νdέρ-ι (nder-i), νdέρε-ι και νdέρι-jα (γκεγκ.)

νdέρ-ι (nder-i), νdέρε-ι και νdέρι-jα (γκεγκ.) = τιμή, υπόληψη, χάρη, αμοιβή, δώρο. Προέρχεται από το ελληνικό γέρας που σημαίνει ‘τιμή, σεβασμός, δώρο’. Το γέρας με εναλλαγή του γ και δ που συμβαίνει στα Ελληνικά και στα Αλβανικά, δέρ-ας = der = nder.

νίsεμ

νίsεμ = εκκινώ, πορεύομαι, στολίζομαι. Προέρχεται από το ελληνικό νίσσομαι.που σημαίνει ‘πορεύομαι’.

νούρ-ι

νούρ-ι = λάμψη, όψη, πρόσωπο. Προέρχεται από το νώροψ = λαμπρός (Ησύχιος), νώροπα χαλκόν (Όμηρος). Η λέξη αυτή βρίσκεται και στην τουρκική nurπου σημαίνει ‘λάμψη, φως’ και στη σερβική και ρουμανική.

νίπ-ι (nip)

νίπ-ι (nip) = ανηψιός. Προέρχεται από το ομηρικό νέποδες που σημαίνει ‘τέκνα, απόγονοι’.

νdιέκ (ndjek), ννιέκ

νdιέκ (ndjek), ννιέκ = διώκω. Από το ελληνικό διώκω.

νεμεσόν

νεμεσόν = καταριέμαι. Προέρχεται από το ελληνικό νεμεσάω που σημαίνει ‘οργίζομαι, μέμφομαι’.

νομ

νομ = νόμος. Από το ελληνικό νόμος.

νέμε (τοσκ.), νάμε (γκεγκ.)

νέμε (τοσκ.), νάμε (γκεγκ.) = κατάρα. Προέρχεται από το ελληνικό νέμεσις.

νγάλjεμ

νγάλjεμ, νγαλjόhεμ = κωλύομαι, κατέχομαι, χωλαίνω, αδυνατώ να βαδίζω. Προέρχεται από το ελληνικό γηλιομαι που σημαίνει κατέχομαι. Ο Ησύχιος μας παραδίδει τις εξής λέξεις: γηλισθαι = κατέχεσθαι, γηλουμένους = συνειλημμένους, γηλιώμενοι = κατεχόμενοι.

νεs, νέsερ (neser)

νεs, νέsερ (neser) = αύριο. Η λέξη νεs(νεsbρέμα = αύριο βράδυ) και νέsερ είναι σύνθετη από το ν’ και εs. Ο Ησύχιος μας παραδίδει τις κρητικές λέξεις νς ς που σημαίνουν αύριο. Η αλβανική λέξη νεs/νέsερ προέρχεται από το κρητικό νς ς. Το αλβανικό ν’ είναι η πρόθεση ν, κρητικά νς και το  το αλβανικό ες είναι το κρητικό ς που σημαίνει αύριο και αποτελεί τη ρίζα ασ- του αριον αντί *ασ-ριον.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας με προϋπόθεση την αναφορά του αρθρογράφου και της ιστοσελίδας με ενεργό λινκ.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε έντυπα μέσα χωρίς τη γραπτή άδεια του κατόχου αυτής της ιστοσελίδας Μάριου Δημόπουλου.

Saturday the 31st - . Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS