёС‚С ЊСЃСЏ опытом, порекомендовать каких-ли Р±Рѕ клиентоРІ Рё РёСЃРїРѕР»РЅРёС ‚елей. Это поможет РЅР°Р»Р°РґРёС‚С Њ СЃРІСЏР·Рё.
hydraruzxpnew4a f onion orders
Quote
 
 
0 #6425 Gordeyshief 2020-04-14 04:09
Если РёРЅС‚РµСЂРµСЃС ѓРµС‚ РіРёРґСЂР°, то узнать больше интересРЅРѕР№, качественной РёРЅС„РѕСЂРјР°С †РёРё можно РЅР° сайте http://kupit-kokain.cn/ , который дорожит СЃРІРѕРёРјРё пользователями. Важным моментоРј СЏРІР»СЏРµС‚СЃС Џ то, что РЅР° этом форуме каждый желающиР№ сможет купить РІСЃРµ необходРёРјРѕРµ «в РѕР±С…РѕРґ системы ». Это РєР°СЃР°РµС‚СЃС Џ «левых» РґРѕРєСѓРјРµРЅС ‚РѕРІ, различнРѕР№ РєСЃРёРІС‹, Р° также корочек для СѓСЃС‚СЂРѕР№СЃС ‚РІР° РЅР° работу, СЃРёРј-карт незарегистриров анных.
гидра hydra
Quote
 
 
0 #6424 Georgiybob 2020-04-12 07:38
Если вам интересно, куда поехать на майские праздники, тогда следует зайти на https://turismtut.ru во всемирной паутине. Все об области туризма можно разузнать на таком интернет ресурсе, и к тому же платить ни за что нет нужды.
Quote
 
 
0 #6423 Gennadiybob 2020-04-11 12:44
В том случае, если вас заинтересовал сайт туристических туров, тогда надо посетить https://turismtut.ru в онлайн-простран стве. Все о тур области можно разузнать на этом интернет-сайте, при этом проплачивать ни за что нет нужды.
Quote
 
 
0 #6422 labedroomjar 2020-04-10 13:54
5 piece bedroom set
Think update your interior? Check out the news products home from new collection, in which present as goods with colorful floral patterns and colors and goods with luxurious texture and finish metallic. Furniture Items for the garden is rightfully considered necessary attribute of each cottages. In the online store today you can buy best furniture for garden and home. We will deliver in BEL AIR AND HOLMBY HILLS customer all furniture at any time day.Cost of goods, which are now provides internet shop furniture items GRIFFIT PARK quite all customer.As a rule relatively low tariff causes few questions in a relationship production quality products. The catalog which is today filled with all kinds of items furnishings composes only high quality enterprise products.
Quote
 
 
0 #6421 Vsevoloddiz 2020-04-10 12:34
Целый вечер анализировал материалы сети интернет, вдруг к своему восторгу заметил красивый ресурс. Посмотрите: Сайт гидра . Для моих близких данный сайт произвел незабываемое впечатление. Всего наилучшего!
Quote
 
 
0 #6420 Miguel 2020-04-09 06:07
Hello! I know this is kind of off topic but I was
wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
I'm using the same blog platform as yours
and I'm having difficulty finding one? Thanks a lot!

Feel free to surf to my site :: essay writing: http://cvs2.uwc.ac.za/trac/xultools/ticket/392568
Quote
 
 
0 #6419 Patriciaskers 2020-04-06 12:42
click here
Quote
 
 
0 #6418 Chors 2020-04-05 20:40
Предположим, вы обладатель нового ресурса, который имеет приятный стиль, удобную навигацию и полезную для посетителей рекламную информацию. Но до сих пор нет посетителей на портале. Что делать? Те, кто имеют свой бизнес мы поможем вам создать промо сайт. Не тайна, ни одно действительное или виртуальное предприятие не может продвигаться независимо. Любой любой компании необходимо поддержка в приобретении известности, а во Глобальной сети без нее безусловно не обойтись из-за бурной конкуренции.Мы занимаемся разработкой корпоративных сайтов. Здесь мы готовы запустить полноценный интернет-проект в течение десятка рабочих дней. Выключая выдачи полных веб-сайтов, мы осуществляем работы тех. подмоги: уместное продление хостинга и доменного имени, добавление наполнения на сервис, размещения новостей. Наши услуги дадут возможность вам стать лидером на просторах инета.

продвижение сайта в сша

Если вам нужно продвижение или создание сайта - пишите на
Quote
 
 
0 #6417 PamelaEphek 2020-04-05 11:45
click here
Quote
 
 
0 #6416 Valeriyveins 2020-04-03 12:21
https://hydra-onion2.org
Quote
 
 
0 #6415 contractorCes 2020-04-03 08:57
General contractor manhattan

The function of General building and construction manhattan is actually to transfer to the consumer the whole entire establishment in its entirety, and certainly not such as individually done job. Of certain relevance is the duty of the basic contractor throughout the large-scale construction of flats of household style, industrial complexes, business amenities.

high end renovation manhattan;
Industrial structures.

Today, the checklist of construction services includes different company interior design. An real estate investor and a client may spend a considerable amount of time-solving on all company problems. A additional rational remedy is to delegate this function to General development NY.
Quote
 
 
0 #6414 LarisaCop 2020-04-03 04:25
Нашел интересную статью. Рекомендую к прочтению всем. Тема очень злободневная. Не могу не поделиться, вот ссылка на статью . Рад буду услышать ваше мнение после прочтения.
Quote
 
 
0 #6413 contractorCes 2020-04-03 00:34
General contractor New York

The role of General construction New York is actually to transmit to the client the entire facility all at once, and certainly not such as separately carried out job. Of particular significance is actually the function of the general specialist in the course of the big building and construction of apartment of property type, industrial facilities, industrial locations.

interior renovations manhattan;
Industrial buildings.

Today, the checklist of development companies features a variety of business interior decoration. An real estate investor and a client may spend a ton of time-solving on all business concerns. A additional rational service is actually to entrust this function to General development NY.
Quote
 
 
0 #6412 ZartGraig 2020-04-02 17:47
coronavirus 8000 cases
http://chloroquine-phosphate-250mg.com/# - chloroquine phosphate
coronavirus 30
chloroquine
- coronavirus outbreaks
coronavirus china symptoms
Quote
 
 
0 #6411 ZartGraig 2020-04-02 13:12
coronavirus kids
http://chloroquine-phosphate-250mg.com/# - anti coronavirus drugs
infection a coronavirus
anti coronavirus drugs
- coronavirus zpack
coronavirus diagnosis
Quote
 
 
0 #6410 Valentinveins 2020-04-02 13:08
https://hydra-onion2.org
Quote
 
 
0 #6409 Floydpal 2020-04-02 03:47
Два часа назад осматривал материалы сети интернет, неожиданно к своему восторгу заметил красивый ресурс. Вот: Курсы по фото и видео . Для моих близких данный ресурс произвел радостное впечатление. До свидания!
Quote
 
 
0 #6408 WilfredPhobe 2020-04-01 21:23
cheap cheap software
Quote
 
 
0 #6407 Arkadiycow 2020-04-01 16:56
Вечером изучал содержимое инета, и к своему восторгу обнаружил нужный ресурс. А вот и он: купить сапоги, заброды . Для нас вышеуказанный вебсайт оказал хорошее впечатление. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6406 Jeffreymen 2020-04-01 06:40
Офигенный канал
Quote
 
 
0 #6405 ElizabethKib 2020-04-01 03:58
onion web site
not evil tor mirror
torch onion
not evil tor
onion web site
onion search
Quote
 
 
0 #6404 Ethan 2020-04-01 02:17
At the moment casinos try to attract clients by improving service and increasing the amount and quality of games.
However the current economic downturn has affected
the fortunes of most entertainers including magicians in Vegas.
One of the most reputable and well-establishe d online casinos is Ladbrokes Casino.


Take a look at my web site :: sex video animal: https://compromat.group/main/investigations/
Quote
 
 
0 #6403 EleanorZep 2020-03-31 00:07
deepweb search
deepweb search
tor search
not evil tor mirror
tor search
how to access onion
Quote
 
 
0 #6402 Egor2749 2020-03-30 22:58
Международные грузовые перевозки
Согласованные ставки
Quote
 
 
0 #6401 vityawal 2020-03-30 12:28
parker im core k321 или купить перьевую ручку паркер в интернет магазине

https://www.parkerrussia.ru/pens/urban/PR80R-MLT10/
Quote
 
 
0 #6400 Georgianna 2020-03-30 06:58
Saved as a favorite, I like your web site!

Here is my weeb ssite ... skin oils: http://inforbimarketplace.com/ads/top-9-beaches-wearing-sydney/
Quote
 
 
0 #6399 Alisia 2020-03-30 06:55
magnificent publish, very informative. I ponder why the
other specialists of this sector don't understand this.

You must continue your writing. I am sure, you've a huge readers' base already!


Also visit my web site: Bionatrol CBD: http://racismwiki.org/User:RenateBlackham
Quote
 
 
0 #6398 Ned 2020-03-30 06:50
Hi there! This article could not be written much
better! Lookling through this article reminds me of my prevcious roommate!
He continually kept talking about this. I am going to send
this article to him. Pretty sure he will have a very good read.
Many thanks for sharing!

Also visit my web site :: Bionatrol
CBD: https://sdk.rethinkrobotics.com/intera/User:RosauraTeeple
Quote
 
 
0 #6397 ZaracAm 2020-03-30 04:55
coronavirus prevention
http://chloroquine-treatmentforcoronavirus.com/# - chloroquine phosphate 250mg
coronavirus north carolina
buy chloroquine phosphate 250mg
- coronavirus 81 dead
nj coronavirus case
Quote
 
 
0 #6396 ZaracAm 2020-03-30 01:10
coronavirus how is it spread
http://chloroquine-treatmentforcoronavirus.com/# - buy chloroquine phosphate online
coronavirus how to prevent
chloroquine online
- coronavirus where is it now
n coronavirus china
Quote
 
 
0 #6395 EdwardMoume 2020-03-29 23:05
search tor hidden services
not evil tor mirror
onion search engine
deepweb search
not evil tor link
not evil mirror
Quote
 
 
0 #6394 WilfredPhobe 2020-03-29 20:04
autodesk add ins
Quote
 
 
0 #6393 Ritawal 2020-03-29 17:04
массаж Королёв декабристов 8 или лечебный массаж спины в Королёве

http://happyend24.ru
Quote
 
 
0 #6392 Trudi 2020-03-29 10:01
That is a very good tip particularly to those fresh to
the blogosphere. Brief but very accurate information… Many
thanks for sharing this one. A must read post!


Check out my homepage - cialis 20mg: https://pdamail.inrete.it/travelmail/seba.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fcanadiannpharmacy.com%2F%3ECanadian+Pharmacy+Online%3C%2Fa%3E
Quote
 
 
0 #6391 Sondra 2020-03-29 07:57
With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright
violation? My site has a lot of completely
unique content I've either authored myself or outsourced but it appears
a lot of it is popping it up all over the internet without
my permission. Do you know any methods to help protect against content from being stolen? I'd definitely appreciate it.


Also visit my web page generic cialis
tadalafil: http://agentevoip.net/phpinfo.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Famoxicillinc.com%2F%3Eamoxicillin%3C%2Fa%3E
Quote
 
 
0 #6390 Rose 2020-03-28 19:49
Hey there! I could have sworn I've been to this website before but after reading through some
of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely happy I found
it and I'll be bookmarking and checking back often!

my web-site; hydroxychloroqu ine 200mg: http://s.Aleoklop.3Ca20target=%22_blank%22%20href=mailto:/info.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fcanadianpharmacyonl.com%2Fcategories%2FOther%2FPlaquenil%3Ebuy+plaquenil+online%3C%2Fa%3E
Quote
 
 
0 #6389 Christel 2020-03-27 16:45
I think this is one of the most significant information for me.

And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The
website style is great, the articles is really great : D.

Good job, cheers

My web blog buy plaquenil
online: https://babecolate.com/generic/hydroxychloroquineonline.html
Quote
 
 
0 #6388 Lynn 2020-03-27 01:51
It's an remarkable post for all the internet users; they will get
benefit from it I am sure.

Here is my site; buy cialis online: http://Dr.Ess.Aleoklop.Atarget=%22_blank%22%20href=mailto:/info.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fcanadianmpharmacy.com%2F%3Ecanadian+pharmaceuticals+online%3C%2Fa%3E
Quote
 
 
0 #6387 Aleksandroweme 2020-03-26 08:28
Нашел интересную статью. Рекомендую к прочтению всем. Тема очень злободневная. Не могу не поделиться, вот статья . Рад буду услышать ваше мнение после прочтения.
Quote
 
 
0 #6386 Archie 2020-03-25 04:18
This superb example offers a voice confirmation on all bets.
Add more tables and decorations to increase your Bling
rating. The most popular of these bonuses is the no deposit casino: http://fbi.media/ bonus offered given out by
no deposit casinos.
Quote
 
 
0 #6385 Clemmie 2020-03-24 17:12
Grab the emergency maintenance key off of the counter.
You can buy whatever you need by trading in a gold bar to the gun runners.
If you are folding move your cards towards the dealer,
making sure that they are always face down, as one quick glance at your cards will
give an advantage to other players.

My site; cannibalism: https://skelet-info.org/
Quote
 
 
0 #6384 Marko 2020-03-22 22:38
Asian online casinos can offer you Texas Hold'em as well as
other poker games by just downloading the software program
of an on-line casino for zero cost. Note that if you want to
loot the kitchen, you’ll need to turn off the radio. You can also
find some casinos that would not want you to fulfill any wagering requirements.Also visit my page ... cannibalism: https://newsonline24.com.ua/
Quote
 
 
0 #6383 DmitriyCoilk 2020-03-22 05:09
Этой ночью исследовал содержание сети интернет, случайно к своему восторгу открыл прелестный ресурс. Вот гляньте: https://hydra2new.net/ . Для моих близких данный сайт оказался довольно полезным. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6382 ViktoriaAgoxy 2020-03-21 06:42
Нашел интересную статью. Рекомендую к прочтению всем. Тема очень злободневная. Не могу не поделиться, вот путаны . Рад буду услышать ваше мнение после прочтения.
Quote
 
 
0 #6381 DenisTen 2020-03-21 00:37
Сегодня утром анализировал материалы сети, вдруг к своему восторгу обнаружил поучительный веб-сайт. Вот смотрите: https://hydra2new.net/ . Для моих близких этот сайт показался очень нужным. Всего наилучшего!
Quote
 
 
0 #6380 Demyanwic 2020-03-20 01:19
Всю ночь исследовал контент интернет, случайно к своему восторгу открыл четкий ресурс. Смотрите: Гидра оффициальный сайт . Для нас вышеуказанный вебсайт оказал радостное впечатление. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6379 Demidwheve 2020-03-20 01:19
Вечером наблюдал содержание инет, и вдруг к своему восторгу увидел поучительный веб-сайт. Смотрите: tor сайт гидра . Для моих близких данный ресурс оказал хорошее впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6378 cexhaJam 2020-03-19 01:47
generic viagra generic viagra viagra buy buy viagra viagra pills

viagra generic generic viagra viagra buy viagra pills viagra online
Quote
 
 
0 #6377 ForexAdudge 2020-03-17 19:28
https://currency-trading-brokers.com/forex-comparisons-ratings-reviews-netherlands.html ECN forex makelaars, beste makelaars voor scalperen-scalp ing en nieuws handel.
Quote
 
 
0 #6376 Lisette 2020-03-16 12:17
Nay công ty chúng tôi trân trọng gửi đến Quý
công ty Báo giá Quảng cáo sân bay
Tân Sơn Nhất tại ga Quốc Nội các vị trí
và các hình thức Quảng
cáo sân bay: https://nextbrand.com.vn/bao-gia Tân Sơn Nhất với mong muốn Quý công ty có.
Quote
 
 
0 #6375 Rory 2020-03-16 11:47
Nay công ty chúng tôi trân trọng gửi đến Quý công ty Báo giá Quảng cáo sân bay Tân Sơn Nhất tại ga
Quốc Nội các vị trí và các hình thức Quảng cáo
sân bay: https://nextbrand.com.vn/bao-gia/quang-cao-san-bay-tan-son-nhat Tân Sơn Nhất với mong muốn Quý công ty có.
Quote
 
 
0 #6374 VladislavInhit 2020-03-11 12:14
Для того, чтобы выполнять гидра анонимные покупки, необходимо использовать адрес маркетплейса https://hydraruzxinew4afsite.com , который поможет пользоваться функционалом магазинов, безопасно совершая необходимые покупки.
гидра сайт моментальных покупок
Quote
 
 
0 #6373 Abdul 2020-03-11 02:32
Hi, all the time i used to check weblog posts here in the early hours
in the daylight, since i like to learn more and more.


my blog ... tadalafil 20 mg: http:///?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fcialisya.com%2F%3Ebuy+cialis+online%3C%2Fa%3E
Quote
 
 
0 #6372 ScottInath 2020-03-08 13:43
https://vk.com/id574326415 - ищу друга
Quote
 
 
0 #6371 Jarmolenko46 2020-03-05 08:20
Здравствуйте!!!

Искал информацию во всемирной паутине, до тех пор, пока не обнаружился вот данный вебсайт: Купить частотник яскава .
Для моих знакомых эта информация оказалась очень полезной.
Пока!
Quote
 
 
0 #6370 JamesCam 2020-03-04 08:02
https://torgi.gov.ru/forum/user/profile/898623.page
Quote
 
 
0 #6369 Brokerssot 2020-03-02 18:15
Forex-外匯-外幣換算-創 匯, 外國-外商-外資-外籍-外來- 對外-國外 互換-交流-交換-交易所-兌換 , 貨幣-幣種-通貨-幣值, 金融-財務-財政-理財-財經, 股票-證券-存量-庫存-存貨- 股份-基金-經費-筆錢-款項- 資金 市場. https://currency-trading-brokers.com/forex-comparisons-ratings-reviews-taiwan.html
Quote
 
 
0 #6368 Irinavic 2020-03-02 15:54
Когда дети -это товар, а суррогатные матери – расходный материал! Так можно охарактеризоват ь деятельность клинки по суррогатному материнству «Наследники». На протяжении 10 лет главврач Татьяна Гурская и генеральный директор клиники Манько Мария содержали суррогатных матерей в скотских условиях, а клиентов попросту кидали на деньги, также не брезговали проворачивать обнальные схемы и торговать эмбрионами из-под полы. Все это с удовольствием крышевали в верхних эшелонах власти. Поражает особый цинизм и масштабы схемы, где все молчали, а тот, кто мог сказать – решили что «их хата с краю». https://golos.io/@ltdmos/kogda-deti-eto-tovar-kak-doktor-gurskaya-i-direktor-kliniki-eko-manko-zarabatyvayut-na-detyakh-i-surrogatnykh-materyakh-1582298884208
Quote
 
 
0 #6367 Davidmib 2020-03-02 14:45
делимобиль промокод +для нового клиента
Quote
 
 
0 #6366 Charleshok 2020-02-29 14:32
http://fedorovkarb.ru - ФИТНЕС БРАСЛЕТ
Quote
 
 
0 #6365 AnatoliySpotA 2020-02-28 20:18
Нашел интересную статью. Рекомендую к прочтению всем. Тема очень злободневная. Не могу не поделиться, вот ссылка. Рад буду услышать ваше мнение после прочтения.
Quote
 
 
0 #6364 Oksanatar 2020-02-28 07:38
Добро пожаловать в Систему микро - бизнеса

Предлагаем вам уникальную систему и возможность построить свой бизнес. Мы на рынке более десяти лет! Огромный опыт работы позволил взять все самое лучшее и собрать все "фишки" в единый автоматический модуль. Высокодоходный - 270%, саморегулирующи йся скрипт - если участие в очереди становится не выгодно: сумма на прохождение равно сумме выплаты то очередь сокращается и снова становится выгодно участвовать. Постоянный минимальный приток новых участников обеспечивает стабильный доход. Эксклюзивная интерактивная реф. программа. Ознакомиться на сайте модуля.
Uranium 7 Регистрация
Uranium 7 Маркетинг
Uranium 7 Вход в личный кабинет
Uranium 7 Новости
Uranium 7
Quote
 
 
0 #6363 TarasOwnem 2020-02-27 08:38
Почти час мониторил содержимое инет, и вдруг к своему удивлению заметил лучший вебсайт. Вот посмотрите: Гидра официальный сайт . Для меня данный ресурс произвел незабываемое впечатление. Пока!
Quote
 
 
0 #6362 Filipplet 2020-02-27 00:05
тест
Quote
 
 
0 #6361 PevroBes 2020-02-26 21:00
cheap generic cialis online without prescription
http://genviagrabst.com - viagra sale
learn about erectile dysfunction ed cialis tadalafil
pills for sale
- cialis 20mg review posts
cialis knowledge base
Quote
 
 
0 #6360 StasMus 2020-02-26 05:28
На днях изучал контент инет, вдруг к своему восторгу увидел лучший ресурс. Смотрите: Гидра . Для меня данный сайт оказался очень привлекательным . Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6359 FedorCoova 2020-02-26 04:29
тест
Quote
 
 
0 #6358 Sergeyvex 2020-02-25 04:25
Час назад просматривал контент интернет, и к своему восторгу увидел важный веб-сайт. Вот посмотрите: гидра торговая площадка . Для меня этот вебсайт произвел радостное впечатление. Пока!
Quote
 
 
0 #6357 Justinhox 2020-02-25 04:13
gologinapp
Quote
 
 
0 #6356 AidanSpunc 2020-02-21 14:55
buy counterfeit money for ATM
buy fake bills for ATM
buy counterfeit money
sell fake money
sell fake money
buy counterfeit money
Quote
 
 
0 #6355 Josephi pept 2020-02-21 11:27
Помогите пожалуйста где нибудь найти рабочую схему по заработку в интернете. Быть может у кого есть возможности скачать видеокурс тут пробовала не качается... Ссылка
Quote
 
 
0 #6354 AgathaNoido 2020-02-20 22:18
buy fake money for ATM
buy counterfeit money for ATM
buy false money for ATM
buy false money for ATM
buy fake money for ATM
sell false money
Quote
 
 
0 #6353 Kimberley 2020-02-20 19:31
Good response in return of this question with real arguments
and describing the whole thing about that.

Feel free to surf to my homepage canada pharmacies: https://canadianmpharmacy.com/
Quote
 
 
0 #6352 AdrianLof 2020-02-20 05:19
buy fake bills for ATM
buy fake money high quality for ATM
buy fake money
sell false money
buy fake money for ATM
buy fake bills for ATM
Quote
 
 
0 #6351 Nadia 2020-02-18 12:27
Hi there! I know this is kinda off topic however
I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing
a blog article or vice-versa? My website covers a lot of the same subjects as yours and I
feel we could greatly benefit from each other. If you're interested feel
free to shoot me an email. I look forward to hearing
from you! Terrific blog by the way!

Feel free to surf to my page :: pharmacy
online: https://canadianmpharmacy.com/
Quote
 
 
0 #6350 Marsdab 2020-02-16 06:22
Хочешь создать собственное дело и растущий пассивный доход? Присоединяйся!
Quote
 
 
0 #6349 Vadimkah 2020-02-15 04:33
Прошлым вечером изучал данные инета, и к своему восторгу заметил четкий ресурс. Ссылка на него: Как зайти на гидру . Для меня данный ресурс произвел яркое впечатление. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6348 BorisWet 2020-02-14 01:12
Целый вечер пересматривал контент инет, и неожиданно к своему удивлению обнаружил отличный веб-сайт. Вот посмотрите: Гидра форум . Для меня этот вебсайт оказался довольно нужным. Пока!
Quote
 
 
0 #6347 Arkadiyhip 2020-02-13 05:21
На прошлой неделе познавал данные интернет, неожиданно к своему восторгу увидел интересный веб-сайт. Смотрите: как попасть на гидру . Для нас данный вебсайт показался довольно нужным. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6346 Artemerula 2020-02-13 02:32
Минут пять осматривал данные сети интернет, и вдруг к своему удивлению открыл важный вебсайт. Гляньте: hydra площадка 2019 . Для меня данный ресурс оказался очень привлекательным . Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6345 BogdanLex 2020-02-13 01:46
Пару часов назад исследовал содержимое сети, и неожиданно к своему восторгу заметил интересный сайт. Я про него: Гидра оффициальный сайт . Для нас этот ресурс оказался довольно важным. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6344 MichaelDatly 2020-02-12 16:41
ЖИР НЕ ОТ ПИЩИ! ИЗБАВИТЬСЯ ДО 15КГ ЖИРА МОЖНО БЕЗ ХИМИИ, ГОЛОДА И ФИЗИЧЕСКИХ НАГРУЗОК.
Для того, чтобы похудеть не так важно, что именно есть — можно питаться любыми продуктами и снижать вес


Как сбросить лишний вес и не испортить здоровье?
Как победить лишний вес при гормональных изменениях?
Почему техника дыхания по книжкам и видео-урокам не приносит результата?


Хотите узнать, за счет чего 15 минут Биокомплекс заменяют 45 минутную пробежку?

Рассказывает, доктор медицинских наук Громов Виктор Александрович.
Читайте с пользой Для вашего здоровья
Quote
 
 
0 #6343 AntonMub 2020-02-12 05:04
Прошлой ночью познавал контент сети, и вдруг к своему удивлению открыл прелестный ресурс. Смотрите: tor сайт гидра . Для нас данный сайт произвел незабываемое впечатление. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6342 Arseniyerula 2020-02-12 02:11
Сегодня утром смотрел данные сети, вдруг к своему восторгу обнаружил красивый вебсайт. Вот посмотрите: Ссылка гидры . Для моих близких этот веб-сайт показался довольно нужным. До встречи!
Quote
 
 
0 #6341 Svyatoslavton 2020-02-11 14:20
Сегодня утром осматривал контент сети, и вдруг к своему удивлению обнаружил прекрасный вебсайт. Посмотрите: https://vylkan-million.ru/ . Для меня вышеуказанный сайт оказался довольно нужным. До свидания!
Quote
 
 
0 #6340 AndreyHeith 2020-02-11 02:04
Много наблюдал содержимое инета, неожиданно к своему удивлению увидел прелестный сайт. Я про него: hydra . Для нас этот вебсайт оказал хорошее впечатление. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6339 FedorZebra 2020-02-11 01:52
Минут десять исследовал контент сети интернет, вдруг к своему восторгу обнаружил лучший вебсайт. Посмотрите: https://vulkan-neon.ru/zerkalo/ . Для моих близких данный вебсайт оказал незабываемое впечатление. Всего наилучшего!
Quote
 
 
0 #6338 Arseniyerula 2020-02-11 01:48
Этой ночью пересматривал содержимое инет, случайно к своему восторгу обнаружил познавательный ресурс. А вот и он: hydra площадка 2019 . Для меня вышеуказанный ресурс оказался довольно привлекательным . Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6337 Stasbeisk 2020-02-11 01:38
Сегодня днем просматривал содержание сети интернет, и вдруг к своему восторгу заметил прелестный сайт. Это он: https://vulkangrand1.ru/vulkan-grand-zerkalo/ . Для нас вышеуказанный сайт оказал незабываемое впечатление. Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6336 AlexeyAlura 2020-02-10 03:40
Пару минут назад изучал содержание сети, неожиданно к своему удивлению обнаружил замечательный сайт. Вот гляньте: профиль пвх окна rehau . Для моих близких этот ресурс оказал незабываемое впечатление. Успехов всем!
Quote
 
 
0 #6335 MichaelDatly 2020-02-09 23:03
ЕСТЕСТВЕННОЕ ПОХУДЕНИЕ: МИНУС 15 КГ ЗА 4 НЕДЕЛИ БЕЗ ХИМИИ, ГОЛОДА И ФИЗИЧЕСКИХ НАГРУЗОК
Для того, чтобы похудеть не так важно, что именно есть — можно питаться любыми продуктами и снижать вес
АССОЦИАЦИЯ ДИЕТОЛОГОВ
Как сбросить лишний вес и не испортить здоровье?
Как победить лишний вес при гормональных изменениях?
Почему техника дыхания по книжкам и видео-урокам не приносит результата?
АССОЦИАЦИЯ ДИЕТОЛОГОВ
Хотите узнать, за счет чего 15 минут Биокомплекс заменяют 45 минутную пробежку?

Рассказывает, врач высшей медицинской категории Громов Виктор Александрович.
Читайте с пользой Для вашего здоровья
Quote
 
 
0 #6334 RuslanDot 2020-02-09 15:15
Недавно исследовал материалы интернет, при этом к своему восторгу увидел нужный сайт. Это он: https://vylkan-million.ru/zerkalo/ . Для моих близких этот веб-сайт явился довольно нужным. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6333 SergeyBen 2020-02-09 15:12
Сегодня днем наблюдал содержимое инет, и неожиданно к своему восторгу заметил крутой веб-сайт. Посмотрите: https://vulkangrand1.ru/vulkan-grand-bonusy/ . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт оказал радостное впечатление. Удачи!
Quote
 
 
0 #6332 DohielAduse 2020-02-09 09:58
СКАЖИТЕ «НЕТ» БОЛИ В СТУПНЯХ И
НЕКРАСИВЫМ «КОСТОЧКАМ» НА НОГАХ!
ВЕРНИТЕ КРАСОТУ И ЗДОРОВЬЕ СВОИМ НОГАМ!

Профессищнальна я шина Валюфикс®
*Эффективно избавляет от поперечного плоскостопия, которое является частым спутником искривления большого пальца.
*Шина выпрямляет сдавленные и искривленные мягкие части основного сустава большого пальца, а также исправляет развивающееся искривление
*Предотвращает дальнейшее прогрессировани е деформации сустава.

Фиксатор Валюфикс®
ЗАКАЖИТЕ СЕЙЧАС СО СКИДКОЙ 50% + АКЦИИ И ПОДАРКИ ОТ МАГАЗИНА!
БЕЗ ПОДАРКА НЕ ОСТАНЕТСЯ НИКТО! СПЕШИТЕ!
Quote
 
 
0 #6331 AleksandrAlura 2020-02-09 08:09
Полчаса просматривал контент сети, и вдруг к своему восторгу открыл красивый вебсайт. Вот посмотрите: окна веко воронеж . Для нас данный сайт оказался довольно полезным. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6330 AnatoliyChepe 2020-02-09 04:27
Несколько дней назад осматривал содержимое сети интернет, случайно к своему восторгу обнаружил красивый сайт. Вот гляньте: Коуч . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт произвел хорошее впечатление. Пока!
Quote
 
 
0 #6329 Francisbus 2020-02-09 04:22
garagebible
Quote
 
 
0 #6328 Palma 2020-02-08 16:52
It's appropriate time to make some plans for
the long run and it's time to be happy. I've read this post and if I could I desire to recommend you few interesting things
or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article.
I desire to learn more issues about it!

Here is my site; купить виагру с доставкой: https://viagravonline.com/
Quote
 
 
0 #6327 SemenPrire 2020-02-08 12:02
Сегодня вечером изучал контент инета, неожиданно к своему удивлению увидел четкий сайт. Ссылка на него: https://vulkangrand1.ru/ . Для меня вышеуказанный вебсайт произвел радостное впечатление. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6326 RostislavReree 2020-02-08 05:07
Сегодня исследовал материалы сети интернет, неожиданно к своему восторгу обнаружил отличный сайт. Смотрите: https://vylkan-million.ru/ . Для меня вышеуказанный веб-сайт оказался довольно полезным. Всего наилучшего!
Quote
 
 
0 #6325 TarasBal 2020-02-08 05:00
Час назад познавал контент сети интернет, при этом к своему удивлению обнаружил отличный сайт. Посмотрите: https://vulkan-neon.ru/: https://vulkan-neon.ru/ . Для моих близких вышеуказанный ресурс показался весьма нужным. Пока!
Quote
 
 
0 #6324 FlorenceLyday 2020-02-08 04:05
garagebible
Quote
 
 
0 #6323 FionaNen 2020-02-08 02:51
garagebible
Quote
 
 
0 #6322 Evelynquarm 2020-02-07 14:26
https://www.openstreetmap.org/user/garagebible
Quote
 
 
0 #6321 EvanOpich 2020-02-06 21:48
https://www.slideserve.com/ogryzok2017
Quote
 
 
0 #6320 CortezBow 2020-02-06 17:28
Раскрутка сайтов в Астрахани это проведение целого блока специальных мероприятий для привлечения постоянных посетителей, улучшения занимаемых позиций в поисковых системах по конкретным ключевым запросам. После проведения таких мероприятий клиент получит гарантированное продвижение сайта, который займет лидирующие места в выдачи Яндекса. Информация взята с сайта раскрутки и продвижения интерент магазинов в яндексе https://web-studio.red/astrahan/
Quote
 
 
0 #6319 Pavelrow 2020-02-06 15:27
Индивидуалки СПб - дешевые и дорогие проститутки СПБ шлюхи Питера, путаны в Санкт-Петербург е.
Quote
 
 
0 #6318 EthanOpich 2020-02-06 01:17
https://www.slideserve.com/ogryzok2017
Quote
 
 
0 #6317 Erinquarm 2020-02-05 18:49
https://issuu.com/garage2020
Quote
 
 
0 #6316 OlegClofe 2020-02-05 01:03
Раскрутка сайтов в Подольске это проведение целого блока специальных мероприятий для привлечения постоянных посетителей, улучшения занимаемых позиций в поисковых системах по конкретным ключевым запросам. После проведения таких мероприятий клиент получит гарантированное продвижение сайта, который займет лидирующие места в выдачи Яндекса. Информация взята с сайта раскрутки и продвижения интерент магазинов в яндексе https://web-studio.red/podolsk/
Quote
 
 
0 #6315 PetricoRo 2020-02-05 01:01
Prostitutas e escoltar St. Petersburg, elite, caro, barato. Anuncios de servicos sexuais e para saloes de sexo em St. Petersburg. https://prostitutki-spb.com/portuguese/
Quote
 
 
0 #6314 Stevensluff 2020-02-05 00:40
Немало изучал содержимое сети интернет, неожиданно к своему восторгу увидел отличный сайт. Смотрите: мужчина врет . Для меня этот вебсайт показался довольно оригинальным. Пока!
Quote
 
 
0 #6313 OstapicoRo 2020-02-03 21:26
Элитный эскорт в Питере одна из основных причин, почему мужчины выбирают услуги эскорта, - это реализовать свои уникальные фантазии. Если вы думали о странных фантазиях или хотите максимально использовать свое время с девушкой, наши девочки - лучшие. https://prostitutki-spb.com/elite-escort/
Quote
 
 
0 #6312 Marina B 2020-02-03 14:05
Добрый день!

Скажите, Вы хотите зapaбывать
на YouTube от 1OOO р. в день
с помощью партнерок и Google Adsense?

---
Зapaбатывайте на YouTube, легко!
Quote
 
 
0 #6311 NikitaSully 2020-02-02 16:30
Все утро разглядывал данные сети, неожиданно к своему удивлению увидел интересный веб-сайт. Вот ссылка: https://vzlomchik2.com/vzlom_mamba.html . Для меня этот ресурс явился очень привлекательным . Всем пока!
Quote
 
 
0 #6310 Jeanna 2020-02-01 22:26
We are a group of volunteers and opening a new
scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. Youu have done an impressive job
and our whole community will be grateful to you.


Here iis mmy web site - easy weight loss: http://miran.s16.xrea.com/cgi-bin/aska.xcg/main/top.html
Quote
 
 
0 #6309 Maksimtek 2020-02-01 19:19
На днях исследовал содержимое интернет, и неожиданно к своему удивлению увидел нужный веб-сайт. Гляньте: https://vzlomchik2.com/vzlom-odnoklassniki-zakazat.html . Для меня данный вебсайт произвел хорошее впечатление. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6308 MihailCic 2020-01-31 16:31
Целый час смотрел контент сети, при этом к своему удивлению заметил четкий сайт. Вот ссылка: https://vzlomchik2.com/vzlom-odnoklassnikov-zakazat.html . Для меня данный ресурс оказал радостное впечатление. Успехов всем!
Quote
 
 
0 #6307 RobertaDwelt 2020-01-30 16:06
Оочень хороший препарат, побочек вообще небыло


дазатиниб инструкция отзывы
Quote
 
 
0 #6306 Jerri 2020-01-30 07:41
certainly like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts.
Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the reality on the other hand I'll
surely come back again.

My blog post - дженерики виагры купить: https://viagravonline.com/
Quote
 
 
0 #6305 Briancef 2020-01-29 16:55
https://valid-cc.com
Quote
 
 
0 #6304 Matveysweri 2020-01-29 14:34
сустафин где купить крем от суставов
Quote
 
 
0 #6303 Maritza 2020-01-29 13:04
Hell there, You've done an excellent job. I'll definitely dig it
and in my view suggest to my friends. I'm sure they'll bbe benefited
from this weeb site.

Also visit my web blog :: diet food: http://dynamiques-du-droit.cnrs.fr/spip.php?page=recherche&recherche=http%3A%2F%2Fbongdaplut.net%2Fplus%2Fprofile.php%3Fid%3D126803&submit.x=0&submit.y=0
Quote
 
 
0 #6302 Eugenio 2020-01-29 08:37
I was suggested this website by my cousin. I am
not sure whether this post is written by him
as nobody else know such detailed about my trouble.
You're amazing! Thanks!

Look into my homepage; виагра
для женщин купить: https://viagravonline.com/
Quote
 
 
0 #6301 Markecole 2020-01-28 20:41
диетоника натуральный комплекс противоцеллюлит ный
Quote
 
 
0 #6300 BriannaAdalk 2020-01-28 13:28
https://valid-cc.com
Quote
 
 
0 #6299 Makarged 2020-01-27 23:20
фаллостон+ мужской крем для увеличения заказать
Quote
 
 
0 #6298 Terrywhaxy 2020-01-27 23:06
Фалллос Поклонение фаллосу как продолжателю жизни и символу мужской силы и фертильности является культом, известным с древнейших времен, начиная от неолита до настоящего времени : seks https://big-penis.com.ru/39.html - Культ фаллоса Поклонение фаллосу.
Quote
 
 
0 #6297 SidneyLic 2020-01-26 14:43
Фиксатор Валюфикс®
СКАЖИТЕ «НЕТ» БОЛИ В СТУПНЯХ И
НЕКРАСИВЫМ «КОСТОЧКАМ» НА НОГАХ!
ВЕРНИТЕ КРАСОТУ И ЗДОРОВЬЕ СВОИМ НОГАМ!

Лучшее средство для ног Валюфикс®
*Возвращает стопе природную форму,предохран яет и снимает болезненную опухоль.
*Шина выпрямляет сдавленные и искривленные мягкие части основного сустава большого пальца, а также исправляет развивающееся искривление
*Предотвращает дальнейшее прогрессировани е деформации сустава.

ЗАКАЖИТЕ СЕЙЧАС СО СКИДКОЙ 50% + АКЦИИ И ПОДАРКИ ОТ МАГАЗИНА!
БЕЗ ПОДАРКА НЕ ОСТАНЕТСЯ НИКТО! СПЕШИТЕ!
Quote
 
 
0 #6296 Levwal 2020-01-26 01:21
Минут десять исследовал содержание инета, и к своему восторгу открыл интересный веб-сайт. Смотрите: https://xn---74-5cdahhue4afgecmh9an3av2r6d.xn--p1ai/ . Для нас этот ресурс произвел яркое впечатление. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6295 Cary 2020-01-25 10:02
It's great that you are getting ideas from this article as well as from
our discussion made here.

My blog post ... skin care products: http://www.pensatodanoi.it/cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-logo-internet-1-1-png/
Quote
 
 
0 #6294 Luther 2020-01-25 07:46
Whats up are using Wordpress for your site platform?

I'm new to the blog world but I'm trying to get started
and create my own. Do you need any coding expertise to make your own blog?
Any help would be greatly appreciated!

Visit my page: купить
виагру в нижнем новгороде: https://viagravonline.com/
Quote
 
 
0 #6293 Mariapax 2020-01-22 20:24
twitter downloader
download twitter video
twitter downloader
download twitter video online
Quote
 
 
0 #6292 UlyssesSer 2020-01-21 19:29
download video from twitter
download twitter video online
download twitter video
download twitter video
Quote
 
 
0 #6291 KiraPam 2020-01-20 04:56
Здесь можно Suninat 50mg (Сунитиниб) - Сунинат (Sunitinib) - аналог Сутент купить.
Лекарство назначают больным, страдающим от онкологии желудка,
кишечника, поджелудочной железы, полипов толстой кишки,
новообразований в почке и прочих злокачественных опухолей,
связанных с желудочно-кишеч ным трактом.


сколько живут +на сунитиниб
Quote
 
 
0 #6290 JamesFlank 2020-01-17 23:14
Препарат : Препараты https://big-penis.com.ru/92.html - Состав Маджик Стафф Семена Коикса (Бусенника обыкновенного)

Вай
Quote
 
 
0 #6289 RamiroImirl 2020-01-17 05:16
https://lololololomeka.com
Quote
 
 
0 #6288 Latrice 2020-01-17 04:57
Hello! Quick question that's entirely off topic.
Do you know how to make your site mobile friendly? My blog
looks weird when browsing from my iphone. I'm trying to find a theme or
plugin that might be able to resolve this problem.
If you have any recommendations , please share.
Cheers!

Here is my web page гдз
михеева: http://schoolzoma.webcindario.com/sitemap.xml
Quote
 
 
0 #6287 Richardjit 2020-01-17 00:51
Ремонт дверей межкомнатных дешевая замена стекла заменить стекло в двери на авито в дорогомилово
Quote
 
 
0 #6286 RamiroImirl 2020-01-16 16:46
https://lololololomeka.com
Quote
 
 
0 #6285 Chesterlap 2020-01-16 05:12
https://lololololomeka.com
Quote
 
 
0 #6284 Sheilafut 2020-01-15 16:52
https://manufacturers.network/user/vimeo/
Quote
 
 
0 #6283 Konstantineuron 2020-01-14 16:50
Этой ночью изучал данные инета, при этом к своему восторгу заметил замечательный сайт. Гляньте: 1xbet . Для меня данный вебсайт произвел хорошее впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6282 Ilyaeuron 2020-01-14 06:58
Несколько минут пересматривал контент сети, при этом к своему удивлению обнаружил прекрасный ресурс. Вот гляньте: сайт 1xbet . Для меня этот сайт оказал яркое впечатление. Удачи!
Quote
 
 
0 #6281 Jennaroova 2020-01-13 04:10
https://stream1to1.com/11-2-halloween-the-curse-of-michael-myers.html
Quote
 
 
0 #6280 Jefferyroova 2020-01-12 04:27
https://hmmmovie.me/9-35-papa.html
Quote
 
 
0 #6279 Saundra 2020-01-11 13:00
Yes! Finally something about download mac dating online book chat essay and best Work What When New
play discount coupon sales deals promotions prize promo rebate voucher reward free courses study hair android apk code and
this we say her she or one my there get time just make good
some other want because file.

Feel free to surf to my website http://karenz3438.duckdns.org: http://elizabethew8876.duckdns.org/
Quote
 
 
0 #6278 DonaldZem 2020-01-11 10:38
quick payday loans
payday
best payday loan site
Quote
 
 
0 #6277 RichardDup 2020-01-10 22:54
как зайти на тор гидра с телефона
Quote
 
 
0 #6276 Egorwouro 2020-01-10 00:49
Сегодня утром исследовал данные инет, и к своему восторгу открыл неплохой вебсайт. Посмотрите: гидромассажный бассейн цена . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт явился весьма нужным. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6275 Gregorysem 2020-01-09 21:47
hydraruzxpnew4a f onion catalog
Quote
 
 
0 #6274 RichardDup 2020-01-09 19:14
hydra telegram official
Quote
 
 
0 #6273 FrancisLaw 2020-01-09 18:32
Фиксатор Валюфикс®
СКАЖИТЕ «НЕТ» БОЛИ В СТУПНЯХ И
НЕКРАСИВЫМ «КОСТОЧКАМ» НА НОГАХ!
ВЕРНИТЕ КРАСОТУ И ЗДОРОВЬЕ СВОИМ НОГАМ!

Профессищнальна я шина Валюфикс®
*Возвращает стопе природную форму,предохран яет и снимает болезненную опухоль.
*Шина выпрямляет сдавленные и искривленные мягкие части основного сустава большого пальца, а также исправляет развивающееся искривление
*Предотвращает дальнейшее прогрессировани е деформации сустава.

ЗАКАЖИТЕ СЕЙЧАС СО СКИДКОЙ 50% + АКЦИИ И ПОДАРКИ ОТ МАГАЗИНА!
БЕЗ ПОДАРКА НЕ ОСТАНЕТСЯ НИКТО! СПЕШИТЕ!
Quote
 
 
0 #6272 JeremyJelry 2020-01-09 07:36
Если Вы когда-нибудь испытывали разочарование от неудачной попытки наладить отношения с привлекательной женщиной, то наступило время покончить с полосой неудач и использовать Ваш шанс – Феромон Нексус! Если Вы готовы убедиться в том, насколько НЕКСУС Феромон быстро и эффективно привлекает женщин – СДЕЛАЙТЕ ЗАКАЗ сейчас!Заказать феромон для обольщения женщин Опрос 100 мужчин, пользующихся НЕКСУС Феромон, показал усиление зрительного контакта с женщинами в 92% случаев, увеличение числа улыбок во время общения с женщинами в 89% случаев, в 76% незнакомые женщины заводили с респондентами беседу, в 81% - проявляли инициативу во время знакомства, 68% отметили увеличение количества свиданий и сексуальных контактов : Препараты https://big-penis.com.ru/preparatyi/nexus-main.html - Феромон двойной концентрации Как стать сексуально привлекательным ?
Quote
 
 
0 #6271 Evgeniywouro 2020-01-09 05:14
Целый день анализировал содержимое инета, случайно к своему удивлению обнаружил актуальный веб-сайт. Вот смотрите: оборудование для бассейнов . Для моих близких данный сайт оказался довольно привлекательным . До встречи!
Quote
 
 
0 #6270 Jasper 2020-01-08 07:13
Greetings from Ohio! I'm bored to death at work so I decided to
browse your website on my iphone during lunch break.
I really like the info you provide here and
can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog
loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G ..
Anyhow, good site!

Feel free to visit my web page: купить виагру в интернет: https://viagravonline.com/
Quote
 
 
0 #6269 DmitriyHax 2020-01-08 04:32
Минут пять серфил материалы инет, вдруг к своему восторгу обнаружил отличный ресурс. Посмотрите: Покер клуб Минск . Для нас вышеуказанный ресурс оказался очень важным. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6268 Jeffreyjam 2020-01-07 07:56
Гормон роста.РњРµ РґРёРєРё Рѕ Новитал. ВыработРєР° собствеРЅРЅРѕРіРѕ РіРѕСЂРјРѕРЅР° роста.РќРѕ витал - ответы Рё РІРѕРїСЂРѕСЃС‹. ВыработРєР° РіРѕСЂРјРѕРЅР° роста СЃ помощью БАД Новитал. http://preparation.su/report-novital.html - Show more!..
Quote
 
 
0 #6267 TonyaBak 2020-01-05 08:52
софосбувир +и даклатасвир цена +в россии 2018
Quote
 
 
0 #6266 Glebsuime 2020-01-05 02:29
Целый вечер смотрел содержание инета, случайно к своему восторгу открыл поучительный вебсайт. Вот посмотрите: пиво на разлив Минск . Для моих близких этот вебсайт оказал хорошее впечатление. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6265 MariacIp 2020-01-01 01:46
Доброго времени суток
Рекомендует врач
Очень дешевые препараты


Визимпро стоимость
Quote
 
 
0 #6264 MariacIp 2019-12-31 22:17
Приветствую вас
Знакомые покупали
Препараты


Палбац (Palbociclib) – Palbace (Палбоциклиб) 75 мг
Quote
 
 
0 #6263 YulyaPROtrouck 2019-12-31 20:08
На сайте Blog-News.PRO представлены записи знаменитых и начинающих блогеров, а также самые острые публикации пользователей социальных сетей на самые актуальные темы, которые будоражат воображение общественности. Все опубликованные на сайте материалы не подвергаются редакции и изменениям во избежание нарушения авторских прав.

На сайте Blog-News.PRO собраны лучшие и популярные публикации со всех социальных сетей, видеопорталов, блогов, которые представлены на справедливый суд общественности.

Blog-News.PRO создан для Вас по Вашими же требованиям ( или запросами). Мы будем сопровождать вас (в лабиринтах ) тернистого пути блогосферы и станет для вас своеобразным компасом, дифференцирующи й фальсификацию от правды, некачественное от качественной информации. Мы надеемся, что в ближайшем будущем Blog-News.PRO станет Вашим верным другом и неотъемлемой частью Вашей повседневной жизни.

https://www.blog-news.pro/
Quote
 
 
0 #6262 Matthewgem 2019-12-31 05:01
apollon market link - apollon market darknet, apollon market address
Quote
 
 
0 #6261 Albertzex 2019-12-31 04:51
I love Bitniex Exchange - Bitniex Trade Altcoins, Bitniex Institutional Services
Quote
 
 
0 #6260 Georgiyhes 2019-12-28 15:27
Сегодня утром разглядывал содержимое инет, случайно к своему восторгу увидел отличный сайт. Гляньте: xxnx . Для нас данный сайт произвел радостное впечатление. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6259 PrincessSnip 2019-12-27 23:19
Hello. And Bye.
Quote
 
 
0 #6258 JhselhDen 2019-12-25 12:25
НОВОГОДНИЕ ПОДАРКИ СО СКИДКАМИ !!!
Маска-пленка CLEDBEL
ULTRA LIFT 24K GOLD со СКИДКОЙ 50%

Маска-пленка с лифтинг-эффекто м Cledbel 24K Gold – это эффективное уходовое средство, которое должно быть в косметичке каждой девушки !
1.ВЫ НАВСЕГДА ЗАБУДЕТЕ о свисание кожи
подбородка
2.Устраняет прыщи и черные точки
3.Маска эффективно борется с преждевременным старением, помогает предотвратить морщинки или разгладить уже имеющиеся

ЗАКАЖИТЕ СЕЙЧАС СО СКИДКОЙ 50% на Офицальном сайте!!!
* ОПЛАТА ПРИ ПОЛУЧЕНИЕ НА ПОЧТЕ *
Quote
 
 
0 #6257 TuristGak 2019-12-25 08:29
С Новым 2020 годом друзья! Приглашаем в систему высоких заработков нового формата. У нас НЕТ пирамид, НЕТ матриц, НЕТ инвестиций. У нас живая очередь. Аналогов в Мире НЕТ! Вход в систему всего $0.01 (один цент). Выплаты на PAYEER без проблем. Нам не стыдно за нашу систему! На финансовом рынке уже 5 лет и всегда на связи... Приходите к нам и зовите друзей, будет интернесно! Ознакомтесь пожалуйста тут.
ENG

Happy new year 2020 friends! We invite you to the system of high earnings of the new format. We HAVE no pyramids, no matrices, no investments. We have a live queue. There are no analogues in the World! Login is only $0.01 (one cent). Payments on PAYEER without problems. We are not ashamed of our system! In the financial market for 5 years and always in touch... Come to us and call your friends, it will be fun! Read on this resource
.
Quote
 
 
0 #6256 MichaelSit 2019-12-25 00:56
https://lololololomeka.com
Quote
 
 
0 #6255 JamesLom 2019-12-23 16:12
Продажа песка

Продажа песка
Quote
 
 
0 #6254 MichaelSit 2019-12-21 22:36
https://lololololomeka.com
Quote
 
 
0 #6253 Vladlenbog 2019-12-21 20:00
Несколько дней назад наблюдал данные интернет, при этом к своему удивлению обнаружил замечательный ресурс. Вот ссылка: рулетка для бомжей . Для нас данный сайт показался очень полезным. Успехов всем!
Quote
 
 
0 #6252 VincentJes 2019-12-21 17:41
Объединение детективов
Предлагаем широкий ассортимент услуг частного детективного агентства для частных лиц и компаний.
В нашей команде работают исключительно профессионалы, приятный ценник, оперативность на высоте.

Сбор и анализ абсолютно любой информации на физ. и юр. лиц;
Поиск физического места нахождения, детализация сотовых операторов;
Извлечение переписок социальных сетей, e-mail и Whatsapp, Telegram;
Поиск людей;
Удаление компромата в интернете;
Удаленная СБ для Вашего предприятия;
Коммерческий шпионаж
Моб телефон: 7(985)9157848 Вацап, Telegram, Вайбер

Предпочитаемый способ связи с ДА Чекист - мессенджеры WhatsApp или Телеграм - для нас важна Ваша безопасность.

Пожалуйста не отвечайте в текущем диалоге. Используйте указанные контакты агентства
Quote
 
 
0 #6251 GennadiyGlody 2019-12-20 23:54
Сегодня утром осматривал содержание интернет, при этом к своему восторгу увидел неплохой вебсайт. Вот посмотрите: создать мем . Для нас вышеуказанный вебсайт показался весьма нужным. До свидания!
Quote
 
 
0 #6250 Vladislavbog 2019-12-20 23:17
Прошлой ночью просматривал содержание сети, и к своему удивлению открыл четкий сайт. Вот посмотрите: ставки кс го рулетка . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт оказался очень нужным. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6249 SergeyAmelf 2019-12-20 01:55
http://bit.ly/2S3PESz
Как находят друг друга люди с нестандартной сексуальной ориентацией – известно, а как находят друг друга педофилы. Мы не знаем, как легко вовлек ли Данченко Сергей Владимирович, 1990 г. р. Свою подругу Симоненко Юлию Владимировну, 1993 г.р. в свои игры, но получил от нее полную поддержку и возможность контролировать ситуацию. Нелегальные мигранты из Украины легко устраиваются делать строительные работы к своим нанимателям и постепенно завоевывая их доверие и оставаясь наедине с их детьми – начинают обучать их недетским «ролевым» играм. Пара ходит «по краю», но пока еще ни одна семья ни привлекла внимание полиции к их «забавам.
Quote
 
 
0 #6248 YuliaAmelf 2019-12-19 01:54
http://bit.ly/2S3PESz
Педофилов можно пожалеть, ведь не они виноваты в возникновении отклонения в своей психике. Но жалость как-то уходит, когда беда грозит собственным детям. От встречи с педофилом не застрахует на 100% ни правильный детский сад, ни элитная школа. Но временами ситуацию создают сами родители, когда нанимают без договора строителей – нелегальных мигрантов и затем привыкнув к ним, оставляют с ними детей. Пара Данченко Сергей Владимирович, 1990 г. р. и Симоненко Юлия Владимировна, 1993 г.р. на свободе и успешно «отыгрывает» добросовестных строителей. Но с детьми, которых им оставляют доверчивые наниматели, они играют в иные «ролевые» игры. Пара великолепно подстраховывает друг друга, и пока не переходит ту грань, когда у родителей может возникнуть желание вызвать полицию.
Quote
 
 
0 #6247 Vladimircig 2019-12-18 05:29
Минут десять мониторил данные инет, неожиданно к своему удивлению увидел полезный ресурс. Гляньте: http://sexchatlivewebcam.com/ . Для меня вышеуказанный ресурс произвел радостное впечатление. Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6246 LesterCic 2019-12-17 16:26
installs partners PPL - pay per install 2019-2018, Pay Per Install Network
Quote
 
 
0 #6245 lenOKUserb 2019-12-17 12:48
Заработок без вложений в интернете!

Здесь собран список проверенных и лучших сайтов для заработка без вложений!
Например, можно зарабатывать на прохождении простых заданий, опросов, тестов, лайках.
Либо можете запустить программу, которая в автоматическом режиме будет показывать рекламу, и платить вам деньги!
Сервисы проверены годами, выплаты регулярные!
Список сайтов: http://bit.ly/2LrVwRg
Quote
 
 
0 #6244 Laurel 2019-12-16 00:04
Somebody essentially lend a hand to make seriously posts
I might state. That is the very first time I frequented your
web page and so far? I amazed with the research you made to create this actual publish
incredible. Wonderful process!

Here is my site: past progressive tense games (Barrett: http://nigeriannavy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=7du.de%2Fmslotntc33com243093)
Quote
 
 
0 #6243 Vitaliytic 2019-12-15 04:31
Почти час исследовал данные инета, при этом к своему восторгу открыл полезный вебсайт. Вот посмотрите: http://pokraska-auto.com.ua/ . Для нас этот сайт оказал хорошее впечатление. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6242 Selma 2019-12-12 08:02
Hi there! This is my first comment here so I just
wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your articles.
Can you recommend any other blogs/websites/ forums that deal with
the same topics? Thanks a lot!

Review my web page - progressive
games casino: https://Hostimize.com/m2slotspeed386718
Quote
 
 
0 #6241 RobertAmomentee 2019-12-12 00:48
Hello. And Bye.
Quote
 
 
0 #6240 Еlena87 2019-12-11 13:49
женский.томск.р ус Здесь вы найдете полезные статьи, ответы на интересующие вопросы, а именно про женское здоровье, чем лечиться, что влияет и как решить, как повести себя в психологически сложной ситуации. Про материнство, про заботу о ребенке на протяжении долгого времени, вплоть до его совершеннолетия .
Quote
 
 
0 #6239 MichaelHal 2019-12-11 00:51
Александр Пушкин родился в Москве 6 июня 1799 г. Он рос вместе со старшей сестрой и младшим братом. Подробнее в яндексе.
Quote
 
 
0 #6238 CharlesLox 2019-12-10 16:11
Жизнь с запущенным раком простаты может быть подавляющей. Важно понимать как болезнь, так и ваше лечение, чтобы вы могли принимать активное участие в принятии решений о вашем лечении.
Если уровень простат-специфи ческого антигена (ПСА) постоянно повышается во время лечения, которое снижает уровень тестостерона, это может означать, что ваш рак простаты прогрессирует. Прогрессировани е означает, что рак ухудшается или распространяетс я.

Когда это произойдет, ваше лечение может измениться. Вот почему ваш врач может назначить XTANDI - лечение, которое может помочь замедлить прогрессировани е.


препарат кстанди отзывы
Quote
 
 
0 #6237 JerryBek 2019-12-10 09:07
Hollywood Hot scenes - gina stiebitz nude, nude movie scenes
Quote
 
 
0 #6236 ViktorCon 2019-12-09 06:15
Прошлой ночью наблюдал контент интернет, и неожиданно к своему удивлению увидел хороший вебсайт. Гляньте: скачать fb2 Летописи Разлома 3. Хранитель Мечей. Странствия . Для нас этот ресурс явился довольно полезным. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6235 Allengrart 2019-12-08 20:30
Мы собрали все отзывы реальных игроков казино Вулкан в одном месте и составили народный рейтинг!
Оставить свой отзыв можно здесь: https://vulkancomments.ru/
Quote
 
 
0 #6234 Valentinvialk 2019-12-08 13:35
Недавно смотрел содержание сети, и вдруг к своему восторгу открыл поучительный веб-сайт. Гляньте: ножи из японии от производителей . Для нас данный веб-сайт произвел хорошее впечатление. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6233 ValeriyBredY 2019-12-08 13:31
Накануне пересматривал содержимое сети, и к своему удивлению увидел важный вебсайт. Вот смотрите: нож кухонный деба . Для меня данный сайт оказался очень неплохим. Удачи!
Quote
 
 
0 #6232 Vadimacawl 2019-12-08 10:13
Утром мониторил контент сети, и неожиданно к своему восторгу увидел прелестный вебсайт. Смотрите: нож сантока . Для меня вышеуказанный веб-сайт оказал незабываемое впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6231 ArseniyGax 2019-12-08 09:23
Пару часов назад анализировал данные интернет, и вдруг к своему удивлению заметил прелестный веб-сайт. Вот он: открыть onion . Для нас данный сайт показался очень привлекательным . Всего наилучшего!
Quote
 
 
0 #6230 VasiliyCon 2019-12-08 08:37
Сегодня утром разглядывал содержание инет, и вдруг к своему удивлению обнаружил нужный ресурс. Смотрите: скачать fb2 . Для меня данный ресурс явился весьма неплохим. До свидания!
Quote
 
 
0 #6229 MagicKaaftex 2019-12-07 16:12
белая магия на здоровье
Quote
 
 
0 #6228 ArkadiyGax 2019-12-07 06:23
Ночью разглядывал контент инета, и вдруг к своему удивлению открыл прекрасный веб-сайт. Я про него: рабочие зеркала hydra . Для моих близких этот сайт оказался весьма нужным. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6227 Borisantib 2019-12-06 23:25
Целый день серфил данные инета, и к своему удивлению обнаружил прекрасный ресурс. Вот смотрите: кухонный японский клинок от производителя . Для моих близких вышеуказанный сайт показался довольно оригинальным. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6226 BogdanRok 2019-12-06 23:16
Весь день познавал содержание сети, и неожиданно к своему удивлению увидел важный веб-сайт. Вот ссылка: японский кухонный нож сантоку . Для нас вышеуказанный веб-сайт произвел хорошее впечатление. Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6225 Artemacawl 2019-12-06 19:05
Этой ночью осматривал данные инет, при этом к своему восторгу обнаружил неплохой веб-сайт. Смотрите: Сантоку . Для нас данный веб-сайт произвел яркое впечатление. Успехов всем!
Quote
 
 
0 #6224 Felixopeta 2019-12-06 06:36
Прошлым вечером пересматривал данные инета, и вдруг к своему восторгу обнаружил отличный ресурс. Вот посмотрите: hydra через андройд . Для меня данный вебсайт показался очень важным. Пока!
Quote
 
 
0 #6223 AndreyNut 2019-12-06 02:49
Всю ночь серфил данные интернет, и вдруг к своему удивлению открыл крутой вебсайт. Вот смотрите: Голые женщины . Для моих близких вышеуказанный сайт оказал яркое впечатление. Пока!
Quote
 
 
0 #6222 Aleksandracawl 2019-12-05 08:53
На прошлой неделе осматривал данные инета, вдруг к своему восторгу заметил познавательный ресурс. Вот ссылка: японские кухонные клинки . Для нас этот сайт явился весьма привлекательным . Удачи!
Quote
 
 
0 #6221 Edwinwar 2019-12-05 04:46
Сегодня утром мониторил содержимое инета, и к своему удивлению открыл познавательный ресурс. Ссылка на него: японские кухонные клинки . Для моих близких этот вебсайт оказал незабываемое впечатление. Удачи!
Quote
 
 
0 #6220 AlexeyBeW 2019-12-05 04:42
Весь день смотрел содержание инет, неожиданно к своему восторгу открыл прелестный веб-сайт. Посмотрите: японский кухонный нож накири . Для меня вышеуказанный веб-сайт произвел радостное впечатление. Пока!
Quote
 
 
0 #6219 kotwal 2019-12-05 02:19
Тут можно прочитать про Какова скорость звука?, а ещё интересно написано про Почему мы слышим эхо?

https://yourdesires.ru/finance/business-news/568-raex-ekspert-ra-ponizil-reyting-banku-pervomayskiy-do-urovnya-v-i-izmenil-prognoz-na-negativnyy.html
Quote
 
 
0 #6218 FrankFuh 2019-12-01 20:48
Приветствую!

Делаю на заказ лендинги гемблинг тематики.
Демо моих работ:

https://vulkan-deluxe-casino.ru
https://joykasinos.ru
https://pharaoncasinoclub.ru
https://eldoradocasinoslot.ru
https://championsslot.ru
https://casino-super-slots.ru
https://cazino-x.ru

Пишите, дёшево
Quote
 
 
0 #6217 OlegJEw 2019-11-30 16:43
Все работают по-разному, большинство честно, но есть и такие люди, как Самокаев Олег Андреевич, 54 года, житель г. Йошкар-Ола Республики Марий ЭЛ. Он официально имеет предприятие ООО "МДФ", но деревообработка – лишь часть криминальной империи. С помощью своих юристов Перова Владимира Юрьевича и Боголепова Александра Николаевича, бывших сотрудников МВД, Самокаев Олег заранее планирует и создает «схемы» позволяющие без наказано кидать компаньонов. Он старается работать без договоров, получив деньги, сразу обрывает общение со своими компаньонами, и даже подает на них в суд и всегда выигрывает процессы! Удивительно, но за 6 лет ни одной осечки, зато прибыль исчисляется десятками миллионов рублей. http://www.uslugiseo.ru/p/blog-page_79.html
Quote
 
 
0 #6216 Samokaevsi 2019-11-30 16:33
Давно прошли лихие 90-е, но в ряде регионов время остановилось, как в республике Марий Эл. Тут можно все, удалить моральные преграды, и шагать по головам, зарабатывая серьезные деньги. Самокаев Олега Андреевич выбрал именно этот путь, и если в первый год работы его компании ООО «МДФ» были убытки в размере 97 тыс. рублей, то в 2017 году уже показана прибыль 4 314 т. руб., примерно такие же показатели, но это лишь официально. На самом деле, доход Олега Самокаева гораздо выше, по некоторым сведениям более 100 миллионов рублей, и складывается из неуплаты налогов, махинаций с ворованным лесом, а также банальными «кидками» партнеров. http://www.uslugiseo.ru/p/blog-page_79.html
Quote
 
 
0 #6215 Zhekamig 2019-11-30 11:54
Я не спумер, мне просто есть хочется. Надежные лицензионные игровые слоты туточки: https://slots-info.ru/
Quote
 
 
0 #6214 Thomasrix 2019-11-29 11:37
GerardoDrego
Quote
 
 
0 #6213 TrofimGag 2019-11-29 06:22
Недавно анализировал материалы сети, случайно к своему восторгу открыл четкий ресурс. Вот гляньте: надежные инвестиции денег 2020 . Для меня вышеуказанный сайт оказал незабываемое впечатление. Успехов всем!
Quote
 
 
0 #6212 StasKeque 2019-11-29 01:30
Несколько дней назад серфил материалы сети, при этом к своему удивлению открыл важный ресурс. Гляньте: порно 18 лет анал . Для нас данный вебсайт произвел радостное впечатление. Пока!
Quote
 
 
0 #6211 Robertsnunk 2019-11-28 20:59
GerardoDrego
Quote
 
 
0 #6210 MatthewBotte 2019-11-28 18:22
GerardoDrego
Quote
 
 
0 #6209 Tihonclica 2019-11-28 05:01
Сегодня вечером осматривал содержимое инета, вдруг к своему удивлению обнаружил хороший веб-сайт. Посмотрите: выгодно вложить деньги под проценты . Для меня данный сайт произвел радостное впечатление. Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6208 Filippbruch 2019-11-28 04:32
Переходите по ссылке https://touchnew-art.ru/lgn.php?redirect=viagra - заказывайте аналоги Cialis, Levitra, Viagra, а также прочую продукцию компании Pheizer в нашем darknet-магазин е (пересылка на Onion произойдет после ввода логина(ваша почта) и пароля (11111))!
Order generic pharma pills (Cialis, Levitra, Viagra, and other Pheizer erective medicine) at https://touchnew-art.ru/lgn.php?redirect=viagra! Get your account at dark-web shop TOUCH after entering your email and password (11111) in the required fields.
Quote
 
 
0 #6207 StasKeque 2019-11-27 21:29
Целый час исследовал содержимое инета, неожиданно к своему удивлению увидел четкий вебсайт. Ссылка на него: порно со стариками . Для нас вышеуказанный веб-сайт произвел яркое впечатление. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6206 SergeyKeque 2019-11-27 04:57
Некоторое время серфил содержание инета, и к своему удивлению заметил отличный веб-сайт. Вот посмотрите: порно унижение . Для меня этот веб-сайт оказал яркое впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6205 Timofeyelore 2019-11-27 03:58
Минут пять смотрел содержимое интернет, и неожиданно к своему восторгу увидел познавательный ресурс. Я про него: куда вложить деньги для пассивного дохода варианты . Для моих близких данный ресурс оказал радостное впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6204 Fedorbruch 2019-11-27 03:08
Переходите по ссылке https://touchnew-art.ru/lgn.php?redirect=viagra - заказывайте аналоги Cialis, Levitra, Viagra, а также прочую продукцию компании Pheizer в нашем darknet-магазин е (пересылка на Onion произойдет после ввода логина(ваша почта) и пароля (11111))!
Order generic pharma pills (Cialis, Levitra, Viagra, and other Pheizer erective medicine) at https://touchnew-art.ru/lgn.php?redirect=viagra! Get your account at dark-web shop TOUCH after entering your email and password (11111) in the required fields.
Quote
 
 
0 #6203 GerardoDrego 2019-11-26 18:44
GerardoDrego
Quote
 
 
0 #6202 RuslanLeddy 2019-11-26 06:36
зоо порно бесплатно
купить наркотики через закладки
наркотики курительные смеси
детское порно видео
зоо порно видео бесплатно
детское порно скачать бесплатно
купить наркотики киев
проститутки видео
зоо порно смотреть онлайн
детское порно онлайн бесплатно
Quote
 
 
0 #6201 WillieUndix 2019-11-26 05:22
курительные смеси и порошки
зоо порно рассказы
порно видео зоофилы
проститутки новгорода
лсд наркотик купить
магазин курительных смесей
детские порно ролики
купить наркотики тор
телефоны проституток
детские порно ролики
Quote
 
 
0 #6200 RodionNix 2019-11-26 00:22
спайс наркотики купить
детское порно онлайн бесплатно
проститутки индивидуалки
детское порно бесплатно
детские порно истории
купить огнестрельное оружие цены
Quote
 
 
0 #6199 PotapKnids 2019-11-25 04:48
Эскорт услуги СПБ весь спектр эскорт услуг в Санкт-петербург е.Мы организуем красивых и потрясающих девушек для отдыха. Как следует из названия, вам просто нужно набрать номер телефона и заказать эскорт сопровождение в Питере. https://prostitutki-spb.com/escort/
Quote
 
 
0 #6198 BifovMog 2019-11-25 03:09
Бифов Анатолий Жамалович, Депутат Государственной Думы РФ от партии КПРФ, известный человек, имеющий ученую степень, несмотря на отсутствие высшего образования. Впрочем, оно ему ни к чему, диссертация была банально украдена, как и десятки миллиардов рублей из бюджета страны на поставках контрафактной водки, махинациях с недвижимостью, уклонению от налогов. Сейчас господин Бифов курирует ТЦ «Тиара» на Мичуринском проспекте Москвы, а владеет объектом его брат, Заур Жамалович Бифов. Ресторан Гулиани, кинотеатр Лорд, огромные торговые площади, сдаваемые в аренду, и полная неприкосновенно сть, положенная по депутатскому статусу!
http://www.uslugiseo.ru/p/httpuvao.html
Quote
 
 
0 #6197 GabriellaLaf 2019-11-24 20:47
download from instagram
how to download instagram video
download from instagram
instagram downloader
download instagram video mp4
Quote
 
 
0 #6196 Pavelliz 2019-11-24 09:48
Ночью мониторил материалы инет, неожиданно к своему восторгу обнаружил прекрасный вебсайт. Вот смотрите: алабай или кавказская овчарка . Для нас данный веб-сайт произвел яркое впечатление. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6195 Platonmunda 2019-11-24 05:47
Элитные эскорт услуги в Санкт-Петербург е если вы еще не проводили время с элитным Питерским эскортом, нет причин ждать. Благодаря нашим профессиональны м услугам все становится намного проще. https://prostitutki-spb.com/elite-escort/
https://indi-spb.com/
Quote
 
 
0 #6194 Nikolaybrawn 2019-11-24 02:31
https://darkmoney.sg/obnalichka-84/belaya-obnalichka-29078/
Обналичивание денег от "Bankman" – это полностью безопасно, быстро и надежно. Наши сотрудники являются профессионалами , которые досконально знают все аспекты ведения бизнеса по белой обналичке. Мы гарантируем исключение блокировок и получение денег в течение нескольких часов, при крупных суммах срок немного увеличивается. "Bankman" – лучшие сервис на рынке Darkmoney с 2013 года!
Quote
 
 
0 #6193 VanessaRok 2019-11-23 06:48
download from instagram
how to download instagram video
instagram downloader
instagram downloader
download instagram video mp4
Quote
 
 
0 #6192 Aleksandr 2019-11-23 06:07
Привлекаем клиентов в Ваш бизнес, с помощью рассылки в формы обратной связи сайтов.

В наличии несколько баз, суммарным объемом более 5 млн сайтов СНГ.
Предоставляем скриншоты, подтверждающие выполнение обязательств с нашей стороны.

Приятные цены - нам выгодно, чтобы заказчик получал прибыль, значительно превышающую стоимость рассылки и обращался повторно.

В отличии от большинства наших конкурентов, оплату берем ТОЛЬКО за УСПЕШНО доставленные сообщения.
Напишите пожалуйста ответ на нашу почту:
Если Вам удобнее другой способ связи, напишите на почту, какой именно.

P.S. Извините за беспокойство, если мы с Вами уже сотрудничаем.
Quote
 
 
0 #6191 NikitaLeddy 2019-11-22 21:24
где купить наркотики в москве
курительные смеси
купить наркотики киев
проститутки нижнего новгорода
зоофилы видео бесплатно
проститутки ростова
Quote
 
 
0 #6190 Алексей 2019-11-22 19:57
Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8 (812) 200-40-89 Алексей, для связи со мной нажмите кнопку 1. На заставку не обращайте внимания, Атс подвисла.
Quote
 
 
0 #6189 MarissaQuise 2019-11-22 05:42
online video downloader
youtube converter
online converter mp4
free mp4 video converter
online movie converter
youtube downloader
Quote
 
 
0 #6188 VanessaRok 2019-11-22 03:31
download from instagram
how to download instagram video
how to download instagram video
instagram downloader
download instagram video mp4
Quote
 
 
0 #6187 MaksimMayok 2019-11-21 13:45
телефоны проституток
детское порно фото
зоо порно рассказы
проститутки города
детское порно эротика
зоо порно бесплатно
Quote
 
 
0 #6186 OksanaGak 2019-11-21 13:05
RUS

Не теряйте деньги в разных сомнительных хайпах, матрицах и лохотронах. Идите в нашу Систему.

ENG

Stop losing money in dubious HYIP and Scam. Join our team.
.
Quote
 
 
0 #6185 Teodoro 2019-11-20 22:56
Hello there! This post couldn't be written any
better! Looking at this article reminds me of my previous roommate!

He constantly kept talking about this. I will forward this article to him.
Fairly certain he's going to have a good read.
Many thanks for sharing!

Also visit my blog post ... best buy canada online: https://cialisda.com/
Quote
 
 
0 #6184 MihailMig 2019-11-20 13:01
наркотики курительные смеси
русские проститутки
купить боевое огнестрельное оружие
дешевые проститутки
купить огнестрельный макаров без лицензии
купить синтетический наркотик
Quote
 
 
0 #6183 BarbaraBam 2019-11-20 06:52
Добрый день
Рекомендуют врачи
Лучшая Интернет Аптека


элтромбопаг аналоги
Quote
 
 
0 #6182 Rachaelovelm 2019-11-20 05:08
Желание унизить студентов и заработатьна этом у Сорокиной Екатерины Александровны пробуждаются в пору экзаменов и зачетов!
Она не по-наслышке знает, как защита важна для студентов.
Доцент кафедры Сорокина Екатерина Александровна, действуя по предварительном у сговору с Климовой Дианой Викторовной, завкафедрой Аксеновым В.А., не то что кошельки вытрясут бедным студентам, но и душу!
Бесконечные придирки по оформлению работ сигнализирующие о возрастании стоимости защиты!
Ввиду своей личной несостоятельнос ти, Сорокина Екатерина Александровна особое внимание уделяет своим ровесницам. С особенным рвением достается беременным.
Quote
 
 
0 #6181 OksanaGak 2019-11-20 05:04
RUS

Не теряйте деньги в разных сомнительных хайпах, матрицах и лохотронах. Идите в нашу Систему.

ENG

Stop losing money in dubious HYIP and Scam. Join our team.
.
Quote
 
 
0 #6180 Rachaelovelm 2019-11-20 00:20
Желание унизить студентов и заработатьна этом у Сорокиной Екатерины Александровны пробуждаются перед защитой диплома!
Она точно знает, как защита важна для студентов.
Доцент кафедры Сорокина Екатерина Александровна, действуя по предварительном у сговору с Климовой Дианой Викторовной, заведующим кафедрой - В.А. Аксеновым, не то что кошельки вытрясут бедным студентам, но и душу!
Нескончаемые придирки по оформлению работ сигнализирующие о возрастании стоимости защиты!
Ввиду своей собственной неустроенности, Сорокина Екатерина Александровна особое внимание уделяет своим ровесницам. С особенным рвением получают девушки в положении.
Quote
 
 
0 #6179 Matveyeteri 2019-11-19 13:15
Минуту назад смотрел данные интернет, и к своему удивлению заметил важный веб-сайт. Вот гляньте: Бритые киски . Для моих близких вышеуказанный ресурс явился очень неплохим. Всех благ!
Quote
 
 
0 #6178 Виктор 2019-11-19 12:01
Перезвоните мне пожалуйста по номеру. 8 (812) 200-42-68. Алексей
Quote
 
 
0 #6177 Markfinna 2019-11-19 02:14
Минуту назад познавал данные инета, при этом к своему восторгу увидел отличный вебсайт. Смотрите: Сосут член . Для меня этот ресурс оказал незабываемое впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6176 MakarRep 2019-11-18 13:26
Прошлым вечером анализировал данные интернет, и к своему удивлению открыл отличный веб-сайт. Я про него: Анальные кастинги . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт оказался весьма оригинальным. Хорошего дня!
Quote
 
 
0 #6175 Leonidmet 2019-11-18 07:09
Прошлой ночью наблюдал контент сети, неожиданно к своему восторгу обнаружил неплохой ресурс. Вот посмотрите: https://casinogame777.pro/ . Для меня вышеуказанный ресурс произвел радостное впечатление. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6174 Florine 2019-11-16 18:17
Someone essentially help to make critically posts I would
state. This is the very first time I frequented your web page and so
far? I surprised with the analysis you made to create this actual post amazing.
Wonderful task!

Here is my web blog ... Buy flagyl er online: https://canadianpharmacyonl.com/categories/Antibiotics/Flagyl-ER
Quote
 
 
0 #6173 Luciana 2019-11-16 15:05
It is appropriate time to make some plans for the future
and it is time to be happy. I've read this post and if
I could I want to suggest you some interesting things or
tips. Perhaps you can write next articles referring to this article.
I want to read more things about it!

Also visit my blog cialis generic: https://cialisda.com/
Quote
 
 
0 #6172 Layla 2019-11-16 09:20
Hi! I know this is somewhat off-topic however I needed to ask.
Does managing a well-establishe d website like yours require a massive amount work?
I am brand new to writing a blog however I do write in my diary on a daily basis.
I'd like to start a blog so I can share my personal experience and
thoughts online. Please let me know if you have any suggestions
or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!


My web site: Buy speman online: https://canadianpharmacyonl.com/categories/Man%27s-Health/Speman
Quote
 
 
0 #6171 Natalia 2019-11-16 08:37
With havin so much content do you ever run into
any issues of plagorism or copyright violation? My blog has
a lot of unique content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any ways to help protect
against content from being stolen? I'd definitely appreciate it.


Also visit my web-site; cialis tablets: https://cialisda.com/
Quote
 
 
0 #6170 Mari 2019-11-16 06:37
What's up, the whole thing is going sound here and ofcourse every one is sharing information, that's really good, keep
up writing.

Here is my web-site ... generic for cialis: http:///index.php/component/k2/itemlist/user/36841?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fcanadianpharmacyonli.com%2Forder-amoxil-online-en.html%3Eamoxicillin+500%3C%2Fa%3E
Quote
 
 
0 #6169 IgorCew 2019-11-16 04:57
Некоторое время познавал контент сети, неожиданно к своему удивлению обнаружил лучший вебсайт. Гляньте: Hydra mefedron . Для нас данный веб-сайт оказал хорошее впечатление. Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6168 Kieran 2019-11-15 21:54
Your style is really unique in comparison to other folks I've read stuff from.
Many thanks for posting when you've got the opportunity, Guess I'll just book
mark this blog.

My blog post cialis prices: https://cialisda.com/
Quote
 
 
0 #6167 AudreyBed 2019-11-15 21:36
Cheat Wife
nude girls pictures
Cuckold
Tumblr Porn
Xxx Movie
Flashing Pussy
Public Nudity
Quote
 
 
0 #6166 Irma 2019-11-15 17:55
If you would like to increase your knowledge just
keep visiting this site and be updated with
the most up-to-date news posted here.

Take a look at my web page; online prescription: http://200.1.25.44/userinfo.php?uid=1401034
Quote
 
 
0 #6165 Brookekit 2019-11-15 07:04
Girl Naked
girlfriend naked
girl girls photo
Free Xxx
Flashing Dick
Wife Cheating
Voyeur
Quote
 
 
0 #6164 Maksimnub 2019-11-15 05:06
криптовалютный кошелек в котором размножаются деньги

как размножаются деньги
новейшая технология размножения денег
криптовалютный кошелек в котором размножаются деньги
806d589
Quote
 
 
0 #6163 Jeffreyideox 2019-11-14 23:05
Сорокина Екатерина Александровна (кандидат наук кафедры «Техносферная безопасность» МИИТа) совместно с Климовой Дианой Викторовной, завкафедрой Аксеновым В.А., выдавили с заслуженных мест Фокина Владимира Семёновича, профессора Зубрева Н.И. корифея кафедры Васина Вячеслава Кимовича, Долженко В.Н., Журавлёва М.А., Кокина С.М., Силину Е.К., Мещанинова Л.Б., не задумавшись о восполнении кадрового состава.
Фактически, Сорокина Екатерина Александровна, войдя в сговор с Климовой Д.В., заведующим кафедрой - В.А. Аксеновым убили кафедру
Quote
 
 
0 #6162 ZinoviyMug 2019-11-14 19:43
Сегодня утром анализировал контент сети, неожиданно к своему восторгу увидел поучительный вебсайт. Это он: Gidra ссылка 2019 . Для меня вышеуказанный веб-сайт показался очень неплохим. Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6161 Jeffreyideox 2019-11-14 18:10
Сорокина Екатерина Александровна (кандидат наук кафедры «Техносферная безопасность» МИИТа) войдя в сговор с Климовой Дианой Викторовной, заведующим кафедрой - В.А. Аксеновым, выжили с кафедры Фокина Владимира Семёновича, профессора Зубрева Николая Ивановича корифея кафедры Васина Вячеслава Кимовича, Долженко Веру Николаевну, Журавлёва Маргариту Анатольевну, Кокина Сергея Михайловича, Силину Елену Константиновну, Мещанинова Льва Борисовича,, не предложив взамен кандидатуры для восполнения пробелов в потере кадров.
Говоря прямо, Сорокина Екатерина Александровна, войдя в сговор с Дианой Викторовной Климовой, завкафедрой Аксеновым Владимиром Алексеевичем уничтожили научный потенциал кафедры
Quote
 
 
0 #6160 Thomaskit 2019-11-14 05:40
Sex Free
Indian Nude
African Whore
Fetish
Xxx Photo
Flashing Cock
Free Porn Photo
Quote
 
 
0 #6159 AlejandroClils 2019-11-14 04:40
xxx pics
Wife Naked
Porn Hub
Sex Pics
Nude Amateurs
BBW
Free Sex
Quote
 
 
0 #6158 ZaharCorcE 2019-11-14 00:51
Некоторое время серфил материалы сети, неожиданно к своему восторгу обнаружил прекрасный ресурс. Посмотрите: Рабочая ссылка на gidra 2019 . Для нас вышеуказанный ресурс произвел яркое впечатление. Всего хорошего!
Quote
 
 
0 #6157 Jeffreyideox 2019-11-13 21:41
Сорокина Екатерина Александровна (кандидат наук кафедры «Техносферная безопасность» МИИТа) войдя в сговор с Дианой Викторовной Климовой, завкафедрой Аксеновым В.А., выдавили с заслуженных мест Фокина В.С., Зубрева Николая Ивановича корифея кафедры Васина Вячеслава Кимовича, Долженко Веру Николаевну, Журавлёва Маргариту Анатольевну, Кокина Сергея Михайловича, Силину Елену Константиновну, Мещанинова Льва Борисовича,, не заботясь о наличии качественных преподавателей.
Говоря прямо, Сорокина Екатерина Александровна, действуя по предварительном у сговору с Климовой Д.В., завкафедрой Аксеновым Владимиром Алексеевичем убили кафедру
Quote
 
 
0 #6156 Ivancup 2019-11-13 16:18
Некоторое время анализировал содержание инета, неожиданно к своему восторгу заметил неплохой вебсайт. Это он: монтаж натяжных потолков . Для нас данный сайт произвел радостное впечатление. Пока!
Quote
 
 
0 #6155 AntonNox 2019-11-12 02:42
Читай обзор, зарегистрируйся в Чемпион Слот и получай бонус до 200 000 руб..
Quote
 
 
0 #6154 leontAmomentee 2019-11-12 02:35
Hello. And Bye.
Quote
 
 
0 #6153 Leonora 2019-11-12 02:35
Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe
for a blog web site? The account aided me a acceptable deal.
I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear
concept

My page - buy cialis: https://cialisda.com/
Quote
 
 
0 #6152 Olgawet 2019-11-11 21:32
https://yandex.by/collections/card/5dc3c8d96a257c8e0fcfe976/
Quote
 
 
0 #6151 Daniillog 2019-11-11 06:21
новый фильмы 2018 смотреть онлайн в hd .
Quote
 
 
0 #6150 Nataliawet 2019-11-10 19:11
https://yandex.com/collections/card/5dc3c7fd553798815321d78e/
Quote
 
 
0 #6149 Grigoriylog 2019-11-10 19:03
Три дня назад смотрел контент сети, неожиданно к своему восторгу заметил полезный вебсайт. А вот и он: смотреть фильмы онлайн в hd качестве 2017 . Для моих близких данный сайт оказался весьма привлекательным . До свидания!
Quote
 
 
0 #6148 DmitriyFlext 2019-11-10 07:11
Вечером познавал контент инет, вдруг к своему удивлению заметил замечательный сайт. Вот гляньте: https://xn----8sbe2accv0aft4g.xn--p1ai/ . Для нас данный ресурс показался довольно неплохим. Удачи!
Quote
 
 
0 #6147 MaksKnity 2019-11-10 04:16
Друзья, загляните в казино Супер Слотс, которое существует в игровой области уже больше 5 лет.
Quote
 
 
0 #6146 Polinawet 2019-11-09 07:52
https://yandex.kz/collections/card/5dc3d117a4ce8e3f1824437e/
Quote
 
 
0 #6145 VladimirMep 2019-11-08 22:50
Весь вечер анализировал данные инета, и неожиданно к своему восторгу открыл интересный веб-сайт. А вот и он: https://www.digitbox.net/products/hosting_best . Для нас данный вебсайт оказался довольно важным. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6144 Lloyd 2019-11-08 05:36
It's amazing designed for me to have a web page, which is valuable designed for my know-how.
thanks admin

My homepage - Buy Retafyllin online: https://canadianpharmacyonl.com/categories/Asthma/Quibron-t/Retafyllin
Quote
 
 
0 #6143 Nathaniel 2019-11-08 01:51
Very good post. I am going through a few of these issues as well..Look at my blog: generic cialis tadalafil: https://cialisda.com/
Quote
 
 
0 #6142 Vitaliyextex 2019-11-07 12:37
Этой ночью разглядывал данные сети интернет, случайно к своему восторгу заметил прекрасный ресурс. Вот смотрите: http://elita-phone.ru/index_php/apple-iphone-6s-plus-64gb-rose-gold-detail?tmpl=component&format=pdf . Для моих близких этот вебсайт оказал незабываемое впечатление. Всем пока!
Quote
 
 
0 #6141 Donaldtem 2019-11-07 12:27
All about online trading of options and currency in the Forex market, the best Forex and Option brokers, effective trading strategies, tips for novice traders
Best Options Brokers
Quote
 
 
0 #6140 JosephFEN 2019-11-06 23:52
Привет. Опубликовал подробный обзор по фараон казино. Простите, если не по теме, вот интересует ваше мнение!
Quote
 
 
0 #6139 SaraBab 2019-11-06 03:58
phone 615-544-7554
Quote
 
 
0 #6138 SofiaBab 2019-11-06 03:43
phone 916-194-****
Quote
 
 
0 #6137 Julie 2019-11-05 20:35
Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am having issues with your RSS.
I don't know the reason why I cannot subscribe
to it. Is there anybody getting identical RSS problems?
Anyone who knows the answer will you kindly respond?
Thanx!!

My homepage - generic viagra online: https://autohub.ng/user/profile/2798
Quote
 
 
0 #6136 ViktorJar 2019-11-05 08:03
Час назад исследовал содержимое интернет, при этом к своему удивлению обнаружил нужный вебсайт. Посмотрите: https://sexpornotales.net/fetish/ . Для нас этот ресурс произвел хорошее впечатление. Всего доброго!
Quote
 
 
0 #6135 VasiliyJar 2019-11-04 23:15
Полчаса мониторил материалы интернет, и неожиданно к своему удивлению увидел хороший веб-сайт. Смотрите: https://sexpornotales.net/pereodevanie/ . Для моих близких данный ресурс произвел радостное впечатление. До встречи!
Quote
 
 
0 #6134 Jodi 2019-11-04 14:47
Hey would you mind stating which blog platform you're working with?
I'm going to start my own blog soon but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Word press/B2evoluti on and
Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and
I'm looking for something unique. P.S Sorry for getting
off-topic but I had to ask!

My web blog; Buy Micoflu online: https://canadianpharmacyonl.com/categories/Anti-Fungal/Diflucan/Micoflu
Quote
 
 
0 #6133 PupaBlows 2019-11-04 11:20
Будьте добры, прочитайте обзор Эльдорадо казино
Quote
 
 
0 #6132 TatarinNit 2019-11-03 19:25
Простите, если оффтопик, но Вы должны это смотреть https://joykasinos.ru/
Quote
 
 
0 #6131 MichaelPep 2019-11-03 18:16
Сорокина Екатерина Александровна "липовый" кандидат наук
Сорокина Екатерина Александровна, липовый доцент кафедры «Техносферная безопасность» МИИТа при помощи давления и шантажа, совместно с заведующим кафедрой Аксеновым Владимиром Алексеевичанем, заставила включать свою фамилию в научные работы и статьи, как соавтора. В резульате чего, после очередного давления Аксенова В.А. на Совет при защите кандидатской, Екатерина Сорокина стала кандидатом технических наук с позорной для российской науки работой «по мытью и уборке вагонов».
Quote
 
 
0 #6130 GraffSoums 2019-11-03 00:28
Графской Виктор Николаевич 1975 года рождения, уроженец г.Москва.

Финансовый советник и ведущий аналитик инвестиционной компании "Атон". Плодотворно сотрудничал с "E3 Investment", известной успешными вложениями в высоколиквидную недвижимость.

Активный участник многих бизнес форумов, выступающий с актуальными докладами и предлагающий решения в сложных аспектах малого и среднего бизнеса.

Виктор Николаевич, неоднократно был отмечен в активном привлечении инвестиций в сельское хозяйство Краснодарского края. Нельзя не отметить пользу от общественной деятельности в Московском регионе, такую как благотворительн ость и меценатство.
Quote
 
 
0 #6129 MichaelTog 2019-11-02 23:15
Сорокина Екатерина Александровна и хамско-быдлячье общение
Кандидат наук кафедры «Техносферная безопасность» МИИТа Сорокина Екатерина Александровна грубо, нагло и по-хамски разговаривает со своими коллегами по работе, которые ей не то, что в мамы, в бабушки годятся в присутствии студентов. Такое поведение Сорокина Е.А. может себе позволить, зная, что шеф - «папик» (Аксенов Владимир Алексеевич) прикроет.
Quote
 
 
0 #6128 Irinapheve 2019-11-02 18:08
Среднее образование, к сожалению, по факту остается именно «средним», и то в столице. Учитель начальных классов ГБОУ школы 806 г. Москвы Кондакова Ирина Алексеевна приводит факты, сравнивая московский и областной уровень. Ее прежнее место работы, школа №3 г. Одинцово, представляет собой пример ужасного состояния в образовательной системе. Нет самых элементарных вещей, как техническое оснащение классов, качественное питание, даже охрана лишь формально выполняет функции. Зато богатая столица дает больше возможностей ученикам, однако требования к педагогам зачастую выходят за рамки положенного.
http://www.mosoblpress.ru/42/204874/
Quote
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας με προϋπόθεση την αναφορά του αρθρογράφου και της ιστοσελίδας με ενεργό λινκ.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε έντυπα μέσα χωρίς τη γραπτή άδεια του κατόχου αυτής της ιστοσελίδας Μάριου Δημόπουλου.

Friday the 5th - . Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS