Η προκήρυξη των Αρβανιτων του 1897. Οι Μπότσαρης, Σέχος και Τζαβελλας ομολογούν ότι οι Αρβανίτες είναι Αλβανικής καταγωγής

Share

ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟ 1897

Όλοι αυτοί οι πλαστογράφοι της Αρβανίτικης ιστορίας θα λάβουν την απάντηση από το στόμα των ίδιων των Αρβανιτών, των εγγονών των Αρβανιτών επαναστατών του ’21. Από τον Σέχο, τον Μπότσαρη και τον Τζαβέλλα, οι οποίοι ήξεραν καλύτερα από κάθε σύγχρονο την καταγωγή τους και την καταγωγή των παππούδων τους. Θα παρουσιάσουμε λοιπόν την Προκήρυξη του Αρβανίτικου Συνδέσμου της Ελλάδος, που συντάχθηκε το 1899 από τους Σέχο, Μπότσαρη και Τζαβέλλα. Η Προκήρυξη δημοσιεύτηκε το Μάιο του 1899 από το περιοδικό Ελληνισμός που εξέδιδε η εθνική εταιρεια Ελληνισμός και επανεκδόθηκε το 1995 από τον Αριστείδη Κόλλια. Παραθέτουμε την προκήρυξη με τη γλωσσική μορφή και την ορθογραφία στην οποία γράφτηκε.

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ

 

ΑΔΕΡΦΙΑ! Σας λέγομε και σας ονομάζομε αδέρφια, γιατί όσο κι αν μας χωρίζουν ο τόπος κι η θρησκεία, δεν παύομε να είμεστε αδέρφια, επειδή όλοι οι αρβανίτες, όπου και αν βρισκομέστε σήμερα, είμαστε απόγονοι των Πελασγών. Σήμερα βρισκόμεστε σ' εποχή που αναγεννιούνται τα έθνη. Κυττάξετε τους Έλληνες! Ήταν σκλάβοι και δούλευαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Ξύπνησαν μια μέρα στη φωνή του Ρήγα τους, και σηκώθηκαν, έσπασαν τα σίδερα της σκλαβιάς, έδιωξαν τον τύραννο από το χώμα τους και γίνηκαν βασίλειο. Κυττάξετε τους Σέρβους! Επαναστάτησαν κι ελευτερώθηκαν!  Κυττάξετε τους Μαυροβουνιώτες!...Ημείς μονάχα οι Αρβανίτες, είμεστε ακόμα στον ύπνο, κι οι εχτροί μας μας περικυκλώνουν και θέλουν να μας καταξεσκίσουν και να μας κατακομματιάσουν!  Η Αυστρία έχει το μάτι καρφωμένο στην Αρβανιτιά μας. Η Ιταλία θέλει τον Αυλώνα μας. Το Μαυροβούνι θέλει τη Σκόντρα μας, η Σερβία, η Βουλγαρία κι η Βλαχία αντιμάχονται για τα Μπιτώλιά μας, για το Ντουράτσο μας, την Πρισρένη μας, και για την Κρόιά μας, την πόλη που χρησίμεψε ως πρωτεύουσα του Σκεντέρ μπεή μας! Όλα τα έθνη που είχε πατήσει η Τουρκιά πιο λίγο, πιο πολύ ελευτερώθηκαν κι ημείς, οι αρβανίτες, βρισκόμεστε χωρίς δική μας λευτεριά, και το χειρότερο που χάσαμε την εθνική μας ύπαρξη, και λογαριαζόμαστε από τον κόσμο ως τούρκοι, ενώ δεν είμεστε καθόλου τούρκοι αλλά καθαροί αρβανίτες, απόγονοι των Πελασγών.

 

Παρατήρηση δική μου: Ποιά είναι η Αρβανιτιά που όλοι οι λαοί την επιβουλεύνται; Ποιοί είναι αυτοί οι Αρβανίτες που θεωρούνται Τούρκοι; Οι Τουρκαλβανοί!!! Αντικαταστήστε στην προκήρυξη τη λέξη Αρβανίτης με τη λέξη Αλβανός και τη λέξη Αρβανιτιά με τη λέξη Αλβανία και θα βγάλετε νόημα. Οι Αρβανίτες ήταν λοιπόν Αλβανοί! Οι Αρβανίτες (=Αλβανοί) της Ελλάδας (Σέχος, Μπότσαρης, Τζαβέλλας)  απευθύνονται με αυτή την προκήρυξη στους αδελφούς τους Αρβανίτες (=Αλβανούς) της Αρβανιτιάς (=Αλβανίας). Ας δούμε όμως τι άλλα λένε οι Αρβανίτες στην προκήρυξη αυτή:

 

Ημείς οι αρβανίτες είμασταν πάντοτε οι στήλοι της Τουρκίας. Το αίμα το αρβανίτικο τετρακόσια τόσα χρόνια έτρεξε και τρέχει σαν ποτάμι για τη ζωή της Τουρκίας. Αν ελείπαμε ημείς, η Τουρκία από πολλά χρόνια θα είταν φευγάτη από την Ευρώπη. Και όμως η Τουρκία δεν εννοεί να μας δώσει τη λευτεριά μας.

 

Παρατήρηση δική μου: Οι Αρβανίτες στήλοι της Τουρκίας; Άρα οι Αρβανίτες ήταν Αλβανοί, οι λεγόμενοι Τουρκαλβανοί!!! Αλλά για να δούμε παρακάτω το κείμενο:

 

Ήρθε, αδέρφια, ο καιρός που πρέπει όλοι οι Αρβανίτες νάχωμε μια γνώμη. Πρέπει να αφήσωμε την έχτρα που μας γέννησαν η Τουρκιά κι οι θρησκείες. Την Τουρκιά και τες θρησκείες πρέπει να τες αφήσωμε κατά μέρος. Η Τουρκιά είναι ξένο σώμα και πρέπει να τη πετάξωμε πέρα, η θρησκεία είναι για τον καθένα χωριστά και πρέπει ο καθένας να την βαστάξει όπως την ηύρε. Θα ήταν καλό να είμασταν οι αρβανίτες όλοι μωαμεθανοί ή όλοι χριστιανοί, αλλά αφού βρισκόμεστε σε διάφορες θρησκείες: μωαμεθανοί και χριστιανοί, και σε διάφορες αιρέσεις: ορθόδοξοι, παπιστάνοι, μουσουλμάνοι, μπεκτασλίδες, ρουφαΐδες καλόν είναι να αφήσωμεν τες θρησκείες και τες αιρέσεις κατά μέρος.

 

Παρατήρηση δική μου: Ποιοί είναι αυτοί οι Αρβανίτες που είναι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι και ανήκουν σε όλες αυτές τις αιρέσεις; Μα ασφαλώς οι Αλβανοί!!! Ας δούμε όμως τη συνέχεια της προκήρυξης:

 

Είπαμαν ότι είμεστε περικυκλωμένοι από εχτρούς. Το μόνο κράτος απ’ όλα όσα ξεφύτρωσαν από τες στάχτες, κι από τα χαλάσματα της Τουρκίας που έχει εγγυημένη την ύπαρξή του απ’ όλη την Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Επίτηδες σας λογαριάσαμαν την Ελλάδα σαν εχτρό μας, γιατί η όψη των πραγμάτων έτσι τη δείχνει.  Αλλ' αν βαθύνουμε λίγο στην ουσία, αν συμβουλευτούμε λίγο την ιστορία, αν εξετάσωμε το πράγμα καλά, θα ιδούμε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμμιά έχτρα μ' εμάς.

 

Παρατήρηση δική μου: Είναι σαφής η διάκριση που γίνεται στην προκήρυξη ανάμεσα στους Αρβανίτες και τους Έλληνες. Άρα άλλο Αρβανίτες, άλλο Έλληνες. Αλλά για να δούμε παρακάτω την προκήρυξη. Αυτά που λένε οι Αρβανίτες εδώ χαλάνε και την προπαγάνδα των σύγχρονων Ελλήνων και των Αλβανών:

 

Η Ιστορία μας λέγει ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι των Πελασγών, των παππούδων μας, ότι Έλληνες κι Αρβανίτες, κατά τους βυζαντινούς χρόνους είχαν μια θρησκεία, ένα βασίλειο, και μια πατρίδα, κι ότι ο Σκεντέρμπεης μιλούσε κι Αρβανίτικα κι ελληνικά κι έγραφε την ελληνική γλώσσα σαν έλληνας, κι ότι η Ελλάδα η σημερινή είναι έργο αρβανίτικο κι ελληνικό.

 

Παρατήρηση δική μου: Άρα οι Έλληνες και οι Αλβανοί/Αρβανίτες είναι συγγενείς λαοί, αφού είναι απόγονοι των Πελασγών. Και όμως η σύγχρονη Ελληνική προπαγάνδα παρουσιάζει τους Πελασγούς ως Έλληνες και τους Αλβανούς ως μη Πελασγούς, ενώ η σύγχρονη Αλβανική προπαγάνδα παρουσιάζει τους Πελασγούς ως Αλβανούς και τους Έλληνες ως μη Πελασγούς!!! Και στην προκήρυξη φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Σκεντέρμπεης ήταν Αλβανός/Αρβανίτης και όχι Έλληνας, αφού, όπως το κείμενο λέει, ήξερε να γράφει και Ελληνικά σαν Έλληνας. Σαν Έλληνας, αφού ήταν Αρβανίτης/Αλβανός. Ας δούμε όμως τη συνέχεια της προκήρυξης:

 

Στον αγώνα του 1821, που έκαμε η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας αγωνίστηκε κι η δική μας φυλή, η αρβανίτικη, και με τη βοήθεια τη δική μας, την αρβανίτικη, ελευτερώθηκε η Ελλάδα. Ανάμεσα σε τόσους ήρωες που ανέδειξε η ελληνική επανάσταση του 1821 όλοι οι θαλασσινοί ήρωες, εξόν μόνον από τους Ψαριανούς, είταν Αρβανίτες. Οι πλειότεροι ήρωες της Στεριάς είταν αρβανίτες. Εξόν από τους χριστιανούς αρβανίτες είταν και τρεις - ήμισυ χιλιάδες αρβανίτες μωαμεθανοί που πολεμούσαν μαζί με τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων, και αρχηγοί αυτωνών των αρβανιτών είταν ο Ταφίλ-Μπούζης, ο Γκιολέκας, ο Χόντος, και άλλοι φημισμένοι καπεταναραίοι αρβανίτες. Δεν θα πούμε κανένα ψέμα, αδέρφια, αν πούμε ότι οι Αρβανίτες ελευθέρωσαν την Ελλάδα!

 

Συμπερασμα: Στην επανάσταση του ’21  πολεμούσαν στο πλευρό των Ελλήνων και Αρβανίτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Και η επανάσταση ήταν Ελληνοαλβανική. Συνεχίζει η προκήρυξη:

 

Στην καρδιά του ελληνικού και του αρβανίτικου λαού είναι ριζωμένο το αίστημα της συγγένειας, που έχουν οι Έλληνες με τους Αρβανίτες. Ο Έλληνας πριν γείνει Έλληνας, είταν Αρβανίτης, δηλαδή Πελασγός. Έλληνας θα ειπή: Αρβανίτης πολιτισμένος.

 

Αφού οι Αρβανίτες στην προκήρυξη αυτή δείχνουν τη συγγένεια που έχουν με τους Έλληνες, εξηγούν στους Αλβανούς αδελφούς τους στην Αλβανία τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενωθούν με την Ελλάδα. Ας δούμε τη συνέχεια της προκήρυξης:

 

Ελλάδα χωρίς Αρβανιτιά και Αρβανιτιά χωρίς Ελλάδα είναι πράγματα μισά. Όταν η Ελλάδα κι η Αρβανιτιά σμίξουν, τότε θα γείνει μια μεγάλη Ελλάδα  και μια μεγάλη Αρβανιτιά. Τους Έλληνες τους γνωρίζομε και μας γνωρίζουν. Ζήσαμε χιλιάδες χρόνια με τους Έλληνες και ζούμε ακόμα σαν αδέρφια. Χιλιάδες Έλληνες ζούνε μέσα στην Αρβανιτιά και χιλιάδες Αρβανίτες ζούνε μέσα στην Ελλάδα και ποτέ ώς τα σήμερα δεν ήρθαν σε αμάχη, αλλά στην Αρβανιτιά οι Έλληνες με τους Αρβανίτες ζουν σαν αδέρφια και στην Ελλάδα οι Αρβανίτες με τους Έλληνες ζούνε σαν αδέρφια. Ό, τι είναι ελληνικό είναι κι αρβανίτικο κι ό, τι είναι αρβανίτικο είναι κι ελληνικό. Το αίμα νερό δε γένεται! Κυττάξετε, αδέλφια, πόσους μεγάλους λόγους έχομε να γείνωμε ένα με τους Έλληνες, ενώ δεν έχομε κανένα λόγο να ζυγώσωμε τους Ιταλούς, τους Αυστριακούς, τους Σέρβους και τους Βουλγάρους!!! Όταν λέγωμε να γείνωμε ένα με τους Έλληνες, δεν εννοούμε να σμίξωμε τες θρησκείες μας ή την κυβέρνησή μας. Τέτοια σμίξη δεν την εννοούμε, ούτε τη θέλομε! Ημείς θέλομε από την Ελλάδα ν’ ασφαλίσωμε τον τόπο μας, ν’ αναστήσωμε το εμπόριό μας, να φωτιστούμε από την παιδεία της. Ημείς εννοούμε η Ελλάδα να έχη ισχή ως κράτος στην Ελλάδα, κι η Αρβανιτιά στην Αρβανιτιά, και όχι η Αρβανιτιά να είναι υποκείμενη στην Ελλάδα. Εννοούμε την ένωση μόνο σε μια φανερή και συμφωνημένη συμμαχία κι επιμαχία, έχοντας τον ίδιο Βασιλιά, τον ίδιον υπουργό του Πολέμου, και να πολεμάη υποχρεωτικώς η Ελλάδα χάριν της Αρβανιτιάς κι η Αρβανιτιά χάριν της Ελλάδας, μ' ένα λόγο να έχωμε τους ίδιους φίλους και τους ίδιους εχτρούς. Εννοούμε η Αρβανιτιά να έχη ξεχωριστό στράτευμα, ξεχωριστή χωροφυλακή, ξεχωριστή αστυνομία, ξεχωριστή διοίκηση, ξεχωριστό ταμείο, ξεχωριστά δικαστήρια, ξεχωριστή παιδεία. Τέτοιο παράδειγμα έχομε την Αυστρία και την Ουγγαρία, όπου δεν υπάρχει κι η συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα Ελλήνων κι Αρβανιτών. Εμπρός αδέρφια! Ελάτε να γείνωμε ένα Ελληνοαρβανίτικο Βασίλειο, και πρέπει να γείνωμε, γιατί έχομε ένα αίμα, μια Πατρίδα κι ένα Θεό!

 

Αυτό ήταν το κείμενο της προκήρυξης που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Οι Αρβανίτες συντάκτες της προκήρυξης Σέχος, Μπότσαρης και Τζαβέλλας θεωρούν τους Αρβανίτες Αλβανούς και απευθύνονται στους αδελφούς τους Αλβανούς της Αλβανίας. Θεωρούν όμως και τους Έλληνες συγγενείς τους, αφού και οι δύο, Έλληνες και Αρβανίτες/Αλβανοί, είναι Πελασγοί. Η προκήρυξη αυτή ανατρέπει τους ιστορικούς μύθους που επικρατούν για τους Αρβανίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. Οι Αρβανίτες ήταν Αλβανοί και είναι και Έλληνες, επειδή ακριβώς είναι Αλβανοί. Και αυτό επειδή Έλληνες και Αλβανοί αποτελούν τον ίδιο και τον αυτό λαό, την ίδια και την αυτή φυλή. Το αίμα νερό δε γίνεται. Gjaku uj s' benet.

Add comment


Security code
Refresh

Comments  

 
0 #1298 Una 2020-06-05 06:06
Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like
you wrote the book in it or something. I think
that you can do with a few pics to drive the message home a bit,
but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read.
I will definitely be back.

Look at my web page :: essay for me: https://blackdiamond-casino.com/forum/profile.php?id=281747
Quote
 
 
0 #1297 Emil 2020-06-05 03:02
Touche. Outstanding arguments. Keep up the great effort.

Poker gra скачать зеркало partypoker: https://party-poker.club/ partypoker играть
Quote
 
 
0 #1296 Anne 2020-06-04 23:55
I couldn't resist commenting. Well written!

Also visit my homepage - total money magnetism scam: http://gamma-system.by/user/LuciaThrelkeld5/
Quote
 
 
0 #1295 Jeremiah 2020-06-04 20:25
hello there and thank you for your information – I've definitely picked up anything new from rght here.

I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the web site many times previous
to I ccould gett it to load correctly. I had been wondering if your webb host is OK?
Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect
your placement in google and could damage your quality score if ads and maketing with Adwords.
Well I am addxing this RSS to my e-mail and
can look out for a lot more oof your respective interesting content.
Ensure that you update this again very soon.

гардеробные киев: https://ua-wardrobe.com/nashi-raboty/garderobnye/ wardrobe in the nursery
Quote
 
 
0 #1294 Eugenia 2020-06-04 18:42
Excellent, what a webpage it is! This blog
gives helpful facts to us, kee itt up.

Herre is my webpage :: highlinecbdgumm ies.com: https://kimlab.johnshopkins.edu/index.php/Brisbane_-_Top_In_Order_To_Do_Locate_Just_A_Person_From_The_Cbd
Quote
 
 
0 #1293 Gretchen 2020-06-04 18:36
What i do not realize is in fact how you are now not actually a lot
more well-liked than you might be now. You're very
intelligent. You know thus considerably in the case of this matter,
produced me in my view imagine it from so many various angles.
Its like men and women aren't fascinated unless
it's something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs excellent.
At all times deal with it up!

my web site - Alpha Edge Performance: http://asbestos.qhub.com/member/1591266
Quote
 
 
0 #1292 Christa 2020-06-04 13:00
Useful information. Fortunate me I discovered your
web site accidentally, and I'm shocked why this teist of fate didn't caje
abolut earlier! I bookmarked it.

Here iis myy blog - standard oil: http://pawapipo.s17.xrea.com/cgi-bin/visitor/visitor.cgi
Quote
 
 
0 #1291 Stanton 2020-06-04 11:52
You made some decent points there. I did a search on the issue
and found most persons wull consent with your website.


My web blog :: how long keto diet: http://wiki.clarksvillediyhistory.org/wiki/index.php/Why_Diets_Are_A_Total_Waste_Of_Time_Money_-_What_Hand_Calculators_Do_Instead
Quote
 
 
0 #1290 Wiley 2020-06-04 08:56
Good day! I simply would like to offer you a big thumbs up for your excellent information you have got here
on this post. I am returning to your blog forr more soon.
タダラフィルジェネリック バイアグラジェネリック効果: https://www.kokyn.net/offers/viagra-kaufen 勃起原理
Quote
 
 
0 #1289 Cynthia 2020-06-04 07:28
I'm extremely pleased to discover thi page. I want to to
thank you forr ones time for this wonderful read!!
I definitely loved every part of it and i also have
you book maqrked to check out neew stuff in your website.
Investment project profit-hunters best hyip projects: http://referencement.sur-google.com/viewtopic.php?id=1328158 best
hyip projects
Quote
 
 
0 #1288 Bette 2020-06-04 07:23
Right here is the right webpage for everyone who really wants to understand this topic.
You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally
would want to?HaHa). You definitely put a fresh spin on a subjec that has been discussed for a long time.
Excellent stuff, just great!

Feel free too surf tto my web-site :: Ernestine: http://www.actuallyawful.com/index.php?title=User:KristianBunting
Quote
 
 
0 #1287 Dawna 2020-06-04 06:33
Heyy there! This is kind oof off topic but I need some help from an established blog.

Is it very difficult to set up your own blog? I'm not very
techincal but I can figure things out pretty quick.
I'm thinking abokut setting up my own but I'm not sude here
to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks
Acquisto kamagra Effervescenti delgra oral jelly prezzo: http://iplc.f3322.net:10086/viewtopic.php?id=79355 Armodafinil
Quote
 
 
0 #1286 Reva 2020-06-04 06:22
I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog.
Thanks, I'll try and check back more often. How frequently you update yiur website?


Also visit my web blog - natural diets: http://madonecalcioa5.net/2012-08-05-13-52-44/2012-08-06-21-37-19/2012-2013/notizie/121-presentato-stefano-iuliano.html
Quote
 
 
0 #1285 Cory 2020-06-04 00:45
usa online blackjack for money
new online casino: http://finland-kasino.com/
quebec government online casino

Feel free to surf to my blog: 200 slot games: http://norskebestecasino.com/
Quote
 
 
0 #1284 Marina 2020-06-04 00:09
you're really a just right webmaster. The website loading pace is
amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick.

In addition, The contents are masterpiece. you ave done a magnificent activity in this topic!


Stop by my web-site :: Antalya rafting: https://www.maviraft.com/
Quote
 
 
0 #1283 Joey 2020-06-03 22:28
Good information. Lucky me I ran across your blog by chance (stumbleupon).

I've book-marked it for later!

Here is my page do my essay: http://ctuia.org/xe/qna/4975
Quote
 
 
0 #1282 Anderson 2020-06-03 22:03
Hey there this is kinda of ooff topic but I was wanting to know if bkogs
use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.
Any help would be greatly appreciated!

Here is my web blog ... the tao of badass customize order special: http://Phanteks.com/forum/member.php?u=83529-VivienBarclay2
Quote
 
 
0 #1281 Domingo 2020-06-03 22:00
What's up, after reading this amazing paragraph i am also cheerful
to shhare my familiarity here with colleagues.


Look att my web site ... nadex trading sgnal servie (Tawanna: http://rvolchansk.ru/user/LynneGirard6559/)
Quote
 
 
0 #1280 Ernesto 2020-06-03 20:57
Good web site you have got here.. It's hard to
find hikgh quality writing likke yours these days. I truly apppreciate individuals like you!
Take care!!
Password for freeroll Покер рум Grompoker: https://info-grompoker.org/ Покер рум Grompoker
Quote
 
 
0 #1279 Sonja 2020-06-03 18:00
Heyy I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
could add to my blog that automatically tweet
my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with
something like this. Please let mme know if you run into
anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
to your new updates.

Feel free to visit my web-site :: http://eriperla.info/forum/profile.php?id=406739: https://novaya-moskwa.ru/user/profile/156637
Quote
 
 
0 #1278 Mitch 2020-06-03 13:40
Spot on with this write-up, I truly think this sitee needs
far more attention. I'll probably be back again to see more,
thanks for the advice!
Poker the rules of gr покер 888 регистрация: https://propoker888.net/registraciya-v-poker-888/ 888 poker регистрация
Quote
 
 
0 #1277 Nannette 2020-06-03 10:49
It's remarkable for me to have a site, which iis good for my know-how.
thanks admin

Also visit my webpage: bad morning breat kissing (Elliott: http://www.futaiji.com/space.php?uid=60510&do=blog&id=141067)
Quote
 
 
0 #1276 Marko 2020-06-03 09:14
Hey there! This post could not be written aany better!

Reeading this post reminds me of my old room mate!
He always keplt chwtting about this. I will forward this post to him.
Fairly certain hhe will have a good read.

Thank you for sharing!

Here is my web site; tea trewe oil for hair (www.drosamedicina.lv: http://www.drosamedicina.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=1280:-kd-latvij-medicnas-iekrtas-prbauda-lielveikalu-autostvviets&catid=102:raksti&Itemid=792&lang=lv)
Quote
 
 
0 #1275 Mathias 2020-06-03 08:27
Woah! I'm really enjoying the template/theme of this blog.

It's simple, yeet effective. A lot of times it's challenging to get that "perfect balance" between superb
usability and appearance. I must say you've one a awesome job with this.
Additionally, the blog loads super quick for me on Safari.
Superb Blog!

my web-site: what is body fat percentage
for bodybuilders: http://museum.okhanet.ru/user/TerrieAmador/
Quote
 
 
0 #1274 Donald 2020-06-03 07:52
Hi, just wanted to say, I enjoyed this blog post. It was inspiring.
Keep on posting!

My site: forex signals performance - Gregory: http://www.capft5.com/space.php?uid=2345&do=blog&id=4221,
Quote
 
 
0 #1273 Corrine 2020-06-03 06:47
Thiss iss a verry good tip especiaslly to those new to the blogosphere.
Simple but very accurate information? Many thanks ffor sharing this
one. A must read post!

My homepage :: leaky gut diet (Arlette: http://www.impactcc-mistrals.org/spip.php?page=recherche&recherche=http%3A%2F%2Fgg.gg%2Fpurenaturalketodietpillsreviews69489&submit.x=0&submit.y=0&lang=fr)
Quote
 
 
0 #1272 Evie 2020-06-03 06:12
You really make it appear so easy along with your presentation however
I to fin this matter to be reqlly one thing that I believe I might never understand.
It seems too complex and extremely huge for me. I am
having a look ahead to your next post, I will try
to get the hold of it!

Also visit my web page: l shaped desk plans woodworking (Eden: http://Uchome.Liang360.com/space.php?uid=380782&do=blog&id=173699)
Quote
 
 
0 #1271 Susannah 2020-06-03 02:58
Good day! I could have sworn I've been to this website before but after reading through some of the post I realized it's
new to me. Anyhow, I'm definitely hapoy
I found it and I'll be book-marking and checking back often!

Feel free to surf to my blog forex robot trader eau: http://www.uyanbian.net/space.php?uid=7604&do=blog&id=15484
Quote
 
 
0 #1270 Shani 2020-06-03 02:53
We are a group of volunteers and starting a new
scheme in our community. Yoour webxite offered us with valuable info
to work on. You have done a formidable job annd our whole community will be grateful to you.


my homepawge - Tobias: https://learningtxdmv.articulate-online.com/ResetPasswordEmailSent.aspx?Returnurl=https://ketofirepills.com/
Quote
 
 
0 #1269 Alexandria 2020-06-03 01:33
Thanks for another magnificent article. The pplace else could
anyone get that type of information in such an ideal means of writing?
I have a presentation subsequent week, and I'm on the search
for such information.

Also visit my homepage :: woolen carpets Kiev: https://billiards.wiki/index.php?topic=49956.0
Quote
 
 
0 #1268 Bridget 2020-06-03 00:08
Link exchange is nothing else however it is only placing the other person's blog link on your page at suitable
place and other person will also do similar in favor
of you.

Here is my page; here (Riley: http://www.digitalnomadads.com/user/profile/31)
Quote
 
 
0 #1267 Mora 2020-06-02 23:11
I simply could not depart your site before suggesting that I actually enjoyed the standard information a person supply for your guests?
Is gonna be again incessantly in order to check out new posts
levitra 10 mg cialis super active erfahrung (viagra100mg-online.net: https://viagra100mg-online.net/cialis-super-active/) priligy kaufen
Quote
 
 
0 #1266 Don 2020-06-02 21:47
This piece of writing gives clear idea designed for the new
viewers of blogging, that truly how to do blogging and site-building.my homepage ... D.J.Chill Latin - Ojos Negros music mp3 download: https://free-play-music.xyz/
Quote
 
 
0 #1265 Bobby 2020-06-02 19:49
Hi there, always i used to check blog posts here in the early hours in the morning, for the reason that
i like to learn more and more.

my web site: fb88: https://fblink88vn.com/
Quote
 
 
0 #1264 Efrain 2020-06-02 15:46
Hi to every , as I am genuinely eager of
reading this weblog's post to be updated on a regular basis.
It consists of nice information.

Feel free to surf to my webpage đánh giá nhà cái: https://www.amazing.bet/vn/
Quote
 
 
0 #1263 Rebecca 2020-06-02 10:40
I will immediately take hold of your rss feed as I can not
find your email subscription link or newsletter service.
Do you have any? Kindly allow me know in order that I may subscribe.

Thanks.

Also visit my homepage :: fb88: https://www.bettingtop10.com/vi/fb88/
Quote
 
 
0 #1262 Lamont 2020-06-02 05:38
When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox
and now each time a comment is added I get several
e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?
Thank you!

my web site - giderosmobile.c om: http://forum.giderosmobile.com/profile/onaj996067
Quote
 
 
0 #1261 Karolin 2020-06-02 03:45
May I simply say what a relief to discover somebody who genuinely knows what they
are discussing on the web. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important.
A lot more people really need to check this out
and understand this side of your story. I can't believe you are not more popular since you definitely possess the gift.


my web page; books (kinopulya.net: http://kinopulya.net/user/GladisBinion95/)
Quote
 
 
0 #1260 Chassidy 2020-06-02 01:52
I all the time used to read piece oof writing in news paperfs but now
as I am a user of net so from now I am usinng net ffor
posts, thanks to web.

Allso visit my page: easy
diy aquaponics pdf: http://www.mednet.mw/take-a-look-at-these-wonderful-organic-gardening-ideas/
Quote
 
 
0 #1259 Magda 2020-06-01 19:41
Usuhally I don't learn article on blogs, however I woyld like tto say
that this write-up very pressured me to try and
do so! Your writing style has been surprised me. Thank you,
very great article.

Alsso visit my web site :: 9wanli.net: http://www.9wanli.net/space-uid-584995.html
Quote
 
 
0 #1258 Armand 2020-06-01 17:50
Great delivery. Great arguments. Keep up the good work.

Feel free to visit my web blog college application essay: http://www.stf-wiki.com/index.php?title=Who_Can_Write_An_Essay_For_Me
Quote
 
 
0 #1257 Nathan 2020-06-01 16:30
Nice post. I was checking consdtantly this weblog and I'm impressed!
Very useful info specially the closing section :
) I maintain such info much. I used to be seeking this particular info for a very long time.
Thank you and best oof luck.

Heree is my homepage: housecarers.com : http://rapz.ru/user/TheodoreG23/
Quote
 
 
0 #1256 Valorie 2020-06-01 13:39
I am sure this articfle has touched all the internet viewers, its really really fastidious artikcle on building up new website.Also visit myy web-site :: ketogeniks: http://artysof.com/profile.php?id=20236
Quote
 
 
0 #1255 Addie 2020-06-01 11:09
Thanks for sharing your info. I truly apporeciate ykur efforts and I will
bee waiting for your next write ups thank you once again.
Poker games poker play: http://shionn.s60.xrea.com/x/aska/aska.cgi/aska.cgi/index.html yak grati poker
Quote
 
 
0 #1254 Kia 2020-06-01 10:57
That is really interesting, You're a very skilled blogger.

I have joined your rss feed and look forward to searching for more
of your fantastic post. Additionally, I've shared your site in my social networks

Here is myy page ... build your self esteem pdf (Reva: http://wan.nnyx.com/space.php?uid=117846&do=blog&id=329469)
Quote
 
 
0 #1253 Camille 2020-06-01 10:23
It's wonderful that you are getting ideas from this paragraph as well aas from our
argumen made here.

Also visit my blog post :: 7 keto weight loss (http://www.cfee.cnrs.fr/: http://www.cfee.cnrs.fr/spip.php?page=recherche&recherche=http%3A%2F%2Fgenderkingen.com%2Fgdkwiki%2Findex.php%3Ftitle%3DTop_10_Healthy_Approaches_To_Lose_Stomach_Fat&submit.x=0&submit.y=0&lang=fr)
Quote
 
 
0 #1252 Hamish 2020-06-01 09:49
Thanks to my father who stated to me regarding this weblog, this website is truly amazing.Feel free to visit my web site :: fb88: https://www.bettingtop10.com/vi/fb88/
Quote
 
 
0 #1251 Jayne 2020-06-01 07:44
I loved as much aas you will rreceive carrie out right here.

The sketgch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get got an shakiness over
tat you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come further formerly again as
exactly tthe same nearly a lot often inside case you shield this
increase.

My webpage; belly fat supplements: http://highhopeshuntclub.com/viewtopic.php?f=1&t=580976
Quote
 
 
0 #1250 Ericka 2020-06-01 07:22
Great delivery. Great arguments. Keep up the amazing effort.Here is my blog post - fb88: https://www.amazing.bet/vn/fb88/
Quote
 
 
0 #1249 Dorie 2020-06-01 05:24
I have been reading oout many off your articls and i can claim nice stuff.
I will make sure to bookmark your blog.

my web blog :: expert
flyer app iphone: http://gulistonmtb.uz/content/best-advice-touring-away-region
Quote
 
 
0 #1248 Jeanne 2020-06-01 05:14
I'm really loving the theme/design of your blog.

Do you ever run into any browser compatibility problems?
A number of my blog visitors have complained about my website not operating
correctly in Explorer but looks grewat in Chrome. Do you have any suuggestions to help
fix this problem?

Feel freee to sur to myy web-site - http://oldhospitals.com/index.php/Farewell_On_The_Atkins_Locarb_Diet: http://sjyh.sseuu.com/space-uid-4142075.html
Quote
 
 
0 #1247 Willy 2020-06-01 04:22
I aam really happy to glance at this web site posts which carries tons of helpful facts, thanks for providing these kinds of information.
Poker free покер омаха правила: https://onlinepokertime.info/ русский покер
Quote
 
 
0 #1246 Martin 2020-06-01 02:10
Hello there, You've done an incredible job. I'll
definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they'll be benefited from this site.Also visit my site fb88: https://www.bettingtop10.com/vi/fb88/
Quote
 
 
0 #1245 Jami 2020-06-01 01:53
I've read several just right stuff here. Definitely pprice bookmarking foor revisiting.

I wonder how a lot attempt you put to create one of these excellernt informative site.

Freeroll pokerstars partypoker регистрация: https://partypoker-pp.club/ бонус partypoker
Quote
 
 
0 #1244 Alisha 2020-06-01 00:25
Attractive component to content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts.
Any waay I will be subscribing in your feeds or even I fulfillment you get admission to persistently rapidly.


my blog - Duke Of York - Adelaide - Australia - Review: http://www.allsuche.de/cgi-bin/suchen.pl?suchworte=Duke+Of+York+-+Adelaide+-+Australia+-+Review
Quote
 
 
0 #1243 Jenny 2020-05-31 23:38
Wow, awesome blog structure! How lengthy have
you been blogging for? you made blogging look easy.
The total glance of your website is magnificent,
leet alone tthe content material![X-N-E -W-L-I-N-S-P-I- N-X]I
simply could not depart your website before suggesting that
I extremely loved the standard info an individual
provide to your guests? Is gonna be again ceaselessly in order to investigate cross-check new posts.my web blog; Keto
Formation diet pills side effects: http://www.agrigraduates.com/index.php/2020/05/14/the-atkins-lifestyle-what-anticipate-6/
Quote
 
 
0 #1242 Pearline 2020-05-31 19:01
Veryy good blog post. I certainly appreciate this site.
Keep itt up!

Here is my website phen375 canada: http://Www.Llongg.top/space.php?uid=45411&do=blog&id=136540
Quote
 
 
0 #1241 Beatris 2020-05-31 17:52
Right away I am ready to do my breakfast, later than having my breakfast coming over again to read
further news.

Feel free to visit my website: hydroxychloroqu ine
sulfate: http://elllo.org/script_poll/phpinfo.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fcanadianpharmacyonl.com%2Fcategories%2FOther%2FPlaquenil%3Ebuy+plaquenil+online%3C%2Fa%3E
Quote
 
 
0 #1240 Lovie 2020-05-31 16:02
Helpful information. Fortunate me I discovered your web siote
accidentally, and I'm stunned why this accident
didn't came about earlier! I bookmarked it.

Here is my page - total money magnetism scam: http://www.auttu.com/space.php?uid=72656&do=blog&id=235775
Quote
 
 
0 #1239 Barrett 2020-05-31 13:42
I think that everything posted made a bunch of sense. However, think about this, what if you added a little content?
I ain't saying your content is not good, but suppose you added
a post title that grabbed people's attention? I mean Pelasgians
- Greeks - Albanias is kinda vanilla. You ought to look at Yahoo's front page and watch how they create news headlines to get people to
click. You might add a related video or a picture or two to get
people interested about what you've got to say.
In my opinion, it would make your blog a little bit more interesting.


my web site ... fb88: https://www.amazing.bet/vn/fb88/
Quote
 
 
0 #1238 Lien 2020-05-31 11:16
Does your blog have a contact page? I'm having
a tough time locating it but, I'd like to send you an e-mail.
I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.Have a look at my page; đánh giá nhà
cái: https://www.bettingtop10.com/vi/
Quote
 
 
0 #1237 Britney 2020-05-31 10:17
I've been surfing online greater than three hpurs today,
but I by no means found any fascinating article like yours.
It's pretty worth enoigh for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the nett can be much more
helpful than ever before.
Grüne Kerzen bedeuetung rote Bienenwachs Kerzen: http://regionlr.caes.cnrs.fr/spip.php?page=recherche&page=recherche&recherche=https%3A%2F%2Fdiveevo.de%2Fcollections%2Fraucherkohle choleretische Kräuter
Quote
 
 
0 #1236 Gita 2020-05-31 06:58
Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!Here is my blog post cospar: http://cospar.org
Quote
 
 
0 #1235 Marcelino 2020-05-31 05:25
You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I
would never understand. It seems too complex and very broad for
me. I'm looking forward for your next post, I will try to
get the hang of it!

Here is my webpage: w88: https://w88love-huongdandangkyw88.com/
Quote
 
 
0 #1234 Reynaldo 2020-05-31 04:52
Great blog here! Also yolur site loads up very fast! What web host are you
using? Can I get your affiliate link too your host? I wish my website loaded
up as fast as yours lol

My blog; iluminix.com: http://iluminix.com/home.php?mod=space&uid=13209&do=profile&from=space
Quote
 
 
0 #1233 Eve 2020-05-31 03:57
Having read this I thought it was very enlightening.
I appreciate you spending some time and energy to put this information together.
I once again find myself personally spending a
significant amount of time both reading and posting comments.
But so what, it was still worthwhile!

Also visit my web blog; essay rewriter: http://ctuia.org/xe/qna/4290
Quote
 
 
0 #1232 Hershel 2020-05-31 00:21
After looking into a number of the blog articles on yur site, I truly like your technique of
writing a blog. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back inn the near future.

Please visit my web site as well and tell mme what you think.

web page: http://musicasmaisouvidas.com.br/axe-2/
Quote
 
 
0 #1231 Charity 2020-05-30 22:15
I know this website provides quality based posts and other data,
is there aany other webvsite which offers these
kinds oof stuff inn quality?

уборка офисов
киев: https://cleansale.kiev.ua/ezhednevnaya-uborka-ofisov housekeeper
Quote
 
 
0 #1230 Hanna 2020-05-30 21:39
Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but
after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr...

well I'm not writing all that over again. Anyways, just
wanted to say wonderful blog!

Also visit my homepage: look at this website: http://whatevertechweb.eklablog.com/best-4-electronic-gadgets-reviews-for-you-a187689720
Quote
 
 
0 #1229 Janet 2020-05-30 20:14
Thanks for some other informative site. The place else may I get that kind of information written in such an ideal
approach? I have a venture that I am simply now running on, and I have been on the look out for such information.

Feel free to surf to my web-site ... forex enigma for free: http://topnew.crearradio.com/advice-that-will-assist-in-getting-to-your-forex-trading-targets/
Quote
 
 
0 #1228 Jaclyn 2020-05-30 18:59
Igot this web site from my friend who told me on the topic oof this site and noww this time I am visiting this site and reading very informative posts at this place.


my webpage: homepage: http://vivefive.sakura.ne.jp/aska/aska.cgi
Quote
 
 
0 #1227 Riley 2020-05-30 17:27
I absolutely love your blog and find a lot of your post'sto be juyst what I'm
looking for. Does one offer guest writers to write content available for you?

I wouldn't mind creating a post or elaborating
on a lot of the subjects you write abouut here.
Again, awesoe website!
Free pkker poker
tournament: http://163.30.42.16/~health2017/userinfo.php?uid=361912 texas holdem combinations
Quote
 
 
0 #1226 Christena 2020-05-30 06:26
Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established
blog. Is it tough to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure thigs out
prwtty quick. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to start.
Do you hae any points or suggestions? Cheers

Feel free to visit my blog https://np-ua.net/jelektromehanicheskoe-oborudovanie/testoraskatochnaja-mashina/: https://np-ua.net/jelektromehanicheskoe-oborudovanie/testoraskatochnaja-mashina/
Quote
 
 
0 #1225 Beth 2020-05-30 04:55
I delight in, cause I found exactly what I was looking for.
You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day.

Bye

Also visit my web page; best essay: https://www.robives.com/forums/users/kathrindutton5/edit/?updated=true/users/kathrindutton5/
Quote
 
 
0 #1224 Columbus 2020-05-30 03:55
I have read a few good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
I wonder how much attempt you place to make this type of excellent
informative website.

Feel free to surf too my homepage - trademiner results: http://gulliver.eu.org:8080/profile_madieculpin4162
Quote
 
 
0 #1223 Ferne 2020-05-30 02:10
Aw, this was an incredibly good post. Taking the time and
actual effort to produce a good article… but what can I say… I hesitate a whole loot
andd never seem to get anything done.
Buy jerusalem candles ivan tea properties: http://metatradingforum.com/viewtopic.php?id=39054 wicks for lamps
Quote
 
 
0 #1222 Bernd 2020-05-30 01:58
Heya are using Wordpress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and
create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
Any help would be greatly appreciated!

my web page ... what
foods burn Belly fat naturally: http://xn--161-5cdal0dzagvt.xn--p1ai/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=18572
Quote
 
 
0 #1221 Richard 2020-05-30 00:50
I do not even understand how I ended up right here, but I assumed this put up used to be great.
I don't understand who you migh be but certainly you are going
to a well-known blogger if you happen to arre not already.
Cheers!
Learn to play poker poker download: https://c2fn.dt.insu.cnrs.fr/spip/spip.php?page=recherche&recherche=https%3A%2F%2Figra-poker-online.info%2F&submit.x=0&submit.y=0 bet win poker
Quote
 
 
0 #1220 Zandra 2020-05-30 00:37
I'm not sure where you are gettiung your information, but great topic.

I needs to spend some tim learning more or understanding more.

Thanks ffor fantastic info I wwas looking for this information for my mission.

Here is my web page :: buy a battery: http://islamwaage.de/index.php?title=Guidelines_For_Interpreting_The_Soil_Test_Results
Quote
 
 
0 #1219 Tiara 2020-05-29 19:15
ontinuously i used to read smaller articles that also clear their motive,
and that iss also happening with this article which I am reading here.


Feel free to surf to my webpage ... best natural weight loss programs [Dina: http://www.webreviewdirectory.com/articles/47346-build-a-powerful-diet-program-with-these-ideas-]
Quote
 
 
0 #1218 Hilario 2020-05-29 17:44
gambling games on the internet
kolikkopelit: http://svenskaunderkasino.com/
ballys play online casino
for real money: http://auplaycasino.com/
Quote
 
 
0 #1217 Gale 2020-05-29 11:36
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored material stylish.
nonetheless, you command get bought an edginess over
that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same
nearly very often inside case you shield this increase.


Here is my blog best pillow (http://octaspiral.com: http://octaspiral.com/students/sierra/adina/board_LwLc87/3019071)
Quote
 
 
0 #1216 Gwen 2020-05-29 10:07
Hi there, I desire to subscribe for this weblog to take latest updates, so where can i do
it please assist.

My blog post ... esport sponsorship: https://diagon.io/
Quote
 
 
0 #1215 Adrianne 2020-05-29 09:51
Excellent write-up. I certainly love this website.

Continue the good work!

My homepage; best pillow: http://16kere2.com/ads/benefits-of-getting-a-pillow-reading-bed/
Quote
 
 
0 #1214 Latoya 2020-05-29 04:54
Wonderful website. Plentty off helpful information here.
I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious.
And of course, thank youu onn your sweat!
website: http://mygolang.de/index.php?title=BitcoinRush.io_Is_The_Primary_Bitcoin_Sports_Book_And_Casino_To_Supply_Peer_To_Peer_Games
match match bets
Quote
 
 
0 #1213 Tracee 2020-05-29 00:06
my homepage: www.linkedin.com: https://www.linkedin.com/posts/matthew-hilton-0066b01aa_the-bitcoin-system-app-the-official-trademark-activity-6669215806548652032-OrBo
Quote
 
 
0 #1212 Cary 2020-05-28 18:16
rgw Pelasgians - Greeks - Albanias rs

Feel free to visit my website :: this site (Karri: http://pegas.bsu.edu.ru/blocks/accessibility/changesize.php?redirect=https://kures.co/lifestyle/rolling-papers/raw-black-rolling-papers-kingsize-slim/)
Quote
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας με προϋπόθεση την αναφορά του αρθρογράφου και της ιστοσελίδας με ενεργό λινκ.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε έντυπα μέσα χωρίς τη γραπτή άδεια του κατόχου αυτής της ιστοσελίδας Μάριου Δημόπουλου.

Friday the 5th - . Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS