Ανύπαρκτη η Βουλγαρική εθνική συνείδηση ώς τα μέσα του 19ου αιώνα

Share

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι βουλγαρική εθνική συνείδηση ήταν ανύπαρκτη μέχρι το 1840 και άρχισε να δημιουργείται χάρη στις μεθοδεύσεις της Ρωσίας, η οποία αποσκοπούσε στην έξοδο στο Αιγαίο. Πρόκειται για τα πανσλαβιστικά σχέδια της Ρωσίας. (Και εδώ δεν μπορούμε παρά να καυτηριάσουμε το γεγονός της πλήρους ιστορικής άγνοιας πολλών σύγχρονων Ελλήνων που θεωρούν τους Ρώσους αδέρφια τους, επειδή δήθεν μας συνδέει η Ορθοδοξία!).

Και ενώ ήταν ανύπαρκτη η βουλγαρική εθνική συνείδηση, οι Βούλγαροι έρρεπαν προς τον Ελληνισμό. Ο Αθ. Κορμάλης γράφει ότι «απέφευγαν να ονομάζονται Βούλγαροι, οι πλουσιότεροι μιλούσαν Ελληνικά, συνήπτον συνοικέσια με Ελληνίδες και παρακολουθούσαν τις Ελληνικές Σχολές και Πανεπιστήμια» («Ανατολική Ρωμυλία, 1985). Ο μοναχός Παΐσιος, ο οποίος ήταν ο πρόδρομος της βουλγαρικής συνείδησης, έγραφε με πικρία: «Γνωρίζω Βουλγάρους που τόσο πλανώνται, ώστε δεν αναγνωρίζουν πια τη φυλή τους, αλλά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν Ελληνικά, και μάλιστα ντρέπονται να λέγονται Βούλγαροι» («Σλαβενοβουλγαρική Ιστορία», 1762). Όσον αφορά λοιπόν στην εμφάνιση της βουλγαρικής εθνικής συνείδησης καταλυτικό παράγοντα απετέλεσε η δράση του Παϊσίου. Αυτός ήταν ο πρώτος Βούλγαρος που άρχισε να διδάσκει στους σλαβόφωνους κατοίκους της σημερινής Βουλγαρίας να μην ντρέπονται να αισθάνονται Βούλγαροι και να ανθίστανται στον εξελληνισμό τους. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραφε το 1905 ένας Βούλγαρος διπλωμάτης με το ψευδώνυμο Brsncoff: «Στις αρχές του 19ου αιώνα ο μόνος στη Βουλγαρία πεπαιδευμένος Βούλγαρος, ο οποίος χρησιμοποιούσε τη Βουλγαρική γλώσσα στα γραπτά του και στους λόγους του ήταν ο Σωφρόνιος, επίσκοπος Βράτσας. Και αυτοί οι ίδιοι οι Βούλγαροι έμποροι, οι οποίοι είχαν χάσει το εθνικό τους συναίσθημα, ίδρυαν Ελληνικά σχολεία στις γενέτειρές τους πόλεις. Μεγάλος αριθμός (Βουλγάρων) νέων εκπαιδευθέντων εκεί (στα Ελληνικά σχολεία), μιλούσαν μόνο την Ελληνική και μισούσαν και περιφρονούσαν κάθε τι το Βουλγαρικό ή Σλαβικό. Κατά το 1762 ένας μοναχός Βούλγαρος, ο Παΐσιος ύψωσε πρώτος τη φωνή υπέρ της εθνότητάς του. Ολίγον κατ’ ολίγον η εθνική συνείδηση (των Βουλγάρων) αφυπνίσθηκε και μετά από λίγο μεγάλο μέρος των διανοουμένων εγκατέλειψε τον Ελληνισμό και συντάχθηκε με την υπόθεση του λαού» (LaMacedoineetlaPopulationChretienne, Paris, 1905, σελ. 52-53).

 

Μάριος Δημόπουλος

Γλωσσολόγος-Εθνολόγος

Διατροφολόγος

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Add comment


Security code
Refresh

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας με προϋπόθεση την αναφορά του αρθρογράφου και της ιστοσελίδας με ενεργό λινκ.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλων των αναρτήσεων της ιστοσελίδας ΠΕΛΑΣΓΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ – www.greeks-albanians.com σε έντυπα μέσα χωρίς τη γραπτή άδεια του κατόχου αυτής της ιστοσελίδας Μάριου Δημόπουλου.

Friday the 30th - . Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS